Πώς να δημιουργήσετε συμβολικές συνδέσεις χρησιμοποιώντας την εντολή ln

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξω πώς να δημιουργείτε και να χρησιμοποιείτε συμβολικούς συνδέσμους χρησιμοποιώντας την εντολή ln.

Υπάρχουν δύο τύποι συνδέσμων που είναι διαθέσιμοι:

Έχω γράψει προηγουμένως έναν οδηγό που δείχνει ήδη ποιες είναι οι σκληρές συνδέσεις και γιατί θα τις χρησιμοποιούσατε και γι 'αυτό ο οδηγός θα επικεντρωθεί κυρίως σε μαλακούς συνδέσμους ή συμβολικούς δεσμούς όπως είναι πιο γνωστοί.

Τι είναι ένας σκληρός δεσμός

Κάθε αρχείο στο σύστημα αρχείων σας αναγνωρίζεται από έναν αριθμό που ονομάζεται inode. Τις περισσότερες φορές δεν θα σας ενδιαφέρει πραγματικά, αλλά η σημασία αυτού έρχεται στο φως όταν θέλετε να δημιουργήσετε έναν σκληρό σύνδεσμο.

Ένας σκληρός σύνδεσμος σάς επιτρέπει να ορίσετε ένα διαφορετικό όνομα σε ένα αρχείο σε διαφορετική θέση, αλλά ουσιαστικά είναι ακριβώς το ίδιο αρχείο. Το κλειδί που συνδέει τα αρχεία μαζί είναι ο αριθμός inode.

Το μεγάλο πράγμα για τους σκληρούς συνδέσμους είναι ότι δεν καταλαμβάνουν κανένα φυσικό χώρο στο σκληρό δίσκο.

Ένας σκληρός σύνδεσμος διευκολύνει την ταξινόμηση των αρχείων. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε ένα φάκελο γεμάτο φωτογραφίες. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα φάκελο που ονομάζεται εικόνες διακοπών, ένας άλλος φάκελος που ονομάζεται παιδιά φωτογραφίες και ένα τρίτο που ονομάζεται φωτογραφίες κατοικίδιων ζώων

Είναι πιθανό ότι θα έχετε κάποιες φωτογραφίες που ταιριάζουν και στις τρεις κατηγορίες, επειδή έχουν ληφθεί για διακοπές με τα παιδιά και τα σκυλιά σας παρόντες.

Θα μπορούσατε να βάλετε το κύριο αρχείο στις φωτογραφίες των εικόνων διακοπών και στη συνέχεια να δημιουργήσετε έναν σκληρό σύνδεσμο για τη συγκεκριμένη φωτογραφία στην κατηγορία των παιδιών και έναν άλλο σκληρό σύνδεσμο στην κατηγορία των φωτογραφιών για τα κατοικίδια ζώα. Δεν υπάρχει επιπλέον χώρος.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή για να δημιουργήσετε έναν σκληρό σύνδεσμο:

ln / path / to / file / path / to / hardlink

Φανταστείτε ότι είχατε μια φωτογραφία που ονομάζεται BrightonBeach στον φάκελο των φωτογραφιών των διακοπών και θελήσατε να δημιουργήσετε μια σύνδεση στο φάκελο φωτογραφιών του παιδιού που θα χρησιμοποιήσετε την παρακάτω εντολή

ln /holidayphotos/BrightonBeach.jpg /kidsphotos/BrightonBeach.jpg

Μπορείτε να πείτε πόσα αρχεία συνδέονται με τον ίδιο inode χρησιμοποιώντας την εντολή ls ως εξής:

ls -lt

Η έξοδος θα είναι κάτι σαν -rw-r-r-- 1 όνομα_χρήστη όνομα_αρχείου ημερομηνία όνομα αρχείου.

Το πρώτο μέρος δείχνει τα δικαιώματα του χρήστη. Το σημαντικό bit είναι ο αριθμός μετά τα δικαιώματα και πριν από το όνομα χρήστη.

Αν ο αριθμός είναι 1, είναι το μόνο αρχείο που δείχνει ένα συγκεκριμένο inode (δηλαδή δεν είναι συνδεδεμένο). Εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από ένα τότε είναι δύσκολο να συνδεθεί με 2 ή περισσότερα αρχεία.

Τι είναι ένας συμβολικός σύνδεσμος

Ένας συμβολικός σύνδεσμος είναι σαν μια συντόμευση από το ένα αρχείο στο άλλο. Το περιεχόμενο ενός συμβολικού συνδέσμου είναι η διεύθυνση του πραγματικού αρχείου ή φακέλου με τον οποίο συνδέεται.

Το όφελος από τη χρήση συμβολικών συνδέσεων είναι ότι μπορείτε να συνδέσετε αρχεία και φακέλους σε άλλα διαμερίσματα και σε άλλες συσκευές.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ ενός σκληρού συνδέσμου και ενός συμβολικού συνδέσμου είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας σκληρός σύνδεσμος σε ένα αρχείο που υπάρχει ήδη ενώ ένας μαλακός σύνδεσμος μπορεί να δημιουργηθεί πριν από το αρχείο που δείχνει προς υπάρχον.

Για να δημιουργήσετε μια συμβολική σύνδεση χρησιμοποιήστε την ακόλουθη σύνταξη:

ln -s / path / to / αρχείο / διαδρομή / προς / σύνδεση

Εάν ανησυχείτε για την αντικατάσταση ενός ήδη υπάρχοντος συνδέσμου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη -b ως εξής:

ln -s -b / διαδρομή / προς / αρχείο / διαδρομή / προς / σύνδεση

Αυτό θα δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας του συνδέσμου αν υπάρχει ήδη δημιουργώντας το ίδιο όνομα αρχείου αλλά με ένα tilda στο τέλος (~).

Εάν ένα αρχείο υπάρχει ήδη με το ίδιο όνομα με τον συμβολικό σύνδεσμο, θα λάβετε ένα σφάλμα.

Μπορείτε να αναγκάσετε τη σύνδεση για να αντικαταστήσετε το αρχείο χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

ln -s -f / διαδρομή / προς / αρχείο / διαδρομή / προς / σύνδεση

Ίσως δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη -f χωρίς το διακόπτη -b καθώς θα χάσετε το αρχικό αρχείο.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να λάβετε ένα μήνυμα που σας ρωτά εάν θέλετε να αντικαταστήσετε ένα αρχείο εάν υπάρχει ήδη. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με την ακόλουθη εντολή:

ln -s -i / path / to / file / path / to / link

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ένα αρχείο είναι ένας συμβολικός σύνδεσμος;

Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή ls:

ls -lt

Εάν ένα αρχείο είναι ένας συμβολικός σύνδεσμος, θα δείτε κάτι τέτοιο:

myshortcut -> myfile

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συμβολικό σύνδεσμο για να μεταβείτε σε άλλο φάκελο.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε έναν σύνδεσμο στο / home / music / rock / alicecooper / heystoopid που ονομάζεται heystoopid

Μπορείτε να εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή cd για να μεταβείτε σε αυτόν το φάκελο χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

cd heystoopid

Περίληψη

Έτσι είναι αυτό. Χρησιμοποιείτε συμβολικούς συνδέσμους όπως συντομεύσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των πολύ μεγάλων διαδρομών και ενός τρόπου εύκολης πρόσβασης στα αρχεία σε άλλα διαμερίσματα και μονάδες δίσκου.

Αυτός ο οδηγός δείχνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για συμβολικούς συνδέσμους, αλλά μπορείτε να δείτε τη σελίδα εγχειριδίου για την εντολή ln για τους άλλους διακόπτες.