Το Dock: Η εκκίνηση εφαρμογών All-Purpose της Mac

Ορισμός:

Η βάση είναι μια κορδέλα από εικονίδια που συνήθως εκτείνεται στο κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας Mac . Ο κύριος σκοπός του Dock είναι να λειτουργήσει ως ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές. Παρέχει επίσης έναν εύκολο τρόπο εναλλαγής μεταξύ των εφαρμογών που εκτελούνται.

Η κύρια λειτουργία του σταθμού σύνδεσης

Η αποβάθρα εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια εφαρμογή από το εικονίδιο της στο Dock. ελέγξτε το Dock για να δείτε ποιες εφαρμογές είναι αυτήν τη στιγμή ενεργές. κάντε κλικ σε ένα εικονίδιο αρχείου ή φακέλου στο Dock για να ανοίξετε εκ νέου τα παράθυρα που ελαχιστοποιήσατε. και προσθέστε εικονίδια στο Dock για εύκολη πρόσβαση στις αγαπημένες σας εφαρμογές, φακέλους και αρχεία.

Εφαρμογές και Έγγραφα

Η βάση έχει δύο κύρια τμήματα, τα οποία χωρίζονται από μια μικρή κάθετη γραμμή ή μια τρισδιάστατη αναπαράσταση ενός διαδρόμου, ανάλογα με την έκδοση του OS X που χρησιμοποιείτε.

Εικονίδια στα αριστερά των προγραμμάτων διαχωρισμού που διαθέτει η Apple με μια συλλογή από εφαρμογές που περιλαμβάνονται στο OS X, ξεκινώντας από το Finder και περιλαμβάνουν αγαπημένα όπως Launchpad, Mission Control, Mail , Safari , iTunes, Επαφές, Ημερολόγιο, Υπενθυμίσεις, Σύστημα Προτιμήσεις και πολλά άλλα. Μπορείτε να προσθέσετε εφαρμογές, καθώς και να αναδιατάξετε τα εικονίδια της εφαρμογής στο Dock ή να αφαιρέσετε τα εικονίδια των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιούνται οποιαδήποτε στιγμή.

Τα εικονίδια στα δεξιά του διαχωριστή αντιπροσωπεύουν ελαχιστοποιημένα παράθυρα, έγγραφα και φακέλους.

Ελαχιστοποιημένα παράθυρα που είναι αποθηκευμένα στη βάση είναι δυναμικά. Δηλαδή, εμφανίζονται όταν ανοίγετε ένα έγγραφο ή μια εφαρμογή και επιλέγετε να το ελαχιστοποιήσετε και, στη συνέχεια, εξαφανίζονται όταν κλείνετε το έγγραφο ή την εφαρμογή ή επιλέγετε να μεγιστοποιήσετε το παράθυρο.

Η δεξιά περιοχή Dock μπορεί επίσης να περιέχει συχνά χρησιμοποιούμενα έγγραφα, φακέλους και στοίβες, σε μη δυναμική βάση. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τα ελαχιστοποιημένα παράθυρα, τα έγγραφα, οι φάκελοι και οι στοίβες δεν εξαφανίζονται από το Dock, εκτός αν επιλέξετε να τις διαγράψετε.

Στοίβες στη βάση

Στα πιο βασικά τους, οι στοίβες είναι απλά φάκελοι. στην πραγματικότητα, μπορείτε να σύρετε ένα φάκελο που χρησιμοποιείτε συχνά στη δεξιά πλευρά της Dock και το OS X θα είναι αρκετά ευγενικό για να το μετατρέψει σε στοίβα.

Λοιπόν, τι είναι μια στοίβα; Είναι ένας φάκελος που έχει τοποθετηθεί στη βάση, ο οποίος επιτρέπει στο Dock να εφαρμόζει ειδικά χειριστήρια προβολής. Κάντε κλικ σε μια στοίβα και το περιεχόμενο πηγαίνει από το φάκελο σε προβολή ανεμιστήρα, πλέγματος ή λίστας, ανάλογα με τον τρόπο ρύθμισης των προτιμήσεών σας.

Το Dock έρχεται προεγκατεστημένο με μια στοίβα λήψεων που σας δείχνει όλα τα αρχεία που έχετε κατεβάσει από το Internet χρησιμοποιώντας το αγαπημένο σας πρόγραμμα περιήγησης. Μπορείτε να προσθέσετε στοίβες μεταφέροντας αγαπημένους φακέλους στην βάση ή για πιο προηγμένες στοίβες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό μας για να προσθέσετε μια στοίβα πρόσφατων εφαρμογών στη βάση και να δημιουργήσετε μια πολύ ευέλικτη στοίβα που να μπορεί να εμφανίζει πρόσφατες εφαρμογές, έγγραφα και διακομιστές.

Κάδος απορριμμάτων στη βάση

Το τελευταίο εικονίδιο που βρίσκεται στο Dock δεν είναι ούτε εφαρμογή ούτε έγγραφο. Είναι το σκουπίδια, ο ιδιαίτερος χώρος στον οποίο μεταφέρετε τα αρχεία και τους φακέλους ώστε να μπορούν να διαγραφούν από το Mac σας. Ο κάδος απορριμμάτων είναι ένα ειδικό στοιχείο που κάθεται στην άκρη δεξιά της αποβάθρας. Το εικονίδιο απορριμμάτων δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την αποβάθρα, ούτε μπορεί να μετακινηθεί σε διαφορετικό σημείο στο Dock.

Ιστορικό αποβάθρας

Το Dock έκανε την εμφάνισή του πρώτα στα OpenStep και NextStep, τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν τα συστήματα υπολογιστών NeXT. Το NeXT ήταν η εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που δημιούργησε ο Steve Jobs μετά την αρχική αποχώρηση του από την Apple.

Η αποβάθρα ήταν τότε ένα κάθετο πλακίδιο εικονιδίων, το καθένα αντιπροσωπεύει ένα συχνά χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα. Η αποβάθρα χρησίμευσε ως εκκινητής εφαρμογών.

Μόλις η Apple αγόραζε το NeXT, κέρδισε όχι μόνο τον Steve Jobs, αλλά το λειτουργικό σύστημα NeXT, το οποίο χρησίμευσε ως βάση για πολλά από τα χαρακτηριστικά του OS X, συμπεριλαμβανομένης της Dock.

Η εμφάνιση και η αίσθηση του Dock έχουν υποστεί μια μεγάλη μεταμόρφωση από την αρχική έκδοση, η οποία εμφανίστηκε στην πρώτη OS X Public Beta (Puma) ξεκινώντας ως 2D plain white strip of icons, αλλάζοντας σε 3D με το OS X Leopard και επιστρέφοντας στο 2D με OS X Yosemite .

Δημοσίευση: 12/27/2007

Ενημερώθηκε: 9/8/2015