Χρειάζομαι πρόγραμμα προστασίας από ιούς για το Mac μου;

Η συνείδηση ​​της ασφάλειας μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνα

Ερώτηση: Χρειάζομαι ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για το Mac μου;

Έχω διαβάσει ότι οι Mac είναι άνοσοι σε ιούς και άλλα άσχημα πράγματα που είναι κοινά στον κόσμο των Windows, αλλά οι φίλοι μου που χρησιμοποιούν Windows λένε ότι πρέπει να τρέχω ένα πρόγραμμα κατά των ιών στο Mac μου. Έχουν δίκιο ή μπορούν να πάνε μαζί χωρίς ένα;

Απάντηση:

Ο υπολογιστής Mac δεν προστατεύεται από ιούς , ιούς τύπου Trojan , backdoors, adware, spyware , ransomware και άλλες καταχρηστικές εφαρμογές. Η κύρια διαφορά μεταξύ των Mac και των Windows είναι ότι δεν έχουν εμφανιστεί επιτυχείς ιοί που έχουν γραφτεί για το OS X στο φυσικό περιβάλλον, δηλαδή έξω από έναν οργανισμό έρευνας για την ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένας ιός που θα μπορούσε να βάλει κάτω ένα Mac? είναι πιο δύσκολο απ 'ό, τι με τα Windows, λόγω της φύσης του OS X και του μοντέλου ασφαλείας του.

Η παγίδα που πέφτουν πολλοί χρήστες Mac πιστεύει ότι επειδή δεν υπάρχουν επί του παρόντος γνωστοί ιοί με στόχο το Mac, είναι ασφαλές από την επίθεση. Στην πραγματικότητα, το Mac OS, οι εφαρμογές που περιλαμβάνονται και οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν ζητήματα ασφάλειας που μπορούν να επιτρέψουν κάποια μορφή επίθεσης. είναι απλά ότι η επίθεση δεν είναι πιθανό να είναι από έναν ιό. Αλλά εάν κάτι σβήσει τα δεδομένα σας, αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία, αποκλείει τη χρήση του Mac που κατέχει λύτρα ή χειρίζεται ιστοσελίδες για τη δημιουργία εσόδων από διαφημίσεις, δεν είναι πιθανό να σας ενδιαφέρει αν ήταν ιός, έναν ιστότοπο ή έναν Δούρειο ίππο που επιτρέπεται να εγκατασταθεί. Ωστόσο, συνέβη, ο υπολογιστής σας Mac εξακολουθεί να είναι μολυσμένος με ένα άσχημο κομμάτι malware ή adware.

Χρήση εφαρμογών κατά του ιού στον υπολογιστή σας Mac

Αυτό μας φέρνει πίσω στην αρχική ερώτησή σας, σχετικά με τη χρήση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς στο Mac σας. Η απάντηση είναι ίσως? εξαρτάται πραγματικά από το πώς και πού χρησιμοποιείτε το Mac σας. Ας ξεκινήσουμε με γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Χρησιμοποιώ τον γενικό όρο anti-virus για να καλύψω ένα ευρύ φάσμα κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να στοχεύει στο Mac σας. Στην πραγματικότητα ένας ιός μπορεί να είναι το λιγότερο από τις ανησυχίες σας, αλλά ο ονομαστικός αντι-ιός όπως ήταν ο όρος που χρησιμοποιείται πιο συχνά για να περιγράψει αυτές τις εφαρμογές κατά του κακόβουλου λογισμικού.

Τα προγράμματα προστασίας από ιούς δεν παρέχουν μόνο προστασία από γνωστούς ιούς. Περιλαμβάνουν επίσης εργαλεία αντιμετώπισης ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing), anti-adware, anti-spyware, anti-ransom και άλλα εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το Mac να συλλέγει συντρίμμια καθώς περιηγείστε στον ιστό, ανοίγετε συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κάνετε λήψη εφαρμογών, επεκτάσεων και άλλων στοιχείων θα μπορούσαν να είναι φορείς κακόβουλου λογισμικού.

Σκέφτεστε τώρα ότι η χρήση μιας εφαρμογής ασφαλείας για Mac ακούγεται σαν μια καλή ιδέα; Το μειονέκτημα είναι ότι πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές ασφαλείας για υπολογιστές Mac είναι ιστορικά κακές επιδόσεις. Μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από άσχημα μεταφορτωμένες εφαρμογές ασφαλείας των Windows που έχουν μια μακρά λίστα με κακόβουλα προγράμματα που βασίζονται στα Windows και μπορούν να σας προστατεύσουν από τις κακόβουλες εφαρμογές Mac στις βάσεις δεδομένων τους.

Υπάρχει επίσης το θέμα μιας ποινής απόδοσης, ειδικά με τις εφαρμογές ασφαλείας που εκτελούνται στο παρασκήνιο και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πόρων Mac για να λειτουργούν.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες καλές αιτίες για να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές ασφαλείας με ένα Windows που τους λυγίζει. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τους συναδέλφους που χρησιμοποιούν τα Windows σε περιβάλλον γραφείου ή στο σπίτι που χρησιμοποιεί πλατφόρμες μικτών υπολογιστών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν μοιράζεστε αρχεία και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με άλλους σε ένα δίκτυο.

Παρόλο που είναι απίθανο ότι ένας ιός ή άλλο κακόβουλο λογισμικό θα επιτεθεί με επιτυχία στο Mac σας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να προωθήσετε ανεπιθύμητα ένα email με λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας ή ένα υπολογιστικό φύλλο Excel σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows που ενδέχεται να μην διαθέτουν λογισμικό προστασίας από ιούς στους υπολογιστές τους. Είναι καλύτερα να προετοιμαστείτε για μια επίθεση από το να προσπαθήσετε να καθαρίσετε μετά από μία. (Είναι επίσης σοφό να μην αποξενώσετε τους συναδέλφους σας.)

Γιατί μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές προστασίας από ιούς στο Mac σας

Με ρώτησαν αν χρησιμοποιώ εφαρμογές ασφαλείας για Mac και ενώ μπορώ να σας πω ότι έχω δοκιμάσει πολλές τέτοιες εφαρμογές, δεν χρησιμοποιώ κανένα που να έχει ενεργό στοιχείο σε αυτά. δηλαδή, δεν τρέχουν στο παρασκήνιο και σαρώνουν κάθε μου κίνηση για να δω αν μολύνονται από κάτι.

Έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές εφαρμογές όπως το EtreCheck , το οποίο είναι κυρίως ένα διαγνωστικό εργαλείο για να υπολογίσω τι προκαλεί το Mac να συμπεριφέρεται παράξενα. Δεν έχει καμία δυνατότητα να αφαιρέσει κακόβουλο λογισμικό ή adware, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε εάν υπάρχουν.

Η άλλη εφαρμογή που έχω χρησιμοποιήσει είναι AdwareMedic , η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από Malwarebytes και είναι τώρα γνωστή ως Malwarebytes Anti-Malware for Mac. Το AdwareMedic είναι σήμερα η μόνη εφαρμογή αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού που συστήνω για το Mac. Επικεντρώνεται στο κακόβουλο λογισμικό με τη σάρωση του Mac σας για τα αρχεία υπογραφής που άφησαν πίσω τους οι εγκαταστάσεις κακόβουλου λογισμικού. AdwareMedic δεν έχει καμία ενεργή συνιστώσα, δηλαδή, δεν σαρώνει το Mac σας στο παρασκήνιο. Αντ 'αυτού, εκτελείτε την εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή νομίζετε ότι ενδέχεται να έχετε πρόβλημα με κακόβουλο λογισμικό.

Γιατί προτείνω μια παθητική εφαρμογή κατά του κακόβουλου λογισμικού και όχι ένα ενεργό σύστημα ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού; Επειδή προς το παρόν, το adware είναι ο πιθανότερος τύπος κακόβουλου λογισμικού που θα συναντήσετε. Η χρήση ενεργών εφαρμογών κακόβουλου σάρωσης δεν έχει νόημα για μένα, ακόμα περισσότερο όταν λαμβάνετε υπόψη την ποινή απόδοσης που επιβάλλουν, καθώς και την κακή ιστορία του τρόπου αλληλεπίδρασης αυτών των εφαρμογών ασφαλείας με το Mac, προκαλώντας ζητήματα σταθερότητας ή αποτρέποντας κάποια οι εφαρμογές να λειτουργούν σωστά

Να είστε συνειδητοποιημένοι

Η συνείδηση ​​της ασφάλειας είναι ίσως η καλύτερη άμυνα εναντίον οποιωνδήποτε απειλών που μπορεί να αναπτυχθούν με στόχο τον Mac. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φορτώσετε το Mac σας με εφαρμογές ασφαλείας, αλλά να κατανοήσετε τον τύπο των ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο τον Mac και εσείς. Η αποφυγή αυτών των τύπων επικίνδυνων συμπεριφορών είναι πιθανόν να είναι η καλύτερη άμυνα κατά του κακόβουλου λογισμικού.

Τέλος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι απειλές κακόβουλου λογισμικού κατά οποιασδήποτε πλατφόρμας υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του Mac, μπορούν να αλλάξουν δυναμικά από μέρα σε μέρα. Έτσι, ενώ δεν βλέπω την ανάγκη για μια ενεργή εφαρμογή κατά του malware για τον Mac μου σήμερα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη ιστορία.