Μάθετε τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες νομικές πτυχές των RSS Feeds

Χρήση περιεχομένου από ροές RSS

Το RSS , το οποίο σημαίνει Rich Site Summary (αλλά συχνά θεωρείται ότι σημαίνει Real Simple Syndication), είναι μια μορφή ροής Web που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημοσίευση περιεχομένου. Τυπικό περιεχόμενο που μπορεί να δημοσιευτεί με RSS περιλαμβάνει blogs και οποιοδήποτε περιεχόμενο που ενημερώνεται συχνά. Όταν δημοσιεύετε μια νέα καταχώρηση στο ιστολόγιό σας ή θέλετε να προωθήσετε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, το RSS σάς επιτρέπει να ειδοποιείτε πολλά άτομα (εκείνα που έχουν εγγραφεί στην τροφοδοσία RSS) σε μια στιγμή της ενημέρωσης.

Ενώ κάποτε αρκετά δημοφιλής, το RSS έχει χάσει αρκετή χρήση κατά τη διάρκεια των ετών και πολλές ιστοσελίδες, όπως το Facebook και το Twitter, δεν προσφέρουν πλέον αυτή την επιλογή στους ιστοτόπους τους. Οι Internet Explorer της Microsoft και ο Mozilla Firefox συνεχίζουν να προσφέρουν υποστήριξη για το RSS, αλλά το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google έχασε αυτή την υποστήριξη.

Η νομική συζήτηση

Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης περιεχομένου που υποβλήθηκε μέσω ροής RSS σε άλλο δικτυακό τόπο. Η νομική πλευρά των ροών RSS είναι τα πνευματικά δικαιώματα RSS.

Από μια νομική στάση, μεγάλο μέρος του Διαδικτύου στο σύνολό του πέφτει σε ένα γκρίζο λάκκο. Το Διαδίκτυο είναι μια παγκόσμια δομή. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τυποποίηση στη νομοθεσία, κάθε χώρα έχει τη δική της σειρά κανόνων. Το Internet είναι δύσκολο να ρυθμιστεί. Επομένως, οι ροές RSS είναι δύσκολο να ρυθμιστούν. Κατά γενικό κανόνα, η επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου κάποιου άλλου απαγορεύεται, επειδή οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων συνδέονται με τις ροές δεδομένων. Ως συγγραφέας, όταν συνθέτω λέξεις που τελικά θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο, κάποιος κατέχει το δικαίωμα σε αυτές τις λέξεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ο εκδότης δεδομένου ότι πληρώνομαι για να συνεισφέρω περιεχόμενο. Για προσωπικούς ιστοτόπους ή ιστολόγια, ο δημιουργός κατέχει τα δικαιώματα. Εάν δεν δίνετε συγκεκριμένα άδεια σε άλλο ιστότοπο για το περιεχόμενό σας, δεν μπορεί να αναπαραχθεί.

Αυτό σημαίνει ότι όταν τοποθετείτε ολόκληρο το περιεχόμενο ενός άρθρου σε μια ροή RSS που δεν μπορεί να αναδημοσιευτεί ξανά; Τεχνικά, ναι. Η αποστολή κειμένου μέσω μιας ροής δεν αποκλείει τα δικαιώματα σας στο άρθρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν θα το αναδιανείμει για δικό του κέρδος. Δεν θα έπρεπε, αλλά σίγουρα μπορούν με RSS.

Υπάρχει ένας τρόπος να υπενθυμίσουμε στους άλλους ότι κατέχετε το άρθρο. Δεν είναι νόμιμη ανάγκη να θέσετε μια δήλωση πνευματικών δικαιωμάτων στις ροές σας, αλλά είναι μια έξυπνη κίνηση. Αυτό υπενθυμίζει σε οποιονδήποτε μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αναπαραγωγής του περιεχομένου σας ότι είναι παραβίαση των ισχυόντων νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται για προστατευτική κάλυψη με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι ένας ελιγμός κοινής λογικής που μπορεί να μειώσει την κλοπή των άρθρων σας. Σκεφτείτε το ως το σημάδι στην πόρτα που δηλώνει «Μην παραβιάζετε», οι άνθρωποι μπορεί ακόμα να παραβιάζουν, αλλά κάποιοι θα δουν το σημάδι και θα ξανασκεφτούν.

Δήλωση αδειοδότησης

Μπορείτε να προσθέσετε μια γραμμή στον κώδικα XML για να υπενθυμίσετε στους άλλους ότι κατέχετε τα δικαιώματα στο περιεχόμενο.

Το Blog μου http://www.myblog.com Όλα τα πράγματα που γράφω © 2022 Mary Smith, All rights reserved.

Αυτή η επιπλέον γραμμή στα δεδομένα τροφοδοσίας XML χρησιμεύει ως φιλική υπενθύμιση ότι η αντιγραφή περιεχομένου είναι τόσο ηθική όσο και νομική λάθος.