Πώς να κρυπτογραφήσετε το ασύρματο δίκτυό σας

Και γιατί πρέπει

Εάν έχετε καλώδιο, DSL ή κάποια άλλη μορφή Internet υψηλής ταχύτητας, είναι πιθανό ότι έχετε αγοράσει έναν ασύρματο δρομολογητή ώστε να μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet μέσω του φορητού υπολογιστή, του smartphone ή οποιασδήποτε άλλης ασύρματης λειτουργίας συσκευή που έχετε στο σπίτι σας.

Πολλοί από εσάς μπορεί να χρησιμοποιούν ένα ασύρματο δρομολογητή ηλικίας 5 ετών και άνω. Αυτές οι συσκευές τείνουν να δημιουργούνται και να ξεχνούνται ως επί το πλείστον. Μόλις εγκατασταθεί, το μόνο που κάνει το πράγμα της, εκτός από την περιστασιακή σφάλμα που απαιτεί να την επανεκκινήσετε.

Όταν ρυθμίσατε για πρώτη φορά τον ασύρματο δρομολογητή σας, ενεργοποιήσατε την κρυπτογράφηση, έτσι ώστε να απαιτείται κωδικός πρόσβασης για την πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυό σας; Ίσως το κάνατε, ίσως όχι.

Εδώ είναι γρήγορος τρόπος για να μάθετε εάν το ασύρματο δίκτυό σας χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση:

1. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου του smartphone σας (για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο βοήθειας του smartphone σας).

2. Αναζητήστε το SSID του ασύρματου δικτύου σας (όνομα δικτύου) στη λίστα των διαθέσιμων δικτύων.

3. Ελέγξτε αν το ασύρματο δίκτυό σας έχει ένα εικονίδιο λουκέτου δίπλα του, αν αυτό συμβαίνει, τότε χρησιμοποιείτε τουλάχιστον βασική κρυπτογράφηση. Παρόλο που μπορεί να έχετε ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση, ίσως χρησιμοποιείτε μια ξεπερασμένη και εύκολα παραβιασμένη μορφή ασύρματης κρυπτογράφησης, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε.

4. Ελέγξτε αν η διαμόρφωση ασύρματου δικτύου σας αναφέρει ποιο είδος ασύρματης ασφάλειας χρησιμοποιείται για την προστασία του δικτύου σας. Θα δείτε πιθανώς είτε " WEP ", "WPA", " WPA2 ", ή κάτι παρόμοιο.

Εάν βλέπετε κάτι εκτός από το WPA2, θα χρειαστεί να αλλάξετε τις ρυθμίσεις κρυπτογράφησης στον ασύρματο δρομολογητή σας ή ενδεχομένως να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του ή να αγοράσετε ένα νέο ασύρματο δρομολογητή, εάν το τρέχον σας είναι υπερβολικά παλιό για να υποστηρίξετε την αναβάθμιση σε WPA2.

Γιατί χρειάζεστε κρυπτογράφηση και γιατί η κρυπτογράφηση WEP είναι αδύναμη

Εάν το ασύρματο δίκτυό σας είναι ευρύτατο και δεν έχει ενεργοποιηθεί η κρυπτογράφηση, προσκαλείστε πρακτικά τους γείτονες και άλλους freeloaders να κλέψουν το εύρος ζώνης για το οποίο πληρώνετε χρήματα. Ίσως να είστε ο γενναιόδωρος τύπος, αλλά αν αντιμετωπίζετε αργές ταχύτητες στο Internet, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε μια παρέα ανθρώπων που βγαίνουν από το ασύρματο δίκτυό σας.

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, το Wired Equivalent Privacy (WEP) ήταν το πρότυπο για την εξασφάλιση ασύρματων δικτύων. Το WEP ήταν τελικά ραγισμένο και τώρα παρακάμπτεται εύκολα ακόμα και από τους πιο αρχάριους χάκερ χάρη στα εργαλεία πυρόλυσης που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Μετά το WEP ήρθε η Wi-Fi Protected Access (WPA). Το WPA είχε επίσης ελαττώματα και αντικαταστάθηκε από το WPA2. Το WPA2 δεν είναι τέλειο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη διαθέσιμη προσφορά για την προστασία οικιακών ασύρματων δικτύων.

Αν ρυθμίσετε το δρομολογητή Wi-Fi πριν από πολλά χρόνια, τότε θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παλαιά προγράμματα κρυπτογράφησης όπως το WEP. Θα πρέπει να εξετάσετε την αλλαγή στο WPA2.

Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω την κρυπτογράφηση WPA2 στον ασύρματο δρομολογητή μου;

1. Συνδεθείτε στην κονσόλα διαχειριστή του ασύρματου δρομολογητή. Αυτό γίνεται συνήθως ανοίγοντας ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης και πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του ασύρματου δρομολογητή (συνήθως http://192.168.0.1, http://192.168.1.1, http://10.0.0.1 ή κάτι παρόμοιο). Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης. Εάν δεν γνωρίζετε καμία από αυτές τις πληροφορίες, συμβουλευτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του ασύρματου δρομολογητή.

2. Εντοπίστε τη σελίδα ρυθμίσεων "Ασύρματη ασφάλεια" ή "Ασύρματο δίκτυο".

3. Αναζητήστε τη ρύθμιση Τύπος ασύρματης κρυπτογράφησης και αλλάξτε την σε WPA2-PSK (ενδέχεται να δείτε ρυθμίσεις WPA2-Enterprise. Η επιχειρηματική έκδοση του WPA2 προορίζεται περισσότερο για περιβάλλοντα εταιρικού τύπου και απαιτεί πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία ρύθμισης).

Εάν δεν βλέπετε το WPA2 ως επιλογή, ίσως χρειαστεί είτε να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του ασύρματου δρομολογητή σας για να προσθέσετε τη δυνατότητα (για λεπτομέρειες, ελέγξτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του δρομολογητή) ή εάν ο δρομολογητής σας είναι πολύ παλαιός για να αναβαθμιστεί μέσω υλικολογισμικού, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσει ένα νέο ασύρματο δρομολογητή που υποστηρίζει WPA2.

4. Δημιουργήστε ένα ισχυρό όνομα ασύρματου δικτύου (SSID) σε συνδυασμό με ισχυρό κωδικό πρόσβασης ασύρματου δικτύου (Pre-shared Key).

5. Κάντε κλικ στην επιλογή "Αποθήκευση" και "Εφαρμογή". Ο ασύρματος δρομολογητής μπορεί να χρειαστεί να επανεκκινήσει για να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις.

6. Επανασυνδέστε όλες τις ασύρματες συσκευές επιλέγοντας το όνομα του ασύρματου δικτύου και εισάγοντας τον νέο κωδικό πρόσβασης σε κάθε συσκευή.

Θα πρέπει να ελέγχετε περιοδικά τον ιστότοπο του κατασκευαστή του δρομολογητή σας για ενημερώσεις υλικολογισμικού που ενδέχεται να κυκλοφορήσουν για να διορθώσετε τις ευπάθειες ασφαλείας που σχετίζονται με το δρομολογητή σας. Το ενημερωμένο υλικολογισμικό μπορεί επίσης να περιέχει και νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.