Θάνατος της Οπτικής Μονάδας Υπολογιστών

Γιατί οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές δεν διαθέτουν λειτουργίες CD, DVD ή Blu-ray

Στις πρώτες ημέρες των υπολογιστών, η αποθήκευση υπολογίστηκε σε megabyte και τα περισσότερα συστήματα βασίστηκαν σε μονάδες δισκέτας . Με την άνοδο των σκληρών δίσκων, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν περισσότερα δεδομένα, αλλά δεν είναι πολύ φορητά. Τα CD έφεραν ψηφιακό ήχο αλλά και τα μέσα για την παροχή φορητών αποθηκευτικών μέσων υψηλής χωρητικότητας που διευκόλυναν την κοινή χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων και την εύκολη εγκατάσταση εφαρμογών. DVDs επεκτάθηκε σε αυτό, φέρνοντας ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές και ικανότητες πολύ πέρα ​​από ό, τι σκληρούς δίσκους θα μπορούσε ακόμη και να αποθηκεύσετε. Τώρα με διάφορους παράγοντες, η εξεύρεση ενός υπολογιστή που περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος οπτικής μονάδας γίνεται πολύ δύσκολη.

Αύξηση μικρότερων φορητών υπολογιστών

Ας το παραδεχτούμε, οι οπτικοί δίσκοι είναι ακόμα αρκετά μεγάλοι. Σε διάμετρο σχεδόν πέντε ίντσες, οι δίσκοι είναι μεγάλοι σε σύγκριση με το μέγεθος των σύγχρονων φορητών υπολογιστών και τώρα ταμπλέτες. Ακόμα κι αν οι οπτικές μονάδες έχουν μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος, όλο και περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν χάσει την τεχνολογία για τη διατήρηση του χώρου. Ακόμα κι αν ένας μεγάλος αριθμός υπερ-φορητών υπολογιστών έχουν εγκαταλείψει στο παρελθόν τη μονάδα δίσκου για να επιτρέψει τη χρήση λεπτότερων και ελαφρύτερων συστημάτων, το αρχικό MacBook Air έδειξε πόσο λεπτό είναι ένα μοντέρνο φορητό υπολογιστή χωρίς τη μονάδα δίσκου. Τώρα με την άνοδο των ταμπλετών για υπολογιστές, υπάρχει ακόμη λιγότερος χώρος για να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε αυτούς τους μεγάλους δίσκους στα συστήματα.

Ακόμη και αν δεν μιλάτε για το μέγεθος του κινητού υπολογιστή, ο χώρος που χρησιμοποιείται από μια οπτική μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρακτικότερα πράγματα. Μετά από όλα, αυτός ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την μπαταρία, η οποία μπορεί να επεκτείνει το συνολικό χρόνο λειτουργίας του συστήματος. Εάν το σύστημα έχει σχεδιαστεί για απόδοση, θα μπορούσε να αποθηκεύσει μια νέα μονάδα SSD εκτός από έναν σκληρό δίσκο για πρόσθετη απόδοση. Ίσως ο υπολογιστής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια καλύτερη λύση γραφικών που θα ήταν χρήσιμη για γραφικές εργασίες ή ακόμα και παιχνίδια.

Η χωρητικότητα δεν ανταποκρίνεται στις άλλες τεχνολογίες

Όταν οι οδηγοί CD έμπαιναν για πρώτη φορά στην αγορά, προσέφεραν μια τεράστια χωρητικότητα αποθήκευσης που ανταγωνίζονταν τα παραδοσιακά μαγνητικά μέσα της ημέρας. Μετά από όλα, 650 megabyte αποθήκευσης ήταν πολύ πέρα ​​από ό, τι οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι ήταν εκείνη τη στιγμή. Το DVD επέκτεινε αυτή την χωρητικότητα ακόμα περισσότερο με χωρητικότητα 4,7 gigabyte αποθήκευσης στις μορφές εγγραφής. Το Blu-ray με τη μικρότερη οπτική του ακτίνα μπορεί σχεδόν να φτάσει τα 200 gigabytes, αλλά οι πιο πρακτικές εφαρμογές καταναλωτών είναι γενικά πολύ χαμηλότερες στα 25 gigabytes.

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των δυνατοτήτων είναι καλός, δεν είναι πουθενά κοντά στην εκθετική ανάπτυξη που έχουν επιτύχει οι σκληροί δίσκοι. Ο οπτικός χώρος αποθήκευσης εξακολουθεί να είναι κολλημένος στα gigabytes ενώ οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι πιέζουν ακόμα περισσότερους terabytes. Η χρήση του CD, του DVD και του Blu-ray για την αποθήκευση δεδομένων δεν αξίζει πια. Οι μονάδες Terabyte βρίσκονται συνήθως κάτω από εκατό δολάρια και προσφέρουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα σας. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι έχουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης στους υπολογιστές τους σήμερα από ό, τι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής του συστήματος.

Οι μονάδες SSD έχουν επίσης δει τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια. Η μνήμη flash που χρησιμοποιείται σε αυτούς τους δίσκους είναι η ίδια που βρέθηκε στις μονάδες flash USB που κατέστησαν την τεχνολογία δισκέτας ξεπερασμένη. Ένας δίσκος flash USB 16GB μπορεί να βρεθεί για κάτω από $ 10 αλλά αποθηκεύει περισσότερα δεδομένα απ 'ότι ένα dual layer DVD μπορεί. Οι μονάδες SSD που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές εξακολουθούν να είναι αρκετά δαπανηρές για τις δυνατότητές τους αλλά γίνονται ολοένα και πιο πρακτικές κάθε χρόνο, έτσι ώστε πιθανώς να αντικαταστήσουν τους σκληρούς δίσκους σε πολλούς υπολογιστές χάρη στην αντοχή τους και τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η άνοδος των μη φυσικών μέσων

Με την άνοδο των smartphones και τη χρήση τους ως ψηφιακών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, η ανάγκη για φυσική διανομή μέσων έχει αργά διαβρωθεί. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ακούνε τη μουσική τους σε αυτούς τους παίκτες και στη συνέχεια στα smartphones τους, δεν χρειάζονταν γενικά ένα CD player εκτός από τη λήψη της υπάρχουσας μουσικής τους συλλογής και τη σχίση τους στη μορφή MP3 για να ακούσουν τα νέα media players. Τελικά, η δυνατότητα αγοράς των κομματιών μέσω του καταστήματος iTunes, του καταστήματος Amazon MP3 και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, η πανταχού παρούσα μορφή φυσικών μέσων καθίσταται ολοένα και πιο άσχετη με τη βιομηχανία.

Τώρα, το ίδιο πρόβλημα που συνέβη με τα CD συμβαίνει επίσης στη βιομηχανία βίντεο. Οι πωλήσεις DVD αποτελούσαν ένα τεράστιο τμήμα των εσόδων της βιομηχανίας κινηματογράφου. Με τα χρόνια, οι πωλήσεις των δίσκων έχουν μειωθεί σημαντικά. Κάποια από αυτά είναι πιθανό από την δυνατότητα ροής ταινιών και τηλεοράσεων από υπηρεσίες όπως το Netflix ή το Hulu. Επιπλέον, όλο και περισσότερες ταινίες μπορούν να αγοραστούν σε ψηφιακή μορφή από καταστήματα όπως το iTunes και το Amazon όπως ακριβώς μπορούν με τη μουσική. Αυτό είναι εξαιρετικά βολικό ειδικά για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα tablet για να παρακολουθήσουν βίντεο ενώ ταξιδεύουν. Ακόμα και τα μέσα Blu-ray υψηλής ευκρίνειας δεν κατάφεραν να πιάσουν σε σύγκριση με τις προηγούμενες πωλήσεις DVD.

Ακόμη και το λογισμικό που πάντα αγοράστηκε από δίσκο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μετακινήθηκε στα ψηφιακά κανάλια διανομής. Η ψηφιακή διανομή για το λογισμικό δεν είναι μια νέα ιδέα, όπως έγινε χρόνια πριν από το διαδίκτυο μέσω συστημάτων shareware και bulletin board. Τελικά, υπηρεσίες όπως το Steam για PC παιχνίδια αυξήθηκαν και καθιστούσαν εύκολο για τους καταναλωτές να αγοράζουν και να κατεβάζουν προγράμματα που χρησιμοποιούν στους υπολογιστές τους. Η επιτυχία αυτού του μοντέλου και αυτού του iTunes οδήγησε πολλές εταιρείες να αρχίσουν να προσφέρουν ψηφιακή διανομή λογισμικού για υπολογιστές. Τα tablet έχουν πάρει αυτό ακόμα περισσότερο με τα καταστήματα εφαρμογών τους ενσωματωμένα στα λειτουργικά συστήματα . Λοιπόν, ακόμη και οι πιο σύγχρονοι υπολογιστές δεν έρχονται με φυσικά μέσα εγκατάστασης πια. Αντ 'αυτού, βασίζονται σε ξεχωριστό διαμέρισμα ανάκτησης και αντίγραφα ασφαλείας που δημιουργούνται από τον καταναλωτή μετά την αγορά του συστήματος.

Τα Windows δεν έχουν αναπαραγωγή DVD εγγενή

Πιθανώς ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα οδηγήσει στη διάλυση της μονάδας οπτικών δίσκων σε υπολογιστές είναι η υποστήριξη της Microsoft για την αναπαραγωγή DVD. Σε ένα από τα blog τους προγραμματιστές, δηλώνουν ότι οι βασικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος των Windows 8 δεν θα περιλαμβάνουν το λογισμικό που απαιτείται για την αναπαραγωγή βίντεο DVD. Αυτή η απόφαση μεταφέρθηκε στα πιο πρόσφατα Windows 10. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ήταν ένα τυπικό χαρακτηριστικό σε προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Τώρα, οι χρήστες θα πρέπει είτε να αγοράσουν το πακέτο Media Center για το λειτουργικό σύστημα είτε θα χρειαστούν ξεχωριστό λογισμικό αναπαραγωγής πάνω από το λειτουργικό σύστημα.

Ο πρωταρχικός λόγος αυτής της κίνησης έχει να κάνει με το κόστος. Προφανώς, η Microsoft λέει ότι οι εταιρείες που χορηγούν άδεια χρήσης του λογισμικού ανησυχούσαν για το συνολικό κόστος του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στους υπολογιστές. Αφαιρώντας το λογισμικό αναπαραγωγής DVD, οι σχετικές αμοιβές άδειας χρήσης για τους κωδικοποιητές αναπαραγωγής βίντεο μπορούν επίσης να καταργηθούν, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος του λογισμικού. Φυσικά, θα είναι ένας ακόμα λόγος ότι οι καταναλωτές θα εγκαταλείψουν πιθανώς το υλικό, καθώς θα είναι άχρηστο χωρίς την πρόσθετη δαπάνη λογισμικού.

Μορφές HD, DRM και συμβατότητα

Τέλος, το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για τα οπτικά μέσα είναι το σύνολο των προβλημάτων των πολέμων και της πειρατείας που μαστίζουν τις μορφές υψηλής ευκρίνειας. Αρχικά, ήταν η μάχη μεταξύ HD-DVD και Blu-ray που καθιστούσαν την υιοθέτηση του νέου format προβληματική καθώς οι καταναλωτές περίμεναν να διαμορφώσουν τους πολέμους. Το Blu-ray ήταν ο τελικός νικητής των δύο μορφών, αλλά δεν έχει πιάσει πολύ με τους καταναλωτές και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με το παρόν σχήμα DRM και τις δυσκολίες συνεργασίας με αυτόν.

Η προδιαγραφή Blu-ray έχει περάσει από πολλαπλές αναθεωρήσεις από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά. Πολλές από τις αλλαγές στη μορφή έχουν σχέση με τις ανησυχίες περί πειρατείας από τα στούντιο. Προκειμένου να αποφευχθούν τα τέλεια ψηφιακά αντίγραφα από το να τρώνε σε πωλήσεις, συνεχίζονται οι αλλαγές για να γίνει πιο ασφαλές από το να είναι αντίγραφα. Αυτή η αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι νεότεροι δίσκοι να μην μπορούν να παιχτούν σε παλαιότερους παίκτες. Ευτυχώς οι υπολογιστές έχουν όλη την αποκωδικοποίηση που γίνεται από το λογισμικό και όχι από το υλικό. Αυτό τους καθιστά πιο προσαρμόσιμο αλλά απαιτεί συνεχή αναβάθμιση του λογισμικού του παίκτη για να εξασφαλίσει λειτουργικότητα με τους επερχόμενους δίσκους. Το πρόβλημα είναι ότι οι απαιτήσεις ασφαλείας μπορούν να αλλάξουν, πράγμα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος παλαιότερος εξοπλισμός ή λογισμικό να βλέπει τα βίντεο.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τους καταναλωτές που επιθυμούν να έχουν τις νέες οπτικές μορφές στους υπολογιστές τους. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες του λογισμικού της Apple έχουν ακόμη χειρότερα, καθώς η εταιρεία αρνείται να υποστηρίξει την τεχνολογία στο λογισμικό Mac OS X. Αυτό καθιστά τη μορφή Blu-ray εντελώς άσχετη με την πλατφόρμα.

Συμπεράσματα

Τώρα, η οπτική αποθήκευση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί τελείως από υπολογιστές σύντομα. Είναι πολύ σαφές ότι η κύρια χρήση τους αλλάζει και δεν αποτελεί απαίτηση για υπολογιστές όπως ήταν κάποτε. Αντί να χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων, τη φόρτωση λογισμικού ή την παρακολούθηση ταινιών, οι μονάδες θα είναι πιθανόν εκεί για να μετατρέψουν τα φυσικά μέσα στα ψηφιακά αρχεία για αναπαραγωγή σε υπολογιστές και κινητές συσκευές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δίσκοι θα απομακρυνθούν εντελώς από τους περισσότερους κινητούς υπολογιστές στο εγγύς μέλλον. Υπάρχει ελάχιστη χρησιμότητα για τους δίσκους όταν είναι πολύ πιο εύκολο να τα δείτε από ένα ψηφιακό αρχείο από το δίσκο. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές θα εξακολουθούν να τις συσκευάζουν για λίγο, καθώς η τεχνολογία είναι τόσο φθηνή για να συμπεριληφθεί και δεν υπάρχει το ζήτημα του χώρου των φορητών υπολογιστών. Φυσικά, η αγορά εξωτερικών περιφερειακών οπτικών δίσκων θα επιβιώσει για λίγο για όσους επιθυμούν ακόμα να έχουν τις δυνατότητες που θα πέσουν από τους μελλοντικούς τους υπολογιστές.