Τι είναι η Αυξημένη Πραγματικότητα;

Το AR εμπλουτίζει την αντίληψη προσθέτοντας εικονικά στοιχεία στον φυσικό κόσμο

Αν η "επαυξημένη" σημαίνει κάτι αυξανόμενο ή βελτιωμένο, τότε η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) μπορεί να γίνει κατανοητή ως μια μορφή εικονικής πραγματικότητας όπου ο πραγματικός κόσμος επεκτείνεται ή ενισχύεται με κάποιο τρόπο μέσω της χρήσης εικονικών στοιχείων.

Το AR μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιείται για πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, το AR περιλαμβάνει ένα σενάριο όπου τα εικονικά αντικείμενα επικαλύπτονται και παρακολουθούνται πάνω σε πραγματικά φυσικά αντικείμενα για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Οι συσκευές AR διαθέτουν οθόνη, συσκευή εισόδου, αισθητήρα και επεξεργαστή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των smartphones, των οθονών, των οθονών, των γυαλιών, των φακών επαφής, των κονσολών παιχνιδιών και πολλών άλλων. Η ανατροφοδότηση ήχου και αφής μπορεί να συμπεριληφθεί και σε ένα σύστημα AR.

Αν και η AR είναι μια μορφή VR, είναι ξεκάθαρα διαφορετική σε ότι σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα όπου προσομοιώνεται ολόκληρη η εμπειρία, το AR χρησιμοποιεί μόνο μερικές εικονικές παραστάσεις που αναμιγνύονται με την πραγματικότητα για να σχηματίσουν κάτι διαφορετικό.

Πώς λειτουργεί η Αυξημένη Πραγματικότητα

Η ενισχυμένη πραγματικότητα είναι ζωντανή, που σημαίνει ότι για να λειτουργήσει πρέπει να επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει τον κόσμο όπως είναι τώρα και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να χειριστεί το χώρο, να βγάλει πληροφορίες από το περιβάλλον ή να μεταβάλει την αντίληψη της πραγματικότητας του χρήστη . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους ...

Μια μορφή AR είναι όταν ο χρήστης παρακολουθεί μια ζωντανή καταγραφή του πραγματικού κόσμου με εικονικά στοιχεία που επιβάλλονται πάνω του. Πολλά αθλητικά γεγονότα χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο AR, όπου ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει το παιχνίδι ζωντανά από τη δική του τηλεόραση, αλλά επίσης να δει τα αποτελέσματα που επικαλύπτονται στο πεδίο παιχνιδιού.

Ο άλλος τύπος AR είναι όταν ο χρήστης μπορεί να κοιτάξει γύρω από το περιβάλλον του κανονικά εκτός από μια οθόνη, αλλά στη συνέχεια μια ξεχωριστή οθόνη επικαλύπτει τις πληροφορίες για να δημιουργήσει την επαυξημένη εμπειρία. Ένα πρωτότυπο παράδειγμα αυτού μπορεί να δει με το Google Glass, το οποίο είναι σαν κανονικό ζευγάρι γυαλιών, αλλά περιλαμβάνει μια μικρή οθόνη όπου ο χρήστης μπορεί να δει οδηγίες GPS, να ελέγξει τον καιρό, να στείλει φωτογραφίες κ.λπ.

Μόλις τοποθετηθεί κάτι εικονικό μεταξύ του χρήστη και του πραγματικού κόσμου, η αναγνώριση αντικειμένων και η όραση του υπολογιστή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτρέψουν το αντικείμενο να υποβληθεί σε χειρισμό από τα πραγματικά φυσικά αντικείμενα καθώς και να επιτρέψει στον χρήστη να αλληλεπιδράσει με τα εικονικά στοιχεία χρησιμοποιώντας φυσικά αντικείμενα.

Ένα παράδειγμα του πρώτου περιλαμβάνει τις κινητές εφαρμογές από τους λιανοπωλητές, όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα εικονικό αντικείμενο από κάτι που ενδιαφέρεται να αγοράσει και στη συνέχεια να το κολλήσει στον πραγματικό κόσμο μέσω του τηλεφώνου του. Μπορούν να δουν το πραγματικό σαλόνι τους, για παράδειγμα, αλλά ο εικονικός καναπές που έχουν επιλέξει είναι πλέον ορατός σε αυτούς μέσω της οθόνης τους, αφήνοντάς τους να αποφασίσουν αν θα χωρέσει σε αυτό το δωμάτιο, το χρώμα που ταιριάζει καλύτερα με το δωμάτιο κ.λπ.

Ένα παράδειγμα του τελευταίου, όπου ένα φυσικό στοιχείο επικαλείται κάτι εικονικό, μπορεί να δει με εφαρμογές για κινητά που μπορούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα ή ειδικούς κωδικούς, με τους οποίους ο χρήστης μπορεί τότε να αλληλεπιδράσει με την οθόνη του. Οι εφαρμογές λιανικής πώλησης ενδέχεται να χρησιμοποιούν αυτήν τη φόρμα AR για να επιτρέψουν στους πελάτες τους να διαβάσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ένα φυσικό προϊόν προτού το αγοράσουν, να δουν κριτικές από άλλους αγοραστές ή να ελέγξουν τι υπάρχει μέσα στο κλειστό πακέτο τους.

Είδη Συστημάτων Αυξημένης Πραγματικότητας

Υπάρχουν μερικά είδη υλοποιήσεων AR που ακολουθούν όλους τους ίδιους κανόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω και ορισμένες συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν μερικές ή όλες από αυτές:

Marker και Markerless AR

Όταν χρησιμοποιείται αναγνώριση αντικειμένων με επαυξημένη πραγματικότητα, το σύστημα αναγνωρίζει αυτό που βλέπει και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να αντιδράσει με τη συσκευή AR. Μόνο όταν ένας συγκεκριμένος δείκτης είναι ορατός στη συσκευή που μπορεί να αλληλεπιδράσει ο χρήστης με αυτόν για να ολοκληρώσει την εμπειρία AR.

Αυτοί οι δείκτες μπορεί να είναι κωδικοί QR , σειριακοί αριθμοί ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που μπορεί να απομονωθεί από το περιβάλλον για να δει η κάμερα. Μόλις εγγραφεί, η συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να επικαλύψει πληροφορίες από αυτόν τον δείκτη απευθείας στην οθόνη ή να ανοίξει έναν σύνδεσμο, να παίξει ήχο κλπ.

Η βελτιωμένη πραγματικότητα χωρίς σήμανση είναι όταν το σύστημα χρησιμοποιεί σημείο αγκύρωσης βάσει θέσης ή θέσης, όπως η πυξίδα, το GPS ή το επιταχυνσιόμετρο. Αυτοί οι τύποι συστημάτων επαυξημένης πραγματικότητας υλοποιούνται όταν η θέση είναι βασική, όπως για την πλοήγηση AR.

Επίπεδα AR

Αυτός ο τύπος AR είναι όταν η συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας χρησιμοποιεί την αναγνώριση αντικειμένων για να αναγνωρίσει τον φυσικό χώρο και, στη συνέχεια, να επικαλύψει εικονικές πληροφορίες πάνω από αυτό.

Πολλές δημοφιλείς συσκευές AR χρησιμοποιούν αυτή τη φόρμα. Είναι πώς μπορείτε να δοκιμάσετε τα εικονικά ρούχα, να εμφανίσετε βήματα πλοήγησης μπροστά σας, να ελέγξετε αν ένα καινούργιο έπιπλο μπορεί να χωρέσει στο σπίτι σας, να τεθεί σε τατουάζ διασκέδασης ή μάσκες, κλπ.

Προβολή AR

Αυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά πανομοιότυπο με την επεκταμένη πραγματικότητα, αλλά είναι διαφορετικό με έναν συγκεκριμένο τρόπο: το πραγματικό φως προβάλλεται σε μια επιφάνεια για να προσομοιώνει ένα φυσικό αντικείμενο. Ένας άλλος τρόπος να σκεφτεί κανείς την προβολή AR είναι σαν ένα ολόγραμμα.

Μια συγκεκριμένη χρήση για αυτό το είδος ενισχυμένης πραγματικότητας μπορεί να είναι η προβολή ενός πληκτρολογίου ή πληκτρολογίου απευθείας σε μια επιφάνεια, ώστε να μπορείτε να πατήσετε κουμπιά ή να αλληλεπιδράσετε με τα εικονικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας πραγματικά φυσικά αντικείμενα.

Εφαρμογές Αυξημένης Πραγματικότητας

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας σε τομείς όπως η ιατρική, ο τουρισμός, ο χώρος εργασίας, η συντήρηση, η διαφήμιση, ο στρατός και τα εξής:

Εκπαίδευση

Με κάποιες αισθήσεις, μπορεί να είναι πιο εύκολη και ακόμα πιο διασκεδαστική η μάθηση με την επαυξημένη πραγματικότητα και υπάρχουν τόνοι εφαρμογών AR που μπορούν να διευκολύνουν αυτό. Ένα ζευγάρι γυαλιά ή ένα smartphone είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεστε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα φυσικά αντικείμενα γύρω σας, όπως ζωγραφιές ή βιβλία.

Ένα παράδειγμα μιας δωρεάν εφαρμογής AR είναι το SkyView, το οποίο σας επιτρέπει να τοποθετήσετε το τηλέφωνό σας στον ουρανό ή στο έδαφος και να δείτε πού βρίσκονται τα αστέρια, οι δορυφόροι, οι πλανήτες και οι αστερισμοί τη συγκεκριμένη στιγμή, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Το SkyView θεωρείται μια εφαρμογή κλιμακωτής πραγματικότητας που χρησιμοποιεί GPS επειδή σας δείχνει τον πραγματικό κόσμο γύρω σας, όπως δέντρα και άλλους ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιεί επίσης την τοποθεσία σας και την τρέχουσα ώρα για να σας διδάξει πού βρίσκονται αυτά τα αντικείμενα και να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάθε ένα από αυτά.

Ο Μεταφραστής Google είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας εφαρμογής AR που είναι χρήσιμη για μάθηση. Με αυτό, μπορείτε να σαρώσετε κείμενο που δεν καταλαβαίνετε και αυτό θα μεταφραστεί για σας σε πραγματικό χρόνο.

Πλοήγηση

Η εμφάνιση διαδρομών πλοήγησης σε ένα παρμπρίζ ή σε ένα σετ ακουστικών παρέχει εκτεταμένες οδηγίες για οδηγούς, ποδηλάτες και άλλους ταξιδιώτες, ώστε να μην χρειάζεται να κοιτάζουν προς τα κάτω τη συσκευή GPS ή το smartphone τους, μόνο για να δουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσετε.

Οι πιλότοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν σύστημα AR για να εμφανίζουν διαφανείς δείκτες ταχύτητας και υψομέτρου απευθείας στην οπτική τους όψη για τον ίδιο λόγο.

Μια άλλη χρήση για μια εφαρμογή πλοήγησης AR μπορεί να είναι να επικαλύψετε τις βαθμολογίες ενός εστιατορίου, τα σχόλια των πελατών ή τα στοιχεία μενού στην κορυφή του κτιρίου πριν μπείτε μέσα, ώστε να αποφύγετε να ψάξετε αυτά τα πράγματα online. Ή ίσως το σύστημα της επαυξημένης πραγματικότητας θα δείξει την ταχύτερη διαδρομή στο πλησιέστερο ιταλικό εστιατόριο καθώς περπατάτε μέσα από μια άγνωστη πόλη.

Άλλες εφαρμογές GPS AR, όπως το Car Finder AR, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν το σταθμευμένο αυτοκίνητό σας ή ένα ολογραφικό σύστημα GPS όπως το WayRay μπορεί να επικαλύψει τις κατευθύνσεις ακριβώς στο δρόμο μπροστά σας.

Παιχνίδια

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια AR και παιχνίδια AR που μπορούν να συγχωνεύσουν τον φυσικό και τον εικονικό κόσμο και έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές για πολλές συσκευές.

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το Snapchat, το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το smartphone σας για να επικαλύπτετε τις μάσκες διασκέδασης και τα σχέδια στο πρόσωπό σας πριν στείλετε ένα μήνυμα. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μια ζωντανή έκδοση του προσώπου σας για να βάλει μια εικονική εικόνα στην κορυφή της.

Άλλα παραδείγματα παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας περιλαμβάνουν το Pokemon GO! , INKHUNTER, Καρχαρίες στο Πάρκο (Android και iOS), SketchAR, Παιχνίδι Κυνήγι Θησαυρού Ναού και Παιχνίδι Quiver. Δείτε αυτά τα παιχνίδια AR για iPhone για περισσότερα.

Τι είναι ανάμεικτη πραγματικότητα;

Όπως υποδηλώνει πολύ καθαρά το όνομα, η μικτή πραγματικότητα (MR) είναι όταν πραγματικά και εικονικά περιβάλλοντα αναμειγνύονται μαζί για να σχηματίσουν μια υβριδική πραγματικότητα. Ο MR χρησιμοποιεί στοιχεία τόσο της εικονικής πραγματικότητας όσο και της επαυξημένης πραγματικότητας για να δημιουργήσει κάτι νέο.

Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσετε το MR ως κάτι άλλο παρά την επαυξημένη πραγματικότητα, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται είναι η επικάλυψη εικονικών στοιχείων απευθείας στον πραγματικό κόσμο, επιτρέποντάς σας να δείτε ταυτόχρονα, πολύ όπως το AR.

Ωστόσο, μια πρωταρχική εστίαση με την μικτή πραγματικότητα είναι ότι τα αντικείμενα είναι αγκυροβολημένα σε πραγματικά, φυσικά αντικείμενα που μπορούν να αλληλεπιδρούν πλήρως σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το MR θα μπορούσε να επιτύχει πράγματα όπως επιτρέποντας στους εικονικούς χαρακτήρες να κάθονται στις πραγματικές καρέκλες του δωματίου ή να πέσουν οι εικονικές βροχές και να χτυπήσουν το πραγματικό έδαφος με τη φυσική που μοιάζει με τη ζωή.

Η βασική ιδέα πίσω από την ανάμεικτη πραγματικότητα είναι να επιτρέψει στον χρήστη να υπάρχει αδιάλειπτα μεταξύ της πραγματικής κατάστασης και των πραγματικών αντικειμένων γύρω από αυτά, καθώς και του εικονικού κόσμου με αντικείμενα λογισμικού που αλληλεπιδρούν μαζί τους για να δημιουργήσουν μια εντελώς συναρπαστική εμπειρία.

Αυτό το βίντεο επίδειξης της Microsoft HoloLens είναι ένα τέλειο παράδειγμα του τι εννοούμε με μικτή πραγματικότητα.