Μητρικές πλακέτες, Πλακέτες συστήματος και Πλακέτες

Γνωρίζετε πραγματικά τι κάνει η μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας;

Η μητρική πλακέτα εξυπηρετεί τη σύνδεση όλων των τμημάτων ενός υπολογιστή. Η CPU , η μνήμη , οι σκληροί δίσκοι και άλλες θύρες και κάρτες επέκτασης συνδέονται όλα στη μητρική πλακέτα απευθείας ή μέσω καλωδίων.

Η μητρική πλακέτα είναι το κομμάτι του υλικού του υπολογιστή που μπορεί να θεωρηθεί ως "ραχοκοκαλιά" του υπολογιστή, ή πιο κατάλληλα ως η "μητέρα" που κρατά όλα τα κομμάτια μαζί.

Τα τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες μικρές συσκευές έχουν και μητρικές πλακέτες, αλλά συχνά αποκαλούνται λογικές πλακέτες . Τα εξαρτήματά τους είναι συνήθως συγκολλημένα απευθείας επάνω στο χαρτόνι για να εξοικονομήσουν χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υποδοχές επέκτασης για αναβαθμίσεις όπως βλέπετε σε επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ο προσωπικός υπολογιστής IBM που κυκλοφόρησε το 1981, θεωρείται η πρώτη μητρική πλακέτα υπολογιστή (ονομάστηκε τότε "planar").

Οι δημοφιλείς κατασκευαστές μητρικών καρτών περιλαμβάνουν τα ASUS, AOpen , Intel, ABIT , MSI, Gigabyte και Biostar.

Σημείωση: Η μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή είναι επίσης γνωστή ως mainboard , mobo (συντομογραφία), MB (συντομογραφία), πλακέτα συστήματος, baseboard , ακόμα και λογική πλακέτα . Οι πίνακες επέκτασης που χρησιμοποιούνται σε μερικά παλαιότερα συστήματα ονομάζονται θυροτηλέφωνα.

Συστατικά μητρικής πλακέτας

Όλα πίσω από την θήκη του υπολογιστή συνδέονται κατά κάποιο τρόπο στη μητρική πλακέτα, έτσι ώστε όλα τα κομμάτια να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Αυτό περιλαμβάνει κάρτες γραφικών , κάρτες ήχου , σκληρούς δίσκους, οπτικούς δίσκους , CPU, μνήμες RAM, θύρες USB , τροφοδοτικό κλπ. Στη μητρική πλακέτα υπάρχουν επίσης υποδοχές επέκτασης, jumper , πυκνωτές, ισχύς συσκευών και συνδέσεις δεδομένων, ανεμιστήρες, νεροχύτες και οπές βιδών.

Σημαντικά γεγονότα του Motherboard

Οι μητρικές πλακέτες, οι θήκες και οι τροφοδοτικές συσκευές έρχονται σε διάφορα μεγέθη που ονομάζονται παράγοντες μορφής. Και τα τρία πρέπει να είναι συμβατά για να λειτουργούν σωστά μαζί.

Οι μητρικές ποικίλλουν σημαντικά σε σχέση με τους τύπους στοιχείων που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, κάθε μητρική πλακέτα υποστηρίζει έναν ενιαίο τύπο CPU και μια σύντομη λίστα τύπων μνήμης. Επιπλέον, ορισμένες κάρτες γραφικών, σκληροί δίσκοι και άλλα περιφερειακά ενδέχεται να μην είναι συμβατά. Ο κατασκευαστής της μητρικής πλακέτας θα πρέπει να παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη συμβατότητα των εξαρτημάτων.

Σε φορητούς υπολογιστές και tablet, και όλο και περισσότερο σε επιτραπέζιους υπολογιστές, η μητρική πλακέτα ενσωματώνει συχνά τις λειτουργίες της κάρτας γραφικών και της κάρτας ήχου. Αυτό βοηθά στη διατήρηση αυτών των τύπων υπολογιστών μικρού μεγέθους. Ωστόσο, αποτρέπει επίσης την αναβάθμιση αυτών των ενσωματωμένων στοιχείων.

Οι κακοί μηχανισμοί ψύξης στη θέση τους για τη μητρική πλακέτα μπορεί να βλάψουν το υλικό που είναι προσαρτημένο σε αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συσκευές υψηλής απόδοσης όπως η CPU και οι κάρτες υψηλής τεχνολογίας ψύχονται συνήθως με ψύκτες θερμότητας και οι ενσωματωμένοι αισθητήρες χρησιμοποιούνται συχνά για την ανίχνευση της θερμοκρασίας και την επικοινωνία με το BIOS ή το λειτουργικό σύστημα για την τακτική ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε μια μητρική πλακέτα χρειάζονται συχνά χειροκίνητα προγράμματα οδήγησης συσκευών προκειμένου να λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης στα Windows, εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Φυσική περιγραφή μιας μητρικής πλακέτας

Σε μια επιφάνεια εργασίας, η μητρική πλακέτα τοποθετείται μέσα στο περίβλημα , απέναντι από την πιο εύκολα προσβάσιμη πλευρά. Είναι ασφαλώς στερεωμένο μέσω μικρών βιδών μέσω προ-τρυπημένων οπών.

Το μπροστινό μέρος της μητρικής πλακέτας περιέχει θύρες στις οποίες συνδέονται όλα τα εσωτερικά στοιχεία. Μια ενιαία υποδοχή / υποδοχή φιλοξενεί τη CPU. Πολλαπλές υποδοχές επιτρέπουν τη σύνδεση μιας ή περισσότερων μονάδων μνήμης. Άλλες θύρες βρίσκονται στη μητρική πλακέτα και αυτές επιτρέπουν τη σύνδεση του σκληρού δίσκου και της μονάδας οπτικού δίσκου (και της μονάδας δισκέτας εάν υπάρχει) μέσω καλωδίων δεδομένων.

Μικρά καλώδια από το μπροστινό μέρος της θήκης του υπολογιστή συνδέονται στη μητρική πλακέτα για να επιτρέπουν τη λειτουργία της ενέργειας, της επαναφοράς και των λυχνιών LED . Η ισχύς από την παροχή ρεύματος παραδίδεται στη μητρική πλακέτα με τη χρήση ειδικής θύρας.

Επίσης στο μπροστινό μέρος της μητρικής πλακέτας υπάρχουν αρκετές υποδοχές για περιφερειακές κάρτες. Αυτές οι υποδοχές είναι όπου οι περισσότερες κάρτες γραφικών, κάρτες ήχου και άλλες κάρτες επέκτασης είναι συνδεδεμένες στη μητρική πλακέτα.

Στην αριστερή πλευρά της μητρικής πλακέτας (η πλευρά που βλέπει στο πίσω μέρος της επιφάνειας εργασίας) υπάρχουν αρκετές θύρες. Αυτές οι θύρες επιτρέπουν την σύνδεση των περισσότερων εξωτερικών περιφερειακών του υπολογιστή, όπως η οθόνη , το πληκτρολόγιο , το ποντίκι , τα ηχεία, το καλώδιο δικτύου και πολλά άλλα.

Όλες οι σύγχρονες μητρικές περιλαμβάνουν επίσης θύρες USB και όλο και άλλες θύρες όπως HDMI και FireWire, οι οποίες επιτρέπουν σε συμβατές συσκευές να συνδεθούν στον υπολογιστή σας όταν τις χρειάζεστε - συσκευές όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές κλπ.

Η μητρική πλακέτα και η θήκη της επιφάνειας εργασίας σχεδιάζονται έτσι ώστε όταν χρησιμοποιούνται περιφερειακές κάρτες, οι πλευρές των καρτών τοποθετούνται ακριβώς έξω από το πίσω μέρος, κάνοντας τις θύρες τους διαθέσιμες για χρήση.