Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ριζοβολίας Android τηλέφωνο σας

Αν θέλετε να τσιμπήσετε με τα gadget σας, η ριζοβολία του Android σας μπορεί να ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο. Ενώ το Android OS ήταν πάντα πολύ προσαρμόσιμο, θα εξακολουθείτε να τρέχετε σε περιορισμούς που έχουν οριστεί από τον μεταφορέα σας ή από τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας. Η ριζοβολία, γνωστή και ως jailbreaking, σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι προσβάσιμες σε ένα μη ριζωμένο τηλέφωνο. Ωστόσο, πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία και, αν γίνει σωστά, θα μπορούσε να καταστήσει το τηλέφωνό σας άχρηστο. Όταν τελειώσετε με τον σωστό τρόπο, μπορείτε να ξεκλειδώσετε τη λειτουργικότητα και να κάνετε το Android να λειτουργεί ακριβώς όπως το θέλετε.

Τα πλεονεκτήματα της ριζοβολίας

Με λίγα λόγια, η ριζοβολία σας δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στο τηλέφωνό σας. Όταν ρίζατε το τηλέφωνό σας , μπορείτε να αντικαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα Android που προ-εγκαταστάθηκε και να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο. αυτές οι διάφορες εκδόσεις του Android ονομάζονται ROMs. Τα προσαρμοσμένα ROM είναι διαθέσιμα σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, είτε ψάχνετε για stock Android (μόνο τα βασικά), μια νεότερη έκδοση Android που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στο τηλέφωνό σας ή μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε εφαρμογές "μη συμβατού", να καταργήσετε εφαρμογές εγκατεστημένες στο εργοστάσιο που δεν θέλετε και να ενεργοποιήσετε λειτουργίες όπως η πρόσδεση μέσω ασύρματου δικτύου, οι οποίες ενδέχεται να παρεμποδιστούν από τον μεταφορέα σας. Η Verizon μπλοκάρει τη σύνδεση από συνδρομητές με απεριόριστα προγράμματα δεδομένων, για παράδειγμα. Το tethering σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας ως ασύρματο hotspot, παρέχοντας πρόσβαση στο Internet στον υπολογιστή ή το tablet σας όταν δεν είστε σε σειρά Wi-Fi. Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη εφαρμογών που ενδέχεται να έχουν αποκλειστεί από τον μεταφορέα σας για διάφορους λόγους.

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να καταργήσετε μια προεγκατεστημένη εφαρμογή από το τηλέφωνό σας; Αυτές οι εφαρμογές, που αναφέρονται ως bloatware, είναι αδύνατο να καταργηθούν από ένα τηλέφωνο που δεν έχει ρίζες. Για παράδειγμα, το smartphone μου Samsung Galaxy ήρθε με λίγες εφαρμογές που σχετίζονται με τον αθλητισμό, για τις οποίες δεν έχω κανένα ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορώ να το διαγράψω, εκτός αν το ριζώσω.

Από την άλλη πλευρά του κέρματος, υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές που γίνονται μόνο για ριζωμένα τηλέφωνα που σας επιτρέπουν να αντιμετωπίζετε το τηλέφωνό σας όπως ο υπολογιστής είναι, να έχετε πρόσβαση σε βαθιές ρυθμίσεις, ώστε να μπορείτε να τροποποιήσετε τα γραφικά του τηλεφώνου, την CPU και άλλες ρυθμίσεις που επηρεάζουν την απόδοση. Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε λήψη σε βάθος εφαρμογών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αποκλεισμού διαφημίσεων και ασφαλείας. Υπάρχουν εφαρμογές που εμποδίζουν την εκκίνηση εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείτε στο παρασκήνιο, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε ταχύτερα το τηλέφωνό σας. Άλλες εφαρμογές σας βοηθούν να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.

Οι παγίδες

Υπάρχουν επίσης κάποιες μειονεκτήματα στην ριζοβολία, αν και τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ριζοβολία θα ακυρώσει την εγγύησή σας, επομένως είναι μια καλύτερη επιλογή εάν περάσετε την περίοδο εγγύησης ή είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε από την τσέπη για τυχόν ζημιές που διαφορετικά θα μπορούσαν να καλυφθούν.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσατε να "πλύνετε" το τηλέφωνό σας, καθιστώντας το άχρηστο. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες για τις ριζοβολίες, αλλά εξακολουθείτε να εξετάζετε κάτι. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του τηλεφώνου σας προτού επιχειρήσετε να το καταργήσετε.

Τέλος, το τηλέφωνό σας θα μπορούσε να είναι επιρρεπές σε θέματα ασφάλειας, αν και μπορείτε να κάνετε λήψη ισχυρών εφαρμογών ασφαλείας σχεδιαζόμενων για ριζωμένα τηλέφωνα. Από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορείτε να κάνετε λήψη εφαρμογών στις οποίες ο προγραμματιστής έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε ριζωμένα τηλέφωνα, συνήθως για θέματα ασφάλειας ή διαχείρισης δικαιωμάτων ψηφιακής διαχείρισης δικαιωμάτων (DRM).

Ό, τι κι αν αποφασίσετε, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας, να αναζητήσετε τις επιλογές σας και να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ίσως θελήσετε να εξασκηθείτε σε ένα παλαιότερο τηλέφωνο για να βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι κάνετε. Εάν δεν χρειάζεστε τις προηγμένες λειτουργίες που περιγράφονται εδώ, ίσως δεν αξίζει τον κόπο να αναλάβετε τους κινδύνους. Όπως είπα, η ριζοβολία είναι περίπλοκη.