Τι είναι η εικονική πραγματικότητα;

Μάθετε περισσότερα για το πώς η VR προσομοιώνει έναν πραγματικό κόσμο μέσα σε έναν εικονικό χώρο

Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι το όνομα που δημιουργήθηκε για οποιοδήποτε σύστημα που στοχεύει να επιτρέψει σε έναν χρήστη να αισθάνεται σαν να βιώνει μια συγκεκριμένη εμπειρία μέσω της χρήσης ειδικών εργαλείων που αλλάζουν την αντίληψη. Με άλλα λόγια, το VR είναι μια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας, η οποία υπάρχει μέσα σε έναν εικονικό, βασισμένο στον λογισμικό κόσμο.

Όταν συνδέεται σε ένα σύστημα VR, ο χρήστης μπορεί να είναι σε θέση να κινήσει το κεφάλι του γύρω με μια πλήρη 360 κίνηση για να δει όλα γύρω από αυτά. Ορισμένα περιβάλλοντα VR χρησιμοποιούν χειροκίνητα εργαλεία και ειδικά δάπεδα που μπορούν να κάνουν τον χρήστη να αισθάνεται σαν να μπορεί να περπατήσει και να αλληλεπιδρά με εικονικά αντικείμενα.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι συστημάτων VR. μερικοί χρησιμοποιούν το υπάρχον smartphone ή τον υπολογιστή σας, αλλά άλλοι πρέπει να συνδεθούν με μια κονσόλα παιχνιδιών για να εργαστούν. Ένας χρήστης μπορεί να φορέσει μια οθόνη που συνδέεται απευθείας με τη συσκευή έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ταινίες, να παίζει βιντεοπαιχνίδια, να εξερευνά κόσμο φαντασίας ή χώρους πραγματικής ζωής, να ασκεί αθλήματα υψηλού κινδύνου, να μαθαίνει να πετάει σε αεροπλάνο ή να εκτελεί χειρουργική επέμβαση , και πολλα ΑΚΟΜΑ.

Συμβουλή: Ενδιαφέρεστε για ένα ακουστικό VR; Δείτε τη λίστα με τα καλύτερα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας που θα αγοράσετε .

Σημείωση: Η αυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι μια μορφή εικονικής πραγματικότητας με μια μεγάλη διαφορά: αντί να virtualization ολόκληρη την εμπειρία όπως το VR, τα εικονικά στοιχεία επικαλύπτονται πάνω από τα πραγματικά, έτσι ώστε ο χρήστης να βλέπει και τα δύο συγχρόνως, να αναμιγνύεται σε ένα εμπειρία.

Πώς λειτουργεί το VR

Ο στόχος της εικονικής πραγματικότητας είναι να προσομοιώσει μια εμπειρία και να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται «αίσθηση παρουσίας». Για να γίνει αυτό απαιτείται η χρήση οποιουδήποτε αριθμού εργαλείων που μπορούν να μιμούνται την όραση, τον ήχο, την αφή ή οποιαδήποτε άλλη αίσθηση.

Το πρωτεύον υλικό που χρησιμοποιείται για την προσομοίωση ενός εικονικού περιβάλλοντος είναι μια οθόνη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση στρατηγικά τοποθετημένων οθονών ή τακτικών τηλεοπτικών συσκευών, αλλά συνήθως πραγματοποιείται μέσω μιας οθόνης τοποθετημένης στην κεφαλή που καλύπτει και τα δύο μάτια, έτσι ώστε να αποκλείεται κάθε όραση εκτός από ό, τι τροφοδοτείται μέσω του συστήματος VR.

Ο χρήστης μπορεί να αισθάνεται βυθισμένος στο παιχνίδι, στην ταινία κ.λπ. επειδή όλες οι άλλες περισπασμούς στο φυσικό δωμάτιο αποκλείονται. Όταν ο χρήστης κοιτάξει πάνω, μπορούν να δουν ό, τι παρουσιάζεται πάνω τους στο λογισμικό VR, όπως ο ουρανός ή το έδαφος όταν κοιτάζει προς τα κάτω.

Τα περισσότερα ακουστικά VR έχουν ενσωματωμένα ακουστικά που παρέχουν ήχο surround, όπως συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, όταν ένας ήχος προέρχεται από αριστερά στη σκηνή εικονικής πραγματικότητας, ο χρήστης μπορεί να βιώσει τον ίδιο ήχο από την αριστερή πλευρά των ακουστικών.

Ειδικά αντικείμενα ή γάντια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία απτικής ανατροφοδότησης που είναι συνδεδεμένα με το λογισμικό VR, έτσι ώστε όταν ο χρήστης παίρνει κάτι στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, μπορούν να αισθανθούν την ίδια αίσθηση στον πραγματικό κόσμο.

Συμβουλή: Ένα παρόμοιο απτικό σύστημα μπορεί να δει σε ελεγκτές παιχνιδιών που δονείται όταν συμβαίνει κάτι στην οθόνη. Με τον ίδιο τρόπο, ένας ελεγκτής VR ή ένα αντικείμενο μπορεί να τινάζει ή να παρέχει φυσική ανατροφοδότηση σε ένα εικονικό ερέθισμα.

Πιο συχνά προορίζεται για βιντεοπαιχνίδια, μερικά συστήματα VR μπορεί να περιλαμβάνουν ένα διάδρομο που προσομοιώνει το περπάτημα ή το τρέξιμο. Όταν ο χρήστης τρέχει πιο γρήγορα στον πραγματικό κόσμο, ο avatar του μπορεί να ταιριάξει με την ίδια ταχύτητα στον εικονικό κόσμο. Όταν ο χρήστης σταματήσει να κινείται, ο χαρακτήρας στο παιχνίδι θα σταματήσει να κινείται πάρα πολύ.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα VR μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω εργαλεία για να δημιουργήσει το σενάριο που μοιάζει περισσότερο με τη ζωή, αλλά μερικά περιλαμβάνουν μόνο ένα ή δύο από αυτά, αλλά στη συνέχεια παρέχουν συμβατότητα για συσκευές που κατασκευάζονται από άλλους προγραμματιστές.

Τα smartphones, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν ήδη μια οθόνη, υποστήριξη ήχου και αισθητήρες κινήσεων και γι 'αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φορητών εργαλείων VR και συστημάτων επαυξημένης πραγματικότητας.

Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας

Παρόλο που ο VR θεωρείται συχνά μόνο ως ένας τρόπος για να χτίσει εμπειρίες γοητευτικών παιχνιδιών ή να καθίσει παθητικά σε ένα εικονικό κινηματογράφο, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές άλλες εφαρμογές πραγματικού κόσμου.

Εκπαίδευση και Εκπαίδευση

Το επόμενο καλύτερο πράγμα για την πρακτική μάθηση είναι η πρακτική μάθηση στην VR. Εάν μια εμπειρία μπορεί να προσομοιωθεί αρκετά καλά, ο χρήστης μπορεί να εφαρμόσει πράξεις πραγματικού κόσμου σε σενάρια πραγματικού κόσμου ... αλλά χωρίς κανέναν από τους πραγματικούς κινδύνους.

Σκεφτείτε να πετάξετε αεροπλάνο Στην πραγματικότητα, ένας εντελώς άπειρος χρήστης σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να δώσει την εξουσία να πετάξει εκατοντάδες επιβάτες γύρω στα 600 MPH, χιλιάδες πόδια στον αέρα.

Ωστόσο, εάν μπορείτε να ταιριάξετε τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε για ένα τέτοιο έργο και να συνδυάσετε τα χειριστήρια σε ένα σύστημα VR, ο χρήστης μπορεί να συντρίψει το αεροπλάνο όσες φορές χρειάζεται πριν γίνει εμπειρογνώμονας.

Το ίδιο ισχύει και για την εκμάθηση του αλεξίπτωτου, για την εκτέλεση σύνθετης χειρουργικής επέμβασης, για την οδήγηση ενός οχήματος, για την αντιμετώπιση των ανησυχιών κλπ.

Όσον αφορά ειδικότερα την εκπαίδευση, ένας φοιτητής μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει στην τάξη εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών ή απλής απόστασης, αλλά με VR που έχει συσταθεί στην τάξη, ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα από την άνεση του σπιτιού τους.

Αυτό που κάνει το VR διαφορετικό από την εργασία στο σπίτι είναι ότι ο χρήστης μπορεί πραγματικά να αισθάνεται σαν να είναι στην τάξη με τους άλλους μαθητές και να ακούει και να παρακολουθεί τον δάσκαλο αντί να μαθαίνει απλώς έννοιες από ένα βιβλίο με όλες τις άλλες περισπασμούς στο σπίτι.

Εμπορία

Παρόμοια με το πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να σας επιτρέψει να πάρει τους πραγματικούς κινδύνους της ζωής χωρίς τις επιπτώσεις της, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να «αγοράσει» τα πράγματα χωρίς να σπαταλάει χρήματα σε αυτά. Οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν να παράσχουν έναν τρόπο στους πελάτες τους να αποκτήσουν ένα εικονικό μοντέλο ενός πραγματικού αντικειμένου πριν κάνουν την αγορά.

Ένα πλεονέκτημα για αυτό μπορεί να διαπιστωθεί κατά το σχεδιασμό ενός νέου οχήματος. Ο πελάτης μπορεί να καθίσει στο μπροστινό ή πίσω μέρος του οχήματος για να δει πώς "αισθάνεται" πριν αποφασίσει αν θα το εξετάσει περαιτέρω. Ένα σύστημα VR μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να προσομοιώσει την οδήγηση του νέου αυτοκινήτου, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να κάνουν ακόμη πιο γρήγορες αποφάσεις για τις αγορές τους.

Η ίδια ιδέα μπορεί να διαπιστωθεί όταν αγοράζετε έπιπλα σε μια εγκατάσταση επαυξημένης πραγματικότητας, όπου ο χρήστης μπορεί να επικαλύψει το αντικείμενο απευθείας στο σαλόνι τους για να δει ακριβώς πώς θα φανεί αυτός ο νέος καναπές αν υπήρχε στο δωμάτιό σας αυτή τη στιγμή.

Η ακίνητη περιουσία είναι ένας άλλος τομέας όπου η VR μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία του δυνητικού αγοραστή και να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα από την άποψη του ιδιοκτήτη. Εάν οι πελάτες μπορούν να περπατήσουν μέσω μιας εικονικής παράδοσης ενός σπιτιού όποτε το θέλουν, μπορεί να κάνει την αγορά ή την ενοικίαση πολύ πιο απαλή από την κράτηση ενός χρόνου για μια περίπατη.

Μηχανική και Σχεδίαση

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε κατά την κατασκευή 3D μοντέλων είναι η απεικόνιση του τι φαίνεται στον πραγματικό κόσμο. Παρόμοια με τα πλεονεκτήματα μάρκετινγκ της VR που εξηγείται παραπάνω, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί μπορούν να έχουν μια πολύ καλύτερη ματιά στα μοντέλα τους, όταν μπορούν να το δουν από κάθε πιθανή προοπτική.

Η εξέταση ενός πρωτοτύπου που δημιουργείται από ένα εικονικό σχέδιο είναι το λογικό επόμενο βήμα πριν από τη διαδικασία υλοποίησης. Το VR εντάσσεται στη διαδικασία σχεδιασμού, παρέχοντας στους μηχανικούς έναν τρόπο να εξετάσουν ένα μοντέλο σε ένα σενάριο που μοιάζει με τη ζωή πριν να ξοδέψουν χρήματα για την παραγωγή του αντικειμένου στον πραγματικό κόσμο.

Όταν ένας αρχιτέκτονας ή ένας μηχανικός σχεδιάζει μια γέφυρα, ουρανοξύστη, σπίτι, όχημα κ.λπ., η εικονική πραγματικότητα τους επιτρέπει να αναστρέφουν το αντικείμενο, να ζουμζουν για να βλέπουν τυχόν ατέλειες, να εξετάζουν κάθε λεπτό λεπτομέρεια σε πλήρη προβολή 360 και ίσως ακόμη και να εφαρμόζουν φυσική πραγματική ζωή στα μοντέλα για να δούμε πώς αντιδρούν στον άνεμο, στο νερό ή σε άλλα στοιχεία που συνήθως αλληλεπιδρούν με αυτές τις δομές.