Το Πρότυπο HSPA +: Ενισχυμένο 3G

Το HSPA βασίζεται στο πρότυπο 3G για την παροχή εξαιρετικά γρήγορων ταχυτήτων

Το HSPA + είναι ένα από τα πολλά ακρωνύμια που περιγράφουν την ταχύτητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο του τηλεφώνου σας. Με απλά λόγια, το HSPA + είναι ένα υβριδικό δίκτυο 3G που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των ταχυτήτων 3G και 4G .

Ορισμένοι πωλητές εμπορικών δικτύων έχουν λανθασμένα χαρακτηρίσει το HSPA + ως πλήρως 4G, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό.

Το HSPA + σημαίνει "εξελιγμένη πρόσβαση πακέτων υψηλής ταχύτητας" (που ονομάζεται επίσης HSPA Plus) και αποτελεί τεχνικό πρότυπο για ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις, ικανές να παράγουν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέχρι 42,2 megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps).

Ωστόσο, τι σημαίνει αυτό πραγματικά για τους καταναλωτές; Ας δούμε τα πρότυπα για κινητά και τις ταχύτητές τους λίγο πιο προσεκτικά για να δούμε πώς αυτό μπορεί να σας επηρεάσει.

Σύντομη ιστορία των προτύπων για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Το ιστορικό των προτύπων ασύρματων επικοινωνιών ξεκινάει από το 1G το 1981, ένα πρότυπο μόνο αναλογικού τύπου πολύ πριν από την εμφάνιση των smartphones που επιτρέπουν απλές τηλεφωνικές κλήσεις μόνο.

Δεδομένου ότι το "G" σημαίνει μόνο "γενιά", το 1G δεν κλήθηκε μέχρι να εμφανιστεί 2G στη δεκαετία του 1990, υποστηρίζοντας ψηφιακές φωνητικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου.

2G δίκτυα

Οι ταχύτητες 2G ήταν ακόμα σαλιγκάρι στα 14,4 Kbps (kilobits ανά δευτερόλεπτο). Το πρότυπο αυτό ενισχύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την υπηρεσία GPRS (General Packet Radio Service), προσθέτοντας τη δυνατότητα μιας συσκευής να αποκτά πρόσβαση σε μια σύνδεση δεδομένων με ταχύτητα περίπου 40 Kbps, αν και οι πωλητές την εμπορεύονταν στα 100 Kbps.

Ένα δίκτυο 2G ενισχυμένο με GPRS έχει μερικές φορές αναφερθεί ως δίκτυο 2.5G.

Μετά το GPRS υπήρξε EDGE (Enhanced Data-rates for GSM Evolution), πολύ ταχύτερο από το GPRS, αλλά ακόμα δεν είναι αρκετά γρήγορος για να αποφοιτήσει στην επόμενη γενιά του 3G, κερδίζοντας το χαρακτηριστικό του 2.75G. Τα πρώτα iPhones, για παράδειγμα, ήταν ικανά για ταχύτητες EDGE, τα οποία ήταν περίπου 120 Kbps έως 384 Kbps.

3G δίκτυα και HSPA

Με την εμφάνιση του προτύπου 3G το 2001, τα smartphones άρχισαν πραγματικά να απογειώνονται, καθώς οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έσπασαν τελικά όχι μόνο το φράγμα ταχύτητας megabit ανά δευτερόλεπτο, αλλά χτύπησαν ταχύτητες έως και 2 Mbps. Μια συσκευή με δυνατότητα 3G είναι τόσο γρήγορη που η Apple όντως ονομάζει το τηλέφωνό της το iPhone 3G. Και εδώ έρχεται η HSPA.

Το HSPA (χωρίς το "συν") είναι ένας συνδυασμός δύο πρωτοκόλλων: High Access Speed ​​Packet Downlink (HSDPA) και High Access Packet Access Uplink (HSUPA) - που απλά σημαίνει ότι οι ταχύτητες λήψης και φόρτωσης βασίζονται στις αρχικές 3G ταχύτητες ο μέγιστος ρυθμός δεδομένων είναι 14 Mbps κάτω και 5,8 Mbps προς τα πάνω.

Το HSPA + εισήχθη στη συνέχεια το 2008, και καλείται μερικές φορές 3.5G. Το HSPA + αναβάθμισε το 3G περαιτέρω στις μέγιστες ταχύτητες των 10 Mbps, με τις πραγματικές ταχύτητες να φτάνουν κατά μέσον όρο περίπου στα 1-3 Mbps. Και πάλι, ορισμένοι κυψελοί φορείς με ένα δίκτυο 3G HSPA + έχουν διαφημίσει λανθασμένα την ταχύτητά τους ως 4G.

Σημείωση : Να γνωρίζετε ότι η μέγιστη ταχύτητα λήψης δεδομένων για το HSPA + αναφέρεται μερικές φορές ότι είναι τόσο υψηλή όσο τα 100 Mbps ή οι μέγιστες ταχύτητες 4G. Αυτό είναι λανθασμένο. ποτέ δεν θα πάρετε αυτό το είδος φλεγμονώδους ταχύτητας από ένα δίκτυο HSPA + (η μέγιστη ταχύτητα είναι 42 Mbps). Τούτου λεχθέντος, το HSPA + είναι η γρηγορότερη ποικιλία της 3G εκεί έξω.

4G και LTE

Το πρότυπο 4G μπορεί να παράγει ταχύτητες περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από το 3G και βασίζεται στο πρωτόκολλο LTE (Long Term Evolution). Στην πραγματικότητα, οι μέγιστες μέγιστες ταχύτητες θεωρούνται 100 Mbps, αν και η μέση ταχύτητα πιθανότατα θα είναι περισσότερο από 3 Mbps έως 10 Mbps - ακόμα αρκετά γρήγορη και τίποτα να μην κολακεύει.

Ένα δίκτυο 4G λειτουργεί σε διαφορετική συχνότητα από την 3G, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε μια συσκευή που μπορεί να την εκμεταλλευτεί.

5G δίκτυα

Το 5G είναι μια ασύρματη τεχνολογία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και προσφέρει βελτιώσεις πάνω από 4G, όπως οι ταχύτητες μέχρι και 10 φορές πιο γρήγορα.

Δίκτυα που χρησιμοποιούν HSPA & # 43;

Τα δίκτυα που λειτουργούν με 3G ή εκείνα που είναι ενισχυμένα με HSPA + είναι κοινά σε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις βασικοί αερομεταφορείς των ΗΠΑ (AT & T, Verizon, T-Mobile και Sprint) προσφέρουν κάλυψη δικτύου 4G LTE, ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά διαθέτουν και περιοχές HSPA + 3G ή 3G.

Συμβατότητα τηλεφώνου με 3G HSPA

Εκτός από τα πρότυπα κυψελοειδών δεδομένων ταχύτητας όπως 3G και 4G, οι καταναλωτές κινητών τηλεφώνων πρέπει να γνωρίζουν τις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων.

Ένα δίκτυο 3G λειτουργεί συνήθως σε μία από τις πέντε συχνότητες - 850, 900, 1700, 1900 και 2100 - έτσι πρέπει να είστε βέβαιοι ότι το 3G σας υποστηρίζει αυτές τις συχνότητες (όλα τα μοντέρνα τηλέφωνα). Οι συνηθισμένες συχνότητες ενός τηλεφώνου παρατίθενται συνήθως στο κουτί ή μπορείτε να καλέσετε τον κατασκευαστή για να είστε βέβαιοι.