Τι είναι ένα κλειδωμένο αρχείο;

Πώς να μετακινήσετε, να διαγράψετε και να μετονομάσετε κλειδωμένα αρχεία

Ένα αρχείο υπολογιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα μόνο πρόγραμμα ή διαδικασία ταυτόχρονα θεωρείται κλειδωμένο αρχείο.

Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο αρχείο είναι "κλειδωμένο μακριά" από το να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στον υπολογιστή που βρίσκεται ή ακόμα και σε ένα δίκτυο.

Όλα τα λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιούν κλειδωμένα αρχεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκοπός του κλειδώματος ενός αρχείου είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να επεξεργαστεί, να μετακινηθεί ή να διαγραφεί ενώ χρησιμοποιείται από εσάς ή κάποια διαδικασία υπολογιστή.

Πώς να εντοπίσετε εάν ένα αρχείο είναι κλειδωμένο

Δεν πρόκειται συνήθως να κυνηγούν γύρω για τα αρχεία που είναι κλειδωμένα - δεν είναι ένα αρχείο χαρακτηριστικό ή κάποια πράγματα που μπορείτε να τραβήξει μια λίστα για. Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα αρχείο είναι κλειδωμένο είναι όταν το λειτουργικό σύστημα σας το λέει, αφού προσπαθήσατε να το τροποποιήσετε ή να το μετακινήσετε από εκεί που βρίσκεται.

Για παράδειγμα, αν ανοίξετε ένα αρχείο DOCX ανοιχτό για επεξεργασία, όπως στο Microsoft Word ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα που υποστηρίζει αρχεία DOCX, αυτό το αρχείο θα κλειδωθεί από αυτό το πρόγραμμα. Εάν προσπαθήσετε να διαγράψετε, να μετονομάσετε ή να μετακινήσετε το αρχείο DOCX ενώ το πρόγραμμα το χρησιμοποιεί, θα σας ειδοποιηθεί ότι δεν μπορείτε επειδή το αρχείο είναι κλειδωμένο.

Άλλα προγράμματα θα δημιουργήσουν ένα κλειδωμένο αρχείο με μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου, όπως το .LCK, το οποίο χρησιμοποιείται από προγράμματα της Autodesk, VMware, Corel, Microsoft και πιθανώς άλλων.

Τα κλειδωμένα μηνύματα αρχείων ποικίλλουν πολύ, ειδικά από το λειτουργικό σύστημα στο λειτουργικό σύστημα, αλλά ο περισσότερος χρόνος θα δείτε κάτι τέτοιο:

Είναι παρόμοιο με τους φακέλους, οι οποίοι εμφανίζουν συχνά μια γραμμή φακέλου σε χρήση , ακολουθούμενη από ένα C χάνοντας το φάκελο ή το αρχείο και προσπαθήστε ξανά το μήνυμα.

Πώς να ξεκλειδώσετε ένα κλειδωμένο αρχείο

Η μετακίνηση, η μετονομασία ή η διαγραφή ενός κλειδωμένου αρχείου μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη αν δεν είστε σίγουροι ποιο πρόγραμμα ή διαδικασία έχει ανοίξει ... το οποίο θα πρέπει να κλείσετε.

Μερικές φορές είναι πολύ εύκολο να πείτε ποιο πρόγραμμα έχει το αρχείο κλειδωμένο, επειδή το λειτουργικό σύστημα θα σας πει στο μήνυμα σφάλματος. Συχνά όμως φορές, αυτό δεν συμβαίνει, περιπλέκοντας τη διαδικασία.

Για παράδειγμα, με ορισμένα κλειδωμένα αρχεία, θα συναντήσετε μια προτροπή που λέει κάτι πολύ γενικό, όπως "ο φάκελος ή ένα αρχείο σε αυτό είναι ανοιχτό σε άλλο πρόγραμμα". Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ποιο πρόγραμμα είναι. Μπορεί ακόμη και να είναι από μια διαδικασία που τρέχει στο παρασκήνιο που δεν μπορείτε καν να δείτε ότι είναι ανοικτή!

Ευτυχώς υπάρχει ένα πλήθος δωρεάν προγραμμάτων που έχουν δημιουργήσει έξυπνοι κατασκευαστές λογισμικού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετακινήσετε, μετονομάσετε ή να διαγράψετε ένα κλειδωμένο αρχείο όταν δεν είστε σίγουροι για το τι κλειδώνει. Το αγαπημένο μου είναι το LockHunter. Με αυτό, μπορείτε απλά να κάνετε δεξί κλικ σε ένα κλειδωμένο αρχείο ή φάκελο για να δείτε ξεκάθαρα τι κρατάει και στη συνέχεια εύκολα να ξεκλειδώσετε το αρχείο κλείνοντας το πρόγραμμα που το χρησιμοποιεί.

Όπως ανέφερα στην παραπάνω εισαγωγή, τα αρχεία μπορούν επίσης να κλειδωθούν σε ένα δίκτυο. Με άλλα λόγια, εάν ένας χρήστης έχει αυτό το αρχείο ανοικτό, μπορεί να εμποδίσει έναν άλλο χρήστη σε διαφορετικό υπολογιστή να ανοίξει το αρχείο με τρόπο που τον επιτρέπει να κάνει αλλαγές.

Όταν συμβεί αυτό, το εργαλείο " Κοινόχρηστοι φάκελοι " στη Διαχείριση Υπολογιστών έρχεται πραγματικά χρήσιμος. Απλά πατήστε και κρατήστε πατημένο το δεξί κλικ στο ανοιχτό αρχείο ή φάκελο και επιλέξτε Κλείσιμο Ανοίξτε το αρχείο . Αυτό λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows, όπως τα Windows 10 , τα Windows 8 , κλπ.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα συγκεκριμένο σφάλμα όπως το σφάλμα "εικονικής μηχανής" από παραπάνω, ίσως χρειαστεί να διερευνήσετε τι συμβαίνει. Στην περίπτωση αυτή, είναι συνήθως ένα πρόβλημα VMware Workstation όπου τα αρχεία LCK δεν σας επιτρέπουν να αναλάβετε την κυριότητα του VM. Μπορείτε να διαγράψετε μόνο τα αρχεία LCK που σχετίζονται με την εν λόγω εικονική μηχανή.

Μόλις ένα αρχείο ξεκλειδωθεί, μπορεί να επεξεργαστεί ή να μετακινηθεί όπως οποιοδήποτε άλλο αρχείο.

Τρόπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας κλειδωμένων αρχείων

Τα κλειδωμένα αρχεία μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα για τα αυτόματα εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Όταν χρησιμοποιείται ένα αρχείο, συχνά δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε βαθμό που χρειάζεται ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι θα δημιουργηθεί αντίγραφο ασφαλείας. Εισαγάγετε υπηρεσία σκιωδών αντιγράφων τόμου ή VSS ...

Η υπηρεσία σκιωδών αντιγράφων τόμου είναι μια λειτουργία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Windows XP και Windows Server 2003 και επιτρέπει την λήψη στιγμιότυπων αρχείων ή τόμων ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται.

Το VSS επιτρέπει σε άλλα προγράμματα και υπηρεσίες όπως την Επαναφορά Συστήματος (στα Windows Vista και νεότερα), εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (π.χ. COMODO Backup και Cobian Backup ) και λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας online (όπως το Mozy ) για πρόσβαση στον κλώνο του αρχείου χωρίς να αγγίξει το πρωτότυπο κλειδωμένο αρχείο .

Συμβουλή: Δείτε το διάγραμμα σύγκρισης αντιγράφων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να δείτε ποιες από τις άλλες αγαπημένες υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας online υποστηρίζουν τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας κλειδωμένων αρχείων.

Η χρήση του Shadow Copy Volume με ένα εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα γιατί δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχείτε για το κλείσιμο όλων των ανοιχτών προγραμμάτων σας, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας για τα αρχεία που χρησιμοποιούν. Με αυτό το ενεργοποιημένο και σε χρήση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας όπως θα κάνατε κανονικά, με το VSS να εργάζεται στο παρασκήνιο και να μην βλέπει.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υποστηρίζουν όλα τα προγράμματα ή υπηρεσίες αντιγράφων ασφαλείας σκιώδη αντίγραφα όγκου, ακόμα και για ορισμένα που κάνουν, πρέπει συχνά να ενεργοποιήσετε ρητά τη λειτουργία.