Οι διακομιστές είναι η καρδιά και οι πνεύμονες του Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο δεν θα υπήρχε χωρίς διακομιστές

Ένας διακομιστής είναι ένας υπολογιστής που έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται αιτήματα και να παρέχει δεδομένα σε άλλον υπολογιστή μέσω του διαδικτύου ή ενός τοπικού δικτύου.

Η λέξη "διακομιστής" είναι κατανοητή από τους περισσότερους ότι σημαίνει ένα διακομιστή ιστού στον οποίο οι ιστοσελίδες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου μέσω ενός πελάτη όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού . Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα είδη διακομιστών, ακόμη και τοπικά, όπως διακομιστές αρχείων που αποθηκεύουν δεδομένα σε ένα δίκτυο intranet .

Παρόλο που οποιοσδήποτε υπολογιστής που εκτελεί ειδικό λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει ως διακομιστής, η πιο συνηθισμένη χρήση της λέξης αναφέρει τις πολύ μεγάλες, υψηλής ισχύος μηχανές που λειτουργούν ως οι αντλίες που ωθούν και τραβούν δεδομένα από το διαδίκτυο.

Τα περισσότερα δίκτυα υπολογιστών υποστηρίζουν έναν ή περισσότερους διακομιστές που χειρίζονται εξειδικευμένες εργασίες. Κατά κανόνα, όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο - όσον αφορά τους πελάτες που συνδέονται με αυτό ή το ποσό των δεδομένων που μετακινείται - τόσο πιο πιθανό είναι ότι αρκετοί διακομιστές διαδραματίζουν ρόλο, ο καθένας αφιερωμένος σε συγκεκριμένο σκοπό.

Αυστηρά μιλώντας, ο "διακομιστής" είναι το λογισμικό που χειρίζεται μια συγκεκριμένη εργασία. Ωστόσο, το ισχυρό υλικό που υποστηρίζει αυτό το λογισμικό ονομάζεται συνήθως διακομιστής επειδή το λογισμικό διακομιστή που συντονίζει ένα δίκτυο εκατοντάδων ή χιλιάδων πελατών απαιτεί υλικό πολύ πιο ισχυρό από αυτό που θα αγοράζατε για συνηθισμένη χρήση από τον καταναλωτή.

Κοινά είδη διακομιστών

Ενώ ορισμένοι είναι αποκλειστικοί διακομιστές όπου ο διακομιστής λειτουργεί μόνο μία λειτουργία, ορισμένες υλοποιήσεις μπορεί να χρησιμοποιούν έναν διακομιστή για πολλαπλούς σκοπούς.

Ένα μεγάλο δίκτυο γενικού σκοπού που υποστηρίζει μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία θα αναπτύξει πιθανώς πολλούς διαφορετικούς τύπους εξυπηρετητών:

Web Servers

Οι διακομιστές ιστού εμφανίζουν σελίδες και εκτελούν εφαρμογές μέσω προγραμμάτων περιήγησης ιστού.

Ο διακομιστής με τον οποίο συνδέεται το πρόγραμμα περιήγησής σας τώρα είναι ένας διακομιστής ιστού ο οποίος εκτελεί αυτήν τη σελίδα, οποιεσδήποτε εικόνες μπορεί να βλέπετε κ.λπ. Το πρόγραμμα-πελάτης, στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανότατα ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως ο Internet Explorer , το Chrome , το Firefox, το Opera, το Safari , και τα λοιπα.

Οι διακομιστές Web χρησιμοποιούνται για όλα τα είδη των πραγμάτων, εκτός από την παράδοση απλού κειμένου και εικόνων, όπως για τη μεταφόρτωση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων online μέσω μιας υπηρεσίας αποθήκευσης cloud ή μέσω υπηρεσιών online backup .

Email Servers

Οι διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διευκολύνουν την αποστολή και λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αν έχετε έναν υπολογιστή-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον υπολογιστή σας, το λογισμικό συνδέεται με ένα διακομιστή email IMAP ή POP για να κατεβάσετε τα μηνύματά σας στον υπολογιστή σας και ένα διακομιστή SMTP για να στείλετε μηνύματα πίσω μέσω του διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

FTP Server

Οι διακομιστές FTP υποστηρίζουν τη μετακίνηση αρχείων μέσω των εργαλείων πρωτοκόλλου μεταφοράς αρχείων .

Οι διακομιστές FTP είναι προσβάσιμοι εξ αποστάσεως μέσω προγραμμάτων προγραμμάτων-πελάτη FTP .

Διακομιστής ταυτότητας

Οι διακομιστές ταυτότητας υποστηρίζουν τα στοιχεία σύνδεσης και τους ρόλους ασφαλείας για εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Εκατοντάδες τύποι εξειδικευμένων τύπων διακομιστών υποστηρίζουν δίκτυα υπολογιστών. Εκτός από τους κοινούς εταιρικούς τύπους, οι οικιακοί χρήστες συχνά αλληλεπιδρούν με τους σε απευθείας σύνδεση διακομιστές παιχνιδιών, τους διακομιστές συνομιλίας, τις υπηρεσίες streaming audio κ.λπ.

Τύποι διακομιστή δικτύου

Πολλά δίκτυα στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν ένα μοντέλο δικτύωσης πελάτη-εξυπηρετητή που ενσωματώνει ιστοσελίδες και υπηρεσίες επικοινωνίας.

Ένα εναλλακτικό μοντέλο που ονομάζεται δικτύωση ομότιμης σύνδεσης ( peer-to-peer) επιτρέπει σε όλες τις συσκευές ενός δικτύου να λειτουργούν είτε ως εξυπηρετητής είτε ως πελάτης σε βάση που απαιτείται. Τα δίκτυα Peer προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας, επειδή η επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών είναι περισσότερο στοχοθετημένη, αλλά οι περισσότερες εφαρμογές δικτύωσης ομότιμων δεν είναι αρκετά ισχυρές για να υποστηρίξουν πολύ μεγάλες αιχμές κυκλοφορίας.

Συγκεντρώσεις διακομιστών

Το σύμπλεγμα λέξεων χρησιμοποιείται ευρέως στη δικτύωση υπολογιστών για να αναφερθεί σε εφαρμογές των κοινόχρηστων υπολογιστικών πόρων. Συνήθως, ένα σύμπλεγμα ενσωματώνει τους πόρους δύο ή περισσότερων υπολογιστικών συσκευών που διαφορετικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξεχωριστά για κάποιο κοινό σκοπό (συχνά μια συσκευή εργασίας ή συσκευές διακομιστή).

Ένα αγρόκτημα διακομιστή ιστού είναι μια συλλογή δικτυακών διακομιστών ιστού, ο καθένας από τον οποίο έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο στον ίδιο ιστότοπο που λειτουργεί ως σύμπλεγμα, εννοιολογικά. Ωστόσο, οι καθαροί χρήστες συζητούν την τεχνική ταξινόμηση μιας εκμετάλλευσης διακομιστών ως συμπλέγματος, ανάλογα με τις λεπτομέρειες της διαμόρφωσης υλικού και λογισμικού.

Σέρβερ στο σπίτι

Επειδή οι διακομιστές είναι απλώς λογισμικό, οι χρήστες μπορούν να τρέχουν διακομιστές στο σπίτι, προσβάσιμοι μόνο σε συσκευές συνδεδεμένες στο οικιακό τους δίκτυο. Για παράδειγμα, μερικοί σκληροί δίσκοι που λαμβάνουν υπόψη το δίκτυο χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο διακομιστή δικτύου προσαρτημένης αποθήκευσης για να επιτρέψουν σε διαφορετικούς υπολογιστές στο οικείο δίκτυο να έχουν πρόσβαση σε ένα κοινό σύνολο αρχείων.

Ο δημοφιλής διακομιστής πολυμέσων Plex βοηθά τους χρήστες να καταναλώνουν ψηφιακά μέσα σε τηλεοράσεις και συσκευές ψυχαγωγίας ανεξάρτητα από το αν τα αρχεία πολυμέσων βρίσκονται στο σύννεφο ή σε τοπικό υπολογιστή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διακομιστές

Δεδομένου ότι η uptime είναι ύψιστης σημασίας για τους περισσότερους διακομιστές, συνήθως δεν κλείνουν ποτέ, αλλά τρέχουν 24/7.

Ωστόσο, οι διακομιστές κατεβαίνουν μερικές φορές εκ προθέσεως για προγραμματισμένη συντήρηση, γι 'αυτό και ορισμένοι ιστότοποι και υπηρεσίες κοινοποιούν στους χρήστες τους "προγραμματισμένη διακοπή" ή "προγραμματισμένη συντήρηση". Οι διακομιστές ενδέχεται επίσης να πάθουν ακούσια κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης DDoS .