Τι είναι το Netbook;

Πόσο χαμηλού κόστους φορητούς υπολογιστές Windows ανανεώνουν μια παλαιότερη έννοια υπολογιστών

Τα Netbooks αναπτύχθηκαν αρχικά το 2007 ως μια νέα κατηγορία συστημάτων προσωπικών υπολογιστών. Τα αρχικά μοντέλα σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν βασική υπολογιστική εμπειρία σε ένα συμπαγές σχεδιασμό φορητού υπολογιστή με μια τιμή κόστους περίπου $ 200 έως $ 300, η ​​οποία ήταν εξαιρετικά φθηνή εκείνη τη στιγμή.

Με τα χρόνια, τα χαρακτηριστικά και η τιμή των netbooks συνέχισαν να ανεβαίνουν, ενώ οι κλασσικές τιμές των φορητών υπολογιστών συνέχισαν να μειώνονται. Τελικά, τα netbook ξεθωριάστηκαν όταν τα δισκία έγιναν δημοφιλή.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η ιδέα των εξαιρετικά οικονομικών και συμπαγών φορητών υπολογιστών έχει αυξηθεί ξανά με μια σειρά εταιρειών που ουσιαστικά απελευθερώνουν συστήματα που μοιράζονται πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με τα netbook, αλλά χωρίς αυτό το συγκεκριμένο όνομα.

Η ταχύτητα δεν είναι όλα

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές κατηγορίας netbook δεν είναι αυτό που θα εξετάζατε γρήγορα. Δεν έχουν σχεδιαστεί για ταχύτητα αλλά περισσότερο για απόδοση ισχύος. Τείνουν να χρησιμοποιούν μια διαφορετική κλάση επεξεργαστή από παραδοσιακούς φορητούς υπολογιστές που είναι πιο κοντά σε αυτό που χρησιμοποιείται σε ένα tablet.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται μόνο αρκετή απόδοση επεξεργαστή για να χειριστούν βασικές λειτουργίες πληροφορικής όπως περιήγηση στο web, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και βασική επεξεργασία φωτογραφιών.

Εάν δεν χρειάζεστε υποστήριξη για παιχνίδια και streaming ή για έντονη επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο, δεν χρειάζεστε πολλή υπολογιστική ισχύ.

Πού είναι το CD / DVD Player;

Όταν τα netbooks βγήκαν αρχικά, μια μονάδα CD ή DVD ήταν ακόμα μια απαίτηση για τους περισσότερους υπολογιστές δεδομένου ότι ήταν ο κοινός τρόπος για να εγκαταστήσετε το λογισμικό. Τώρα, όμως, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρεθεί ένας φορητός υπολογιστής που διαθέτει πραγματικά ένα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι οπτικοί δίσκοι δεν αποτελούν απαίτηση για υπολογιστές χάρη στην ψηφιακή διανομή λογισμικού. Τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού είναι διαθέσιμα σε απευθείας σύνδεση, ακόμα και εμπορικά προγράμματα που δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμα.

Ως εκ τούτου, από την άποψη αυτή, δεν υπάρχει πραγματικά μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός netbook και ενός παραδοσιακού φορητού υπολογιστή.

Μονάδα σκληρού δίσκου Netbook

Οι μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) γίνονται πολύ πιο συχνές με τους κινητούς υπολογιστές. Το μικρό τους μέγεθος, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η αντοχή τους καθιστούν ιδανικά για κινητές συσκευές.

Στην πραγματικότητα, τα netbooks ήταν αρχικά μερικοί από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές για να τις χρησιμοποιούν με οποιαδήποτε κανονικότητα. Εξακολουθούν να έχουν το μειονέκτημα να μην προσφέρουν τόσα αποθηκευτικό χώρο σε σχέση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους , και ως εκ τούτου, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές κατηγορίας netbook έχουν συνήθως χωρητικότητα αποθήκευσης περίπου 32 έως 64 GB.

Εκτός από αυτό, χρησιμοποιούν λιγότερο δαπανηρές μονάδες δίσκου που προσφέρουν χαμηλότερη απόδοση από τις βασικές μονάδες SATA που υπάρχουν σε πολλούς φορητούς υπολογιστές.

Εμφάνιση και μέγεθος του Netbook

Οι οθόνες LCD είναι ίσως το μεγαλύτερο κόστος για τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών. Προκειμένου να μειωθεί το συνολικό κόστος αυτών των συστημάτων, οι κατασκευαστές τους ανέπτυξαν με μικρότερες οθόνες.

Τα πρώτα netbooks χρησιμοποιούσαν σχετικά μικρές οθόνες 7 ιντσών. Έκτοτε, οι οθόνες έχουν σταδιακά μεγαλώσει. Οι περισσότεροι νεότεροι φορητοί υπολογιστές που θα θεωρούνται οθόνες χαρακτηριστικών netbooks με μέγεθος δέκα έως δώδεκα ιντσών. Πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά δεν είναι οθόνες αφής και έχουν χαμηλότερες αναλύσεις για να διατηρήσουν και πάλι το κόστος.

Τα πρώτα netbooks ήταν απίστευτα ελαφριά σε λίγο περισσότερο από δύο κιλά, ενώ ένα παραδοσιακό lap-top ζύγιζε σε περίπου πέντε κιλά. Τώρα, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν γίνει μικρότεροι, βάρους μεταξύ τριών και τεσσάρων κιλών και ανταγωνιστικών δισκίων συχνά σε λιγότερο από μια λίβρα.

Δεν έχουν το εξαιρετικά συμπαγές μέγεθος που έκαναν κάποτε, αλλά είναι ακόμα πολύ φορητές για πολλούς ανθρώπους.

Λογισμικό Netbook

Ο τυπικός φορητός υπολογιστής τύπου netbook πωλείται συχνά ως ένα εξαιρετικά φορητό σύστημα που εκτελεί Windows, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες.

Για παράδειγμα, συχνά στέλνουν με 32-bit έκδοση των Windows αντί των 64-bit που κάνουν τα περισσότερα συστήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορητοί υπολογιστές κατηγορίας netbook διαθέτουν μόλις 2 GB μνήμης και τα μικρότερα εκτελέσιμα λογισμικά 32-bit καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και μνήμη.

Το μειονέκτημα είναι ότι μερικές φορές υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παραδοσιακό λογισμικό των Windows που θέλετε να τρέξετε σε αυτούς τους υπολογιστές, δεν θα το κάνει. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό οφείλεται συχνά στους περιορισμούς υλικού όπως η μνήμη ή η ταχύτητα του επεξεργαστή.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε έναν υπολογιστή netbook, κοιτάξτε πολύ προσεκτικά τις απαιτήσεις υλικού για οποιοδήποτε λογισμικό σκοπεύετε να τρέξετε σε αυτό. Τα στοιχεία όπως το ταχυδρομείο, τα προγράμματα περιήγησης ιστού και το λογισμικό παραγωγικότητας, ως επί το πλείστον, δεν θα είναι πολύ περιορισμένα. Αντ 'αυτού, ωστόσο, είναι περισσότερο οι εφαρμογές με έμπνευση για τα μέσα που περιλαμβάνουν γραφικά και βίντεο που θα βρείτε ότι το netbook είναι θλιβερά ανεπαρκές για να τρέξει.

Εάν διαπιστώσετε ότι οι αγαπημένες σας εφαρμογές δεν θα λειτουργήσουν σε ένα netbook, ίσως να εξετάσετε ένα παραδοσιακό φορητό υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή παιχνιδιών .

Τιμές Netbook

Τα Netbooks ήταν πάντα για το κόστος, αλλά αυτή ήταν η αρχική πτώση τους. Ενώ τα αρχικά συστήματα ήταν περίπου $ 200 με φορητούς υπολογιστές άνω των $ 500, οι σταδιακές αυξήσεις των τιμών σε netbooks και η μείωση του κόστους των παραδοσιακών φορητών υπολογιστών σήμαινε ότι τα συστήματα ήταν καταδικασμένα.

Τώρα, είναι σχετικά εύκολο να βρείτε ένα παραδοσιακό φορητό υπολογιστή για λιγότερο από $ 500 . Ως αποτέλεσμα, η νεότερη συγκομιδή των φορητών υπολογιστών netbook στην αγορά είναι περίπου $ 200, πολλοί από τους οποίους δεν παίρνουν ακόμη και πιο ακριβά από τα $ 250.

Τα tablet είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο τα netbooks έπρεπε να επανέλθουν στη διατήρηση των τιμών όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Netbooks

Η νεώτερη κατηγορία υπερ-προσιτών φορητών υπολογιστών Windows είναι δύσκολη. Είναι σίγουρα προσιτές σε μόλις $ 200, αλλά τα χαρακτηριστικά τους περιορίζουν τη χρησιμότητα (για τους περισσότερους ανθρώπους).

Είναι πολύ πιο δύσκολο να δικαιολογήσετε ένα netbook πάνω από ένα tablet όταν μπορείτε ουσιαστικά να πάρετε σχεδόν πανομοιότυπα εσωτερικά εξαρτήματα από ένα netbook μέσα σε ένα tablet που βασίζεται στα Windows. Η κύρια διαφορά εμφανίζεται όταν αποφασίζετε αν προτιμάτε ή όχι μια οθόνη αφής ή ένα πληκτρολόγιο για είσοδο.

Επίσης, το ευρύτερο φάσμα του λογισμικού δυσκολεύει να διακρίνει ένα παραδοσιακό σύστημα Windows από ένα tablet. Πάνω απ 'οτιδήποτε άλλο, ουσιαστικά έρχεται κάτω στο πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές.