Τι είναι μια μονάδα δισκέτας;

Μια μονάδα δισκέτας είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται για την εργασία με δισκέτες

Η μονάδα δισκέτας είναι ένα κομμάτι του ηλεκτρονικού υπολογιστή που διαβάζει δεδομένα και γράφει δεδομένα σε ένα μικρό δίσκο.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος μονάδας δισκέτας είναι η μονάδα δίσκου 3,5 ", ακολουθούμενη από τη μονάδα δίσκου 5,25", μεταξύ άλλων μεγεθών.

Η δισκέτα ήταν η κύρια μέθοδος για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών και για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων εξωτερικά, από τα τέλη της δεκαετίας του 1900 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Ως επί το πλείστον, η δισκέτα είναι εντελώς ξεπερασμένη.

Αυτή η παλαιότερη συσκευή αποθήκευσης έχει αντικατασταθεί από άλλες φορητές συσκευές και ενσωματωμένο υλικό υπολογιστή, όχι μόνο επειδή είναι πιο συνηθισμένες και συνεπώς συμβατές με άλλες συσκευές, αλλά επειδή είναι πιο ικανές και μπορούν να αποθηκεύουν πολύ περισσότερα δεδομένα.

Η μονάδα οπτικού δίσκου που χρησιμοποιείται για DVD, CD και Blu-ray, είναι ένα κομμάτι υλικού που χρησιμοποιείται συνήθως και έχει αντικαταστήσει τη μονάδα δισκέτας.

Το Floppy Drive είναι επίσης γνωστό ως

Η μονάδα δισκέτας περνάει και από άλλα ονόματα, όπως δισκέτα, μονάδα δίσκου, δισκέτα, δισκέτα, μονάδα δίσκου 3,5 "και μονάδα δίσκου 5,25".

Σημαντικά γεγονότα δισκέτας

Ενώ εξακολουθεί να αποτελεί στοιχείο ορισμένων υφιστάμενων υπολογιστών, οι μονάδες δισκέτας είναι ουσιαστικά απαρχαιωμένες, αντικαθίστανται από φθηνές μονάδες flash και άλλες φορητές μονάδες πολυμέσων. Μια μονάδα δισκέτας δεν είναι πλέον τυποποιημένος εξοπλισμός σε νέα συστήματα υπολογιστών.

Οι παραδοσιακές μονάδες δισκέτας που εγκαθίστανται μέσα σε μια θήκη υπολογιστή γίνονται όλο και λιγότερο διαθέσιμες. Συνήθως, η καλύτερη επιλογή για τη χρήση μιας δισκέτας σε έναν υπολογιστή που δεν διαθέτει, είναι με μια εξωτερική, πιθανώς USB- based όπως αυτή που απεικονίζεται εδώ.

Οι μονάδες δισκέτας USB διασυνδέονται με τον υπολογιστή μέσω θύρας USB και λειτουργούν σαν οποιαδήποτε άλλη αφαιρούμενη συσκευή αποθήκευσης, όπως οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και οι μονάδες flash.

Φυσική περιγραφή του Floppy Drive

Μια παραδοσιακή μονάδα δισκέτας 3,5 "είναι περίπου το μέγεθος και το βάρος κάποιων τράπουλες. Ορισμένες εξωτερικές εκδόσεις USB είναι μόνο λίγο μεγαλύτερες από τις δισκέτες τους.

Το μπροστινό τμήμα της μονάδας δισκέτας έχει μια υποδοχή για να εισάγει τη δισκέτα και ένα μικρό κουμπί για να το αφαιρέσετε.

Οι πλευρές της παραδοσιακής μονάδας δισκέτας έχουν προ-διάτρητες οπές με σπείρωμα για εύκολη τοποθέτηση στην υποδοχή μονάδας δίσκου 3,5 ιντσών στην θήκη του υπολογιστή. Η τοποθέτηση είναι επίσης δυνατή σε μια μεγαλύτερη θήκη μονάδας δίσκου 5.25 ιντσών με μια βάση 5.25 έως 3.5.

Η μονάδα δισκέτας είναι τοποθετημένη έτσι ώστε το άκρο με τις συνδέσεις να έρχονται μέσα στον υπολογιστή και η υποδοχή για το δίσκο να βλέπει έξω.

Το πίσω μέρος της παραδοσιακής δισκέτας περιέχει μια θύρα για ένα πρότυπο καλώδιο που συνδέεται στη μητρική πλακέτα . Επίσης εδώ υπάρχει μια σύνδεση για τροφοδοσία από την παροχή ρεύματος .

Μια εξωτερική μονάδα δισκέτας θα έχει όποια σύνδεση είναι απαραίτητη για να την συνδέσει στον υπολογιστή, συνήθως ένα καλώδιο με μια υποδοχή USB τύπου A. Η ισχύς για μια εξωτερική μονάδα δισκέτας προέρχεται από τη σύνδεση USB.

Δισκέτες έναντι νεότερων συσκευών αποθήκευσης

Η δισκέτα έχει εκπληκτικά μικρό όγκο δεδομένων σε σύγκριση με νεότερες τεχνολογίες όπως κάρτες SD, μονάδες flash και δίσκους.

Οι περισσότερες δισκέτες μπορούν να υποστηρίξουν μόνο 1.44 MB δεδομένων, τα οποία είναι μικρότερα από τη μέση εικόνα ή το MP3 ! Για αναφορά, μια μικρή μονάδα δίσκου USB 8 GB μπορεί να χωρέσει 8.192 MB, η οποία είναι μεγαλύτερη από 5.600 φορές την ικανότητα μιας δισκέτας.

Επιπλέον, το 8GB είναι στο χαμηλό τέλος όταν πρόκειται για φορητό αποθηκευτικό χώρο. Κάποιες πολύ μικρές μονάδες USB μπορούν να χωρέσουν έως και 512 GB ή ακόμα και 1 TB ή περισσότερο, πράγμα που δείχνει πόσο ξεπερασμένη είναι η δισκέτα.

Ακόμη και κάρτες SD που μπορούν να χωρέσουν μέσα σε τηλέφωνα, κάμερες και tablet, είναι τόσο μεγάλες όσο 512 GB και μεγαλύτερες.

Οι περισσότεροι υπολογιστές γραφείου και φορητοί υπολογιστές διαθέτουν μονάδα δίσκου για τη φόρτωση ή την εγγραφή δίσκων εγκατάστασης λογισμικού, βίντεο DVD, μουσικών CD, ταινιών Blu-ray κλπ. Το CD επιτρέπει 700 MB δεδομένων, το τυπικό DVD υποστηρίζει 4,7 GB και το Blu- ray Disc μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 128 GB αν είναι δίσκος τεσσάρων επιπέδων.

Αν και δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε αυτές τις ξεπερασμένες τεχνολογίες με αυτές της σύγχρονης ημέρας, μπορεί να είναι ακόμα διασκεδαστικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ορισμένοι δίσκοι BD μπορούν να αποθηκεύσουν σχεδόν 100.000 φορές τα δεδομένα που μπορούν να τοποθετηθούν σε μια δισκέτα 1,44 MB.