Τι είναι το ασύρματο σημείο πρόσβασης;

Ο όρος WAP μεταφέρει δύο διαφορετικές έννοιες στον κόσμο της ασύρματης δικτύωσης. Το WAP σημαίνει τόσο ασύρματο σημείο πρόσβασης όσο και πρωτόκολλο ασύρματης εφαρμογής .

Ασύρματοι Σημεία Πρόσβασης

Ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης είναι μια συσκευή που συνδέει ένα ασύρματο (συνήθως Wi-Fi ) τοπικό δίκτυο σε ένα ενσύρματο (συνήθως Ethernet ) δίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα - Τι είναι τα ασύρματα σημεία πρόσβασης;

Πρωτόκολλο ασύρματης εφαρμογής

Το πρωτόκολλο ασύρματης εφαρμογής καθορίστηκε για να υποστηρίξει την παράδοση περιεχομένου σε κινητές συσκευές μέσω ασύρματων δικτύων. Κεντρικό στο σχεδιασμό του WAP ήταν μια στοίβα δικτύου βασισμένη στο μοντέλο OSI . Το WAP υλοποίησε αρκετά πρωτόκολλα δικτύωσης που εκτελούν λειτουργίες παρόμοιες αλλά ξεχωριστές από τα γνωστά πρωτόκολλα Web HTTP , TCP και SSL .

Το WAP περιελάμβανε τις έννοιες των φυλλομετρητών, των διακομιστών , των διευθύνσεων URL και των πύλων δικτύου . Τα προγράμματα περιήγησης WAP δημιουργήθηκαν για μικρές κινητές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεειδοποιητές και PDA. Αντί να αναπτύσσουν περιεχόμενο σε HTML και JavaScript, οι προγραμματιστές WAP χρησιμοποίησαν WML και WMLScript. Όντας περιορισμένος τόσο στις ταχύτητες του κινητού δικτύου όσο και στην ισχύ επεξεργασίας των συσκευών, το WAP υποστηρίζει μόνο ένα μικρό υποσύνολο των χρήσεων ενός υπολογιστή. Τυπικές εφαρμογές αυτών των τεχνολογιών ήταν ενημερωτικές πηγές, τιμές μετοχών και μηνύματα.

Ενώ στην αγορά υπήρχε ένας αξιοπρεπής αριθμός συσκευών με δυνατότητα WAP από το 1999 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταστεί η τεχνολογία παρωχημένη με τις ταχείες τεχνολογικές βελτιώσεις στην κινητή δικτύωση και τα smartphones.

Το μοντέλο WAP

Το μοντέλο WAP αποτελείται από πέντε στρώματα σε μια στοίβα, από πάνω προς τα κάτω: Εφαρμογή, Συνεδρία, Συναλλαγή, Ασφάλεια και Μεταφορά.

Το επίπεδο εφαρμογής WAP είναι το περιβάλλον ασύρματης εφαρμογής (WAE). Το WAE υποστηρίζει άμεσα την ανάπτυξη εφαρμογών WAP με Wireless Language Markup Language (WML) αντί για HTML και WMLScript αντί για JavaScript. Το WAE περιλαμβάνει επίσης τη διασύνδεση εφαρμογής ασύρματης τηλεφωνίας (WTAI ή WTA για σύντομο χρονικό διάστημα) που παρέχει μια διασύνδεση προγραμματισμού για τηλέφωνα για την εκκίνηση κλήσεων, την αποστολή μηνυμάτων κειμένου και άλλες δυνατότητες δικτύωσης.

Το επίπεδο επικοινωνίας του WAP είναι το πρωτόκολλο ασύρματης σύνδεσης (WSP). Το WSP είναι το ισοδύναμο με το HTTP για προγράμματα περιήγησης WAP. Το WAP περιλαμβάνει προγράμματα περιήγησης και διακομιστές όπως ο Ιστός, αλλά το HTTP δεν ήταν πρακτική επιλογή για WAP λόγω της σχετικής αναποτελεσματικότητάς του στο σύρμα. Το WSP διατηρεί πολύτιμο εύρος ζώνης σε ασύρματες συνδέσεις. Ειδικότερα, το WSP λειτουργεί με σχετικά μικρά δυαδικά δεδομένα, όπου το HTTP λειτουργεί κυρίως με δεδομένα κειμένου.

Το πρωτόκολλο ασύρματων συναλλαγών (WTP) παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο συναλλαγών τόσο για αξιόπιστες όσο και για αναξιόπιστες μεταφορές. Αποτρέπει την παραλαβή διπλών αντιγράφων πακέτων από έναν προορισμό και υποστηρίζει την αναμετάδοση, εάν είναι απαραίτητο, σε περιπτώσεις κατάρρευσης πακέτων. Από την άποψη αυτή, το WTP είναι ανάλογο με το TCP. Ωστόσο, το WTP διαφέρει επίσης από το TCP. Το WTP είναι ουσιαστικά ένα TCP που μειώνει τις επιδόσεις από το δίκτυο.

Η Ασφάλεια επιπέδου ασύρματης συναλλαγής (WTLS) παρέχει λειτουργίες ελέγχου ταυτότητας και κρυπτογράφησης ανάλογες με το Secure Sockets Layer (SSL) στη δικτύωση Ιστού. Όπως το SSL, το WTLS είναι προαιρετικό και χρησιμοποιείται μόνο όταν το απαιτεί ο διακομιστής περιεχομένου.

Το πρωτόκολλο ασύρματης τεχνολογίας Datagram (WDP) υλοποιεί ένα επίπεδο αφαίρεσης σε πρωτόκολλα δικτύου χαμηλότερου επιπέδου. εκτελεί λειτουργίες παρόμοιες με UDP. Το WDP είναι το κάτω στρώμα της στοίβας WAP, αλλά δεν εφαρμόζει φυσική δυνατότητα ή δυνατότητα σύνδεσης δεδομένων. Για να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία δικτύου, η στοίβα WAP πρέπει να εφαρμοστεί σε κάποια περιβάλλοντα κληρονομιών χαμηλού επιπέδου που δεν είναι τεχνικά μέρος του μοντέλου. Αυτές οι διεπαφές, που ονομάζονται υπηρεσίες κομιστών ή κομιστές , μπορούν να βασίζονται σε IP ή να μην βασίζονται σε IP.