Cyberstalking: Συνηθέστερο από το Physical Stalking

Η Cyberstalking είναι πλέον συχνότερη από τη φυσική παρενόχληση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bedford στην Αγγλία. Τα ανισορροπημένα άτομα που μοιράζονται τους άλλους έχουν τώρα δεκάδες βολικά μέσα μέσω του οποίου μπορούν να ακολουθήσουν και να επιτεθούν στη λεία τους. Χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το sexting , το Facebook, το Twitter, το FourSquare και άλλους κοινωνικούς κόμβους, οι cyberstalkers μπορούν να παρακολουθήσουν την προσωπική ζωή κάποιου εύκολα. Το Cyberstalking είναι ένα θλιβερό και ενοχλητικό μέρος της σύγχρονης κοινωνίας και τα πράγματα θα επιδεινωθούν μόνο πριν βελτιωθούν.

Ποιος είναι ο ορισμός του Cyberstalking;

Το Cyberstalking είναι μια πολύ σοβαρή μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης. Σε ένα επίπεδο, το cyberstalking μοιάζει πολύ με τον κυβερνο-εκφοβισμό, καθώς συνεπάγεται την αποστολή επαναλαμβανόμενων ενοχλητικών και ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Όμως, το cyberstalking ξεπερνάει τον κλονισμό του κυβερνοχώρου όσον αφορά τα κίνητρα και τις τακτικές. Η Cyberstalking συνεπάγεται μια διαταραγμένη εμμονή με τον στόχο και μια διεστραμμένη επιθυμία να ελέγξει τον στόχο με κάποιο τρόπο, ακόμη και επιτιθέμενος στα μέλη της οικογένειας του στόχου. Οι Cyberstalkers δεν θέλουν απλώς να βασανίσουν κάποιον για μια εφηβική βιασύνη εξουσίας ... οι stalkers θέλουν να αναγκάσουν τον στόχο σε κάποιο είδος υποβολής και είναι πρόθυμοι να εμπλέξουν άλλους στόχους για να επιτύχουν αυτό το διαταραγμένο αποτέλεσμα.

Τι ακριβώς μοιάζει με το Cyberstalking;

Οι Cyberstalkers προτιμούν να χρησιμοποιούν ως κύρια εργαλεία τους το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Facebook, το Twitter, το FourSquare, τα μηνύματα κειμένου και το sexting. Μερικές φορές χρησιμοποιούν υπηρεσίες online dating, φόρουμ συζητήσεων και συσκευές κινητής τηλεφωνίας για να καταδιώξουν τη λεία τους. Εάν ο σκύλος είναι ένας εκλεπτυσμένος χρήστης, αυτός / αυτή θα χρησιμοποιήσει πολλά από αυτά τα μέσα σε συνδυασμό.

Οι Cyberstalkers έχουν συνήθως τέσσερις στόχους:

  1. εγκατάσταση,
  2. παρακολούθηση,
  3. συναισθηματικά παρενοχλούν,
  4. και χειραγωγούν εγκληματικά το θήραμά τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο cyberstalker θα ασχολείται με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του στόχου τους για να επιτεθεί στον στόχο τους.

Παραδείγματα Cyberstalking:

Ποιοι είναι αυτοί οι Cyberstalkers;

Οι Cyberstalkers προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και συχνά οδηγούνται από ενοχλημένα συναισθήματα ανεπάρκειας. Οι Cyberstalkers μπορούν επίσης να κινητοποιηθούν με εκδίκηση πάνω από ένα αίσθημα αμαρτίας ή από θυμό λόγω της αγανάτιστης αγάπης. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο τους, οι κυβερνοπαράγοντες θέλουν να ελέγξουν τη λεία τους, χρησιμοποιώντας μέσα άμεσου εκφοβισμού ή έμμεσης χειραγώγησης.

Οι Cyberstalkers μπορούν να είναι:

Οι Cyberstalkers είναι τακτικοί άνθρωποι με πολύ ακανόνιστα ψυχολογικά προβλήματα. Το αληθινά τρομακτικό είναι ότι οι cyberstalkers μπορεί να είναι τυχαίες: δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το άτομο να γίνει ο στόχος του. Ορισμένοι κυβερνοσφαιριστές θα επιλέξουν απλώς τυχαίους στόχους σε απευθείας σύνδεση.

Τα καλά νέα για την online αγάπη:

Σύμφωνα με την έρευνα ECHO του πανεπιστημίου Bedford, οι σκλάβοι σε online dating sites εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιοι (δηλαδή λιγότερο από το 4% των θυμάτων του stalker). Έτσι, αν ψάχνετε για online αγάπη, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός για να αποκτήσετε τον εαυτό σας ένα cyberstalker.

Τα κακά νέα:

Το Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντ εντόπισε ότι πολλά θύματα του κυβερνοχώρου στην έρευνά τους βίωσαν πραγματικά από άγνωστους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει: το cyberstalking μπορεί να είναι τυχαίο. Η Cyberstalking είναι τώρα ένας μικρός κίνδυνος που κάθε ηλεκτρονικός χρήστης παίρνει μόνο συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Ιστό. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία που διαβάζετε αυτό το άρθρο δεν θα έχει ποτέ ένα cyberstalker, ένας ή δύο από εσάς μπορεί να έχει κάποιο τυχαίο διαταραγμένο άτομο που σας ανακαλύπτει σε απευθείας σύνδεση και αποφασίζει να σας εμμονή.

Τι μπορώ να κάνω όταν έχω Cyberstalker;

Υπάρχουν διάφορα μέσα με τα οποία μπορείτε να υπερασπιστείτε δυναμικά και νομικά τον εαυτό σας από το cyberstalking. Ξεκινώντας με απαντήσεις χαμηλού κλειδιού, όπως ένα ισχυρό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Εάν η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται, επικοινωνήστε με την επιβολή του νόμου. Ενώ οι περισσότεροι cyberstalkers ποτέ δεν κάνουν σωματική επαφή με ένα θύμα, θα δοκιμάσουν μερικές φορές τα πράγματα όπως swatting για να πάρει την προσοχή.