Τι είναι ένα ολόγραμμα;

Ένα ολόγραμμα είναι σαν ένα ειδικό είδος εικόνας που μπορεί να προβληθεί από περισσότερες από μία γωνίες. Τώρα, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα ολογράμματα, σκέφτονται την πριγκήπισσα Leia στους Star Wars ή το Holodeck στο Star Trek . Αυτή η λαϊκή κατανόηση των ολογραμμάτων ως εικονικά, τρισδιάστατα (3D) αντικείμενα, συνήθως κατασκευασμένα με κάποιο τρόπο από το φως, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, αλλά λείπει εντελώς το σημάδι από άποψη ολογραμμάτων.

Τι είναι τα ολογράμματα;

Τα ολογράμματα είναι σαν φωτογραφίες που φαίνονται να είναι τρισδιάστατες. Όταν κοιτάζετε ένα ολόγραμμα, μοιάζει περισσότερο με το να βλέπετε ένα φυσικό αντικείμενο μέσα από ένα παράθυρο παρά από μια εικόνα. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ολογραμμάτων και άλλων τύπων εικόνων 3D, όπως οι ταινίες 3D, είναι ότι δεν χρειάζεται να φοράτε ειδικά γυαλιά για ένα ολόγραμμα για να δούμε τρισδιάστατα.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή φωτογραφία, η οποία συλλαμβάνει μια επίπεδη, στατική εικόνα, η ολογραφία δημιουργεί μια εικόνα που μπορεί να προβληθεί από πολλές οπτικές γωνίες. Όταν η προοπτική σας ενός ολογράμματος αλλάζει, είτε μετακινώντας το κεφάλι σας είτε μετακινώντας το ολόγραμμα, μπορείτε πραγματικά να δείτε τμήματα της εικόνας που δεν ήταν ορατά πριν.

Παρόλο που τα ολογράμματα φαίνεται να είναι τρισδιάστατα όταν τα κοιτάτε, αυτά συλλαμβάνονται και αποθηκεύονται όπως οι κανονικές εικόνες σε επίπεδες ταινίες, πλάκες και άλλα μέσα εγγραφής. Η ολογραφική εικόνα που βλέπετε εμφανίζεται 3D, αλλά το πράγμα που αποθηκεύεται είναι επίπεδο.

Πώς λειτουργούν τα ολογράμματα;

Τα πραγματικά ολογράμματα δημιουργούνται διαιρώντας μια δέσμη φωτός, συνήθως ένα λέιζερ, έτσι ώστε ένα τμήμα του να αναπηδά από ένα αντικείμενο πριν χτυπήσει ένα μέσο εγγραφής όπως η φωτογραφική ταινία. Το άλλο μέρος της δέσμης φωτός αφήνεται να λάμψει απευθείας πάνω στην ταινία. Όταν οι δύο δέσμες φωτός χτυπήσουν την ταινία, η ταινία καταγράφει τις διαφορές μεταξύ των δύο.

Όταν ένας τύπος ολογραφικής εγγραφής έχει λάμψη πάνω του με το σωστό τρόπο, ο θεατής μπορεί να δει μια εικόνα που μοιάζει με μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του αρχικού αντικειμένου, ακόμα κι αν το αντικείμενο δεν υπάρχει πλέον.

Ολογράμματα στις πιστωτικές κάρτες και τα χρήματα

Η πιο συνηθισμένη χρήση των πραγματικών ολογραμμάτων είναι στις πιστωτικές κάρτες και τα χρήματα. Αυτά είναι μικρά ολογράμματα χαμηλής ποιότητας, αλλά είναι πραγματικά το πραγματικό πράγμα. Όταν κοιτάξετε ένα από αυτά τα ολογράμματα και μετακινήσετε το κεφάλι σας ή το ολόγραμμα από τη μια πλευρά στην άλλη, μπορείτε να δείτε πώς φαίνεται ότι η εικόνα έχει βάθος σαν ένα φυσικό αντικείμενο.

Ο λόγος που τα ολογράμματα χρησιμοποιούνται σε πιστωτικές κάρτες και χρήματα είναι για ασφάλεια. Είναι πολύ δύσκολο να παραποιηθούν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα ολογράμματα αυτά αναπαράγονται από ένα κύριο ολόγραμμα με εξαιρετικά εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ghost και πλαστά ολόγραμμα του Pepper

Το φάντασμα του Pepper είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που ήταν γύρω από το 1800 και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που μοιάζει πολύ με ένα ολόγραμμα.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή η ψευδαίσθηση είναι το να φωτίζει ένα αντικείμενο που βρίσκεται έξω από το οπτικό πεδίο του θεατή. Το φως στη συνέχεια ανακλάται από μια γωνιακή πλάκα από γυαλί. Ο θεατής βλέπει αυτή την αντανάκλαση πάνω από την άποψή τους για μια σκηνή, η οποία δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός φάντασμα αντικειμένου.

Αυτή είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται από το ταξίδι του Haunted Mansion της Disney για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση των φαντασμάτων. Χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Coachella το 2012 για να επιτρέψει στο Tupac Shakur να εμφανιστεί δίπλα στο Δρ Dre και το Snoop Dog. Αυτή η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται επίσης στις λεγόμενες ολογραφικές 3D οθόνες.

Μια παρόμοια και πολύ απλούστερη ψευδαίσθηση μπορεί να δημιουργηθεί με τη σύγχρονη τεχνολογία προβάλλοντας μια εικόνα πάνω σε μια διαυγή γυάλινη ή πλαστική οθόνη. Αυτό είναι το μυστικό πίσω από ζωντανές εμφανίσεις φαινομενικά ολογραφικών ερμηνευτών όπως ο Hatsune Miku και το The Gorillaz.

Ολογράμματα σε Βιντεοπαιχνίδια

Οι πραγματικές ολογραφικές απεικονίσεις έχουν πολύ δρόμο να έρθουν προτού να είναι έτοιμοι για τον κόσμο υψηλών οκτανίων του παιχνιδιού βίντεο και τα παιχνίδια στο παρελθόν που έχουν χρεωθεί ως ολογραφικά χρησιμοποιούνται πραγματικά οπτικές ψευδαισθήσεις για να δημιουργήσουν την εντύπωση των ελεύθερων αντικειμένων και χαρακτήρων .

Το πιο γνωστό παράδειγμα ενός ολογραφικού βιντεοπαιχνιδιού είναι ο Χρόνος Οδοιπόρου του Sega. Αυτό το παιχνίδι arcade χρησιμοποίησε έναν καμπύλο καθρέφτη για να απεικονίσει εικόνες από μια κανονική τηλεόραση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χαρακτήρες που φάνηκαν να είναι ελεύθερες ολογραφικές εικόνες ακριβώς όπως η εικόνα της πριγκίπισσας Leia που R2-D2 προβάλλεται στους Star Wars .

Παρά το γεγονός ότι έχουν το ολόγραμμα λέξης στο όνομα και την έξυπνη οπτική ψευδαίσθηση, οι χαρακτήρες σαφώς δεν ήταν ολογράμματα. Εάν ένας θεατής μετακόμισε από τη μία πλευρά του θαλάμου γραφικών του Hologram Time Traveler στο άλλο, αλλάζοντας την προοπτική του, οι λεγόμενοι ολογραφικοί χαρακτήρες θα εμφανίζονταν πάντοτε από την ίδια γωνία. Η μετακίνηση υπερβολικά θα μπορούσε ακόμη και να στρεβλώσει την εικόνα, καθώς δημιουργήθηκε από καμπύλο καθρέφτη.

HoloLens της Microsoft

Το HoloLens είναι μια συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας που τροφοδοτείται από τα Windows 10 και εισάγει εικόνες τρισδιάστατων εικόνων που η Microsoft καλεί ολογράμματα στον κόσμο. Αυτά δεν είναι πραγματικά πραγματικά ολογράμματα, αλλά ταιριάζουν με την επιστημονική φανταστική δημοφιλή εικόνα των ολογραμμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με ένα ολόγραμμα, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια προβολή στους φακούς της συσκευής HoloLens, που φοριέται σαν γυαλιά ή γυαλιά. Τα πραγματικά ολογράμματα μπορούν να προβληθούν χωρίς ειδικά γυαλιά ή άλλο εξοπλισμό.

Ενώ είναι δυνατό οι φακοί να είναι ολογραφικοί και να χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση των τρισδιάστατων εικόνων στον πραγματικό χώρο, αυτές οι εικονικές εικόνες δεν είναι στην πραγματικότητα ολογράμματα.