Διαγνωστικά εργαλεία για το αυτοκίνητό σας

Από τα φώτα δοκιμών σε σαρωτές

Τα εργαλεία διάγνωσης αυτοκινήτων τρέχουν το φάσμα από εργαλεία χαμηλής τεχνολογίας που ίσως έχετε ήδη στην εργαλειοθήκη σας με τον απαγορευτικά ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες τεχνικούς αυτοκινήτων. Ορισμένα από αυτά τα εργαλεία είναι απολύτως απαραίτητα και πιθανότατα να περάσετε στους άλλους χωρίς να ενοχλήσετε τον εαυτό σας πάρα πολύ.

Διαγνωστικά εργαλεία χαμηλού τεχνικού αυτοκινήτου

Παρόλο που τα αυτοκίνητα τείνουν ολοένα και περισσότερο προς τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τον διαγνωστικό εξοπλισμό τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τα βασικά. Με αυτό το σκεπτικό, υπάρχουν μερικά εργαλεία τεχνολογίας χαμηλής τεχνολογίας (και κάπως λιγότερο από χαμηλής τεχνολογίας) που κάθε μηχανικός DIYer και κατώφλι θα πρέπει να έχει στη δική του εργαλειοθήκη.

Ορισμένα από τα πιο βασικά διαγνωστικά εργαλεία του αυτοκινήτου περιλαμβάνουν:

Εάν εργάζεστε σε ένα παλαιότερο αυτοκίνητο, τότε αυτό το είδος εξοπλισμού (μαζί με στοιχεία όπως δοκιμαστή συμπίεσης, ανιχνευτής διαρροής κ.λπ.) είναι βασικά όλα όσα θα χρειαστείτε για να εκτελέσετε τα δικά σας διαγνωστικά. Ωστόσο, αυτός ο τύπος εργαλείων μπορεί επίσης να είναι απαραίτητος για τη σωστή διάγνωση νεότερων οχημάτων. Η μόνη διαφορά είναι το σημείο εκκίνησης, δεδομένου ότι τα οχήματα που διαθέτουν ηλεκτρονικούς ελέγχους θα σας παρέχουν συχνά "κωδικό προβλήματος" για να ξεκινήσετε.

Εργαλεία σάρωσης και αναγνώστες κώδικα

Οι δύο κύριες κατηγορίες διαγνωστικών εργαλείων αυτοκινήτων υψηλής τεχνολογίας είναι οι συσκευές ανάγνωσης κωδικών και τα εργαλεία σάρωσης . Τα πιο βασικά εργαλεία διάγνωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι απλοί αναγνώστες κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να τραβήξουν κώδικες από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε αυτόν τον κώδικα, ο οποίος σας παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για τη διαδικασία διάγνωσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας αναγνώστης κώδικα θα σας επιτρέψει να διαβάζετε και να καταργείτε τους κωδικούς. Η ικανότητα εκκαθάρισης των κωδικών είναι σημαντική δεδομένου ότι σας επιτρέπει να δείτε αν η επισκευή σας επιδιορθώνει το πρόβλημα ή όχι. Ορισμένες συσκευές ανάγνωσης κώδικα παρέχουν επίσης βασική πρόσβαση σε ζωντανά ή παγωμένα δεδομένα πλαισίου από τον υπολογιστή.

Τα εργαλεία σάρωσης είναι αναγνώστες κώδικα που έχουν κάποια πρόσθετη λειτουργικότητα. Τα βασικά εργαλεία σάρωσης σας επιτρέπουν να διαβάζετε και να καταργείτε τους κωδικούς, αλλά μπορείτε επίσης να δείτε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από τον υπολογιστή του αυτοκινήτου. Ανάλογα με το εργαλείο, μπορεί να μπορείτε να μετακινηθείτε σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες ή να ρυθμίσετε τη δική σας λίστα αναγνωριστικών παραμέτρων (PID) που σας ενδιαφέρει.

Εκτός από τους κωδικούς ανάγνωσης και την εμφάνιση PID, τα εργαλεία σάρωσης τυπικά παρέχουν επίσης λίγο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κωδικούς. Ανάλογα με το συγκεκριμένο εργαλείο σάρωσης, μπορεί απλά να εμφανίσει κάποιες πολύ βασικές πληροφορίες για το τι σημαίνει ο κάθε κώδικας ή μπορεί να παρέχει κάποιο επίπεδο πληροφοριών για το πώς να προχωρήσετε με το διαγνωστικό σας. Τα πιο ακριβά εργαλεία σάρωσης παρέχουν εκτεταμένες βάσεις γνώσεων που μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά μια διαγνωστική διαδικασία.

Σκηνές και άλλα μέτρα

Εκτός από τις συσκευές ανάγνωσης κώδικα και τα εργαλεία σάρωσης, τα πεδία εφαρμογής και άλλα μέτρα, αποτελούν την άλλη κύρια κατηγορία διαγνωστικού εργαλείου αυτοκινήτου. Το πιο σημαντικό εργαλείο αυτής της κατηγορίας, μακράν, είναι ένα βασικό πολύμετρο, το οποίο είναι ένα κομμάτι του εξοπλισμού που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευέλικτο. Αυτό είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τα πάντα από μια παρασιτική αποστράγγιση στο ηλεκτρικό σας σύστημα για να διαπιστώσετε αν το στοιχείο στον θερμαινόμενο αισθητήρα O2 σας είναι κακό ή όχι.

Αν έχετε πρόσβαση σε κάποιο είδος πεδίου εφαρμογής, μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμα ευρύτερο φάσμα εξαρτημάτων και εξαρτημάτων. Πολλοί αισθητήρες και άλλα εξαρτήματα εκπέμπουν σήματα που μπορούν να διαβαστούν από ένα πεδίο, το οποίο μπορεί να το κάνει σχεδόν τόσο απαραίτητο όσο ένα βασικό πολύμετρο.

Πέρα από τα βασικά πεδία και τα μέτρα, βρίσκετε επαγγελματικά διαγνωστικά εργαλεία για αυτοκίνητα. Αυτά τα εργαλεία συνδυάζουν συνήθως ένα πεδίο εφαρμογής, το DVOM και τις διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων μαζί σε μια ενιαία μονάδα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού είναι πάρα πολύ ακριβό για ένα DIYer να ενοχλεί, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να βοηθήσει στη διάγνωση αυτοκινήτων πιο αποτελεσματικά.

Εναλλακτικές λύσεις διαγνωστικού εργαλείου αυτοκινήτων

Είτε εργάζεστε σε αυτοκίνητα είναι ένα χόμπι ή μια δαπάνη που εξαρτάται από την ανάγκη, οι περισσότεροι DIYers και η μηχανική πίσω αυλή είναι καλύτερα με φθηνές εναλλακτικές λύσεις στα ακριβά επαγγελματικά εργαλεία. Είναι δύσκολο να αμφισβητήσετε τη χρησιμότητα ενός εργαλείου σάρωσης Snap-on, αλλά εάν απλώς παίζετε για να το διασκεδάσετε ή προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, τότε ίσως είναι καλύτερα με ένα φθηνότερο εναλλακτικό εργαλείο σάρωσης .

Παρόλο που υπάρχουν κάποια καλά εργαλεία σάρωσης για καταναλωτές και συσκευές ανάγνωσης κώδικα εκεί έξω, μια φθηνή επιλογή είναι να πάτε με ένα εργαλείο σάρωσης που μπορεί να διασυνδέεται με τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το tablet σας. Αυτά τα εργαλεία σάρωσης βασίζονται στον προγραμματισμένο μικροελεγκτή ELM327 και συνδέονται με τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το tablet μέσω USB, Wi-Fi ή Bluetooth .