Πώς να Root το τηλέφωνό σας Android

Η ριζοβολία του τηλεφώνου σας είναι ευκολότερη από όσο νομίζετε

Έτσι, έχετε αποφασίσει να καταργήσετε το Android smartphone σας . Ενώ η έννοια της ριζοβολίας είναι μάλλον περίπλοκη, η πραγματική διαδικασία δεν είναι τρομερά δύσκολη. Η ριζοβολία είναι μια διαδικασία που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις και υπο-ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας, πράγμα που σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας είναι πραγματικά το δικό σας και μπορείτε να εγκαταστήσετε και να απεγκαταστήσετε οτιδήποτε θέλετε. Είναι σαν να έχετε δικαιώματα διαχειριστή πάνω από τον υπολογιστή σας ή το Mac. Υπάρχουν πολλές ανταμοιβές και ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη, και μερικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε πρώτα. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ριζώσετε με ασφάλεια το smartphone σας.

Σημείωση: Οι παρακάτω οδηγίες πρέπει να ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος έκανε το τηλέφωνο Android σας: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, κλπ.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του τηλεφώνου σας

Αν έχετε αλληλεπιδράσει ποτέ με έναν επαγγελματία πληροφορικής, γνωρίζετε ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Όταν ριγμάζετε το τηλέφωνό σας, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά ή αν αλλάξετε γνώμη. (Η ριζοβολία μπορεί να αντιστραφεί.) Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής σας Android με πολλούς τρόπους , χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Google ή τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών.

Επιλέξτε ένα APK ή μια προσαρμοσμένη ROM

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα πακέτο εφαρμογής APK ή ένα προσαρμοσμένο ROM (εναλλακτική έκδοση του Android.) Δεδομένου ότι το Android είναι ανοικτού κώδικα, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδόσεις και υπάρχουν πολλές, πολλές εκδόσεις εκεί έξω. Με απλά λόγια, χρησιμοποιείται ένα APK για τη διανομή και εγκατάσταση λογισμικού στη συσκευή σας. Τα προγράμματα ριζοβολίας περιλαμβάνουν το Towelroot και το Kingo Root: ελέγξτε ποιο είναι συμβατό με τη συσκευή σας.

Αφού ρίζατε το τηλέφωνό σας, μπορείτε να σταματήσετε εκεί ή να εγκαταστήσετε μια προσαρμοσμένη ROM, η οποία θα προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Το πιο δημοφιλές προσαρμοσμένο ROM είναι το LineageOS (πρώην CyanogenMod), το οποίο έχει ενσωματωθεί στο τηλέφωνο OnePlus One Android. Άλλες καλές Ρομ περιλαμβάνουν Paranoid Android και AOKP (Android Open Kang Project). Ένα ολοκληρωμένο γράφημα με περιγραφές προσαρμοσμένων ROM είναι διαθέσιμο online.

Ραδιόφωνο του τηλεφώνου σας

Ανάλογα με το APK ή το προσαρμοσμένο ROM που έχετε επιλέξει, η διαδικασία της ριζοβολίας θα ποικίλει, αν και τα βασικά στοιχεία παραμένουν τα ίδια. Τοποθεσίες όπως το XDA Developers Forum και το AndroidForums προσφέρουν εις βάθος πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την εξάπλωση συγκεκριμένων τηλεφωνικών μοντέλων, αλλά εδώ παρουσιάζεται μια γενική εικόνα της διαδικασίας.

Ξεκλειδώστε το Bootloader

Ο bootloader ελέγχει ποιες εφαρμογές εκτελούνται κατά την εκκίνηση του τηλεφώνου σας: το ξεκλείδωμα σας δίνει αυτό τον έλεγχο.

Εγκαταστήστε ένα APK ή μια προσαρμοσμένη ROM

Το APK σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε λογισμικό στη συσκευή σας, τα πιο συνηθισμένα είναι το Towelroot και το Kingo. Τα προσαρμοσμένα ROM είναι εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα που μοιράζονται λειτουργίες με stock Android, αλλά προσφέρουν διαφορετικές διεπαφές και περισσότερη λειτουργικότητα. Τα πιο δημοφιλή είναι το LineageOS (πρώην CyanogenMod) και το Paranoid Android, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα εκεί έξω.

Κατεβάστε έναν Έλεγχο Ρίζας

Αν χρησιμοποιείτε ένα APK αντί για μια προσαρμοσμένη ROM, ίσως θέλετε να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής που θα επιβεβαιώσει ότι το τηλέφωνό σας έχει ριζώσει με επιτυχία.

Εγκαταστήστε μια εφαρμογή διαχείρισης ρίζας

Μια εφαρμογή διαχείρισης θα προστατεύει το ριζωμένο σας τηλέφωνο από ευπάθειες ασφαλείας και θα εμποδίσει τις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα στην ριζοβολία του Android τηλεφώνου σας . Όπως είπαμε, η ριζοβολία σημαίνει ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο του τηλεφώνου σας, ώστε να μπορείτε να προβάλετε και να τροποποιήσετε ακόμα και τις πιο βαθιές ρυθμίσεις και να έχετε πρόσβαση σε ειδικές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί μόνο για ριζωμένα τηλέφωνα. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν αποκλειστές διαφημίσεων και ισχυρά βοηθητικά προγράμματα ασφαλείας και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το τηλέφωνό σας με θέματα και χρώματα, αλλά και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των κουμπιών, ανάλογα με την εκδοχή της ριζωμένης λειτουργικής μονάδας που επιλέγετε (περισσότερο σε αυτό σε ένα λεπτό).

Οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι αλλά περιλαμβάνουν την ακύρωση της εγγύησής σας, την απώλεια πρόσβασης σε ορισμένες εφαρμογές (όπως το Πορτοφόλι Google) ή τη θανάτωση του τηλεφώνου σας εντελώς, αν και το τελευταίο είναι πολύ σπάνιο. Είναι σημαντικό να σταθμίζετε αυτούς τους κινδύνους ενάντια στα χαρακτηριστικά που θα μπορούσατε να κερδίσετε με την ριζοβολία. Εάν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις, δεν πρέπει να έχετε τίποτα να ανησυχείτε.