Τι είναι η οθόνη κλειδώματος;

Τα Android, iOS, PC και Mac διαθέτουν οθόνες κλειδώματος. Αλλά τι καλό είναι;

Η οθόνη κλειδώματος ήταν περίπου για όσο διάστημα ο υπολογιστής, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις όπου οι κινητές συσκευές είναι τόσο αλληλένδετες στην καθημερινή μας ζωή, η δυνατότητα κλειδώματος των συσκευών μας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Η σύγχρονη οθόνη κλειδώματος είναι μια εξέλιξη της παλιάς οθόνης σύνδεσης και εξυπηρετεί έναν παρόμοιο σκοπό: εμποδίζει ένα άτομο από τη χρήση της συσκευής μας αν δεν γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης ή τον κωδικό πρόσβασης.

Αλλά μια συσκευή δεν χρειάζεται έναν κωδικό πρόσβασης για μια οθόνη κλειδώματος για να είναι χρήσιμη. Μια πολύ σημαντική πτυχή μιας οθόνης κλειδώματος στα smartphones μας είναι να μας κρατήσετε από τυχαία την αποστολή εντολών όταν είναι ακόμα στην τσέπη μας. Ενώ η οθόνη κλειδώματος δεν έχει κάνει το μαξιλαράκι πλήρους παρωχημένων, η διαδικασία ξεκλειδώματος του τηλεφώνου με μια συγκεκριμένη χειρονομία έχει σίγουρα κάνει πολύ πιο σπάνια.

Οι οθόνες κλειδώματος μπορούν επίσης να μας παρέχουν γρήγορες πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσετε τις συσκευές μας. Τα smartphone με iPhone και Android, όπως το Samsung Galaxy S και το Google Pixel, μπορούν να μας δείξουν την ώρα, τα γεγονότα στο ημερολόγιό μας, τα πρόσφατα μηνύματα κειμένου και άλλες ειδοποιήσεις χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσετε ποτέ τη συσκευή.

Και μην ξεχνάμε τους υπολογιστές και τους Mac. Οι οθόνες κλειδώματος μπορεί μερικές φορές να φαίνονται συνώνυμες με τα smartphones και τα tablet, αλλά και οι υπολογιστές μας και οι φορητοί υπολογιστές μας έχουν επίσης μια οθόνη που μας υποχρεώνει να συνδεθούμε για να ξεκλειδώσουμε τον υπολογιστή.

Η οθόνη κλειδώματος των Windows

Τα Windows έχουν πλησιάσει πιο κοντά στις οθόνες κλειδώματος που βλέπουμε στα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές μας, καθώς οι υβριδικοί υπολογιστές tablet / laptop όπως το Microsoft Surface έχουν γίνει πιο δημοφιλείς. Η οθόνη κλειδώματος των Windows δεν είναι τόσο λειτουργική όσο το smartphone, αλλά εκτός από τον αποκλεισμό ανεπιθύμητων επισκεπτών από έναν υπολογιστή, μπορεί να εμφανίσει ένα απόσπασμα πληροφοριών όπως το πόσα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μας περιμένουν.

Η οθόνη κλειδώματος των Windows απαιτεί γενικά έναν κωδικό πρόσβασης για ξεκλείδωμα. Ο κωδικός πρόσβασης είναι συνδεδεμένος σε ένα λογαριασμό και έχει οριστεί κατά τη ρύθμιση του υπολογιστή. Το πλαίσιο εισαγωγής για αυτό εμφανίζεται όταν κάνετε κλικ στην οθόνη κλειδώματος.

Ας δούμε τα Windows 10 και πώς λειτουργεί η οθόνη κλειδώματος.

Η οθόνη κλειδώματος Mac

Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι το Mac OS της Apple έχει την λιγότερο λειτουργική οθόνη κλειδώματος, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά μια μεγάλη έκπληξη. Οι λειτουργικές οθόνες κλειδώματος καθιστούν πιο νόημα σε κινητές συσκευές όπως τα smartphones και τα tablet μας, όπου ίσως θελήσουμε να λάβουμε μερικές πληροφορίες γρήγορα. Γενικά, δεν βρισκόμαστε σε τόσο βιασύνη όταν χρησιμοποιούμε τον φορητό υπολογιστή ή τον επιτραπέζιο υπολογιστή μας. Και σε αντίθεση με τη Microsoft, η Apple δεν μετατρέπει το Mac OS σε ένα υβριδικό λειτουργικό σύστημα tablet / φορητό υπολογιστή.

Η οθόνη κλειδώματος Mac απαιτεί γενικά έναν κωδικό πρόσβασης για ξεκλείδωμα. Το πλαίσιο εισαγωγής εμφανίζεται πάντα στη μέση της οθόνης κλειδώματος.

Η οθόνη κλειδώματος iPhone / iPad

Η οθόνη κλειδώματος του iPhone και του iPad μπορεί να παρακάμπτεται εύκολα εάν έχετε ορίσει το Touch ID για να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας. Οι νεώτερες συσκευές καταγράφουν τα δακτυλικά αποτυπώματα σας τόσο γρήγορα ώστε αν πατήσετε το κουμπί Home για να ξυπνήσετε τη συσκευή σας, συχνά θα πάτε δεξιά από την οθόνη κλειδώματος στην αρχική οθόνη. Αλλά αν θέλετε απλά να δείτε την οθόνη κλειδώματος, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Wake / Suspend στη δεξιά πλευρά της συσκευής. (Και μην ανησυχείτε, θα καλύψουμε τη ρύθμιση του αναγνωριστικού αφής για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή πάρα πολύ!)

Η οθόνη κλειδώματος θα εμφανίσει τα πιο πρόσφατα μηνύματα κειμένου στην κύρια οθόνη, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα από το να σας δείξει μόνο μηνύματα. Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην οθόνη κλειδώματος:

Όπως μπορείτε να φανταστείτε με τόση λειτουργικότητα, η οθόνη κλειδώματος iOS μπορεί να προσαρμοστεί. Μπορείτε επίσης να ορίσετε μια προσαρμοσμένη ταπετσαρία στην εφαρμογή "Φωτογραφίες" επιλέγοντας μια φωτογραφία, πατώντας το κουμπί Κοινή χρήση και επιλέγοντας Χρήση ως ταπετσαρία από την κάτω σειρά των κουμπιών στο φύλλο κοινής χρήσης. Μπορείτε επίσης να τον ασφαλίσετε με έναν 4ψήφιο ή 6ψήφιο αριθμητικό κωδικό πρόσβασης ή έναν αλφαριθμητικό κωδικό πρόσβασης.

Η οθόνη κλειδώματος Android

Παρόμοια με το iPhone και το iPad, τα smartphone και τα tablet Android τείνουν να εμφανίζουν πιο χρήσιμες πληροφορίες από ό, τι τα αντίστοιχα PC και Mac. Ωστόσο, επειδή κάθε κατασκευαστής μπορεί να προσαρμόσει την εμπειρία Android, οι ιδιαιτερότητες της οθόνης κλειδώματος ενδέχεται να αλλάξουν ελαφρά από συσκευή σε συσκευή. Θα δούμε το «vanilla» Android, το οποίο θα δείτε σε συσκευές όπως το Google Pixel.

Εκτός από τη χρήση κωδικού πρόσβασης ή αλφαριθμητικού κωδικού πρόσβασης, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο για να κλειδώσετε τη συσκευή σας Android. Αυτό σας επιτρέπει να ξεκλειδώσετε γρήγορα τη συσκευή σας εντοπίζοντας το συγκεκριμένο μοτίβο γραμμών στην οθόνη αντί να ξεγελάσετε με την εισαγωγή γραμμάτων ή αριθμών. Σε γενικές γραμμές, ξεκλειδώνετε τις συσκευές Android ανεβαίνοντας στην οθόνη.

Το Android δεν έρχεται με τόνο προσαρμογής για την οθόνη κλειδώματος από το κουτί, αλλά το διασκεδαστικό πράγμα για συσκευές Android είναι πόσο μπορείτε να κάνετε με τις εφαρμογές. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές οθόνες κλειδώματος στο κατάστημα Google Play, όπως το GO Locker και το SnapLock.

Πρέπει να κλειδώσετε την οθόνη κλειδώματος;

Δεν υπάρχει απόλυτη ναι ή καμία απάντηση ως προς το αν η συσκευή σας πρέπει ή όχι να απαιτεί κωδικό πρόσβασης ή έλεγχο ασφαλείας για να την χρησιμοποιήσει. Πολλοί από εμάς προτιμούν να αφήνουν τους οικιακούς μας υπολογιστές χωρίς αυτόν τον έλεγχο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές σημαντικές ιστοσελίδες όπως το Facebook ή το Amazon μπορούν εύκολα να συνδεθούν από οποιονδήποτε απλά επειδή οι πληροφορίες λογαριασμού αποθηκεύονται συχνά στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Και όσο περισσότερο λειτουργούν τα smartphones μας, τόσο πιο ευαίσθητες πληροφορίες αποθηκεύονται μέσα σε αυτά.

Μην ξεχνάτε: Ένας κωδικός πρόσβασης μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα περίεργα χέρια των παιδιών και από τις συσκευές μας.

Συνήθως είναι καλύτερο να σφάλεσαι από την πλευρά της προσοχής όταν πρόκειται για την ασφάλεια. Και ανάμεσα στις επιλογές Touch ID και Face ID της iOS και το Smart Lock της Android, η ασφάλεια μπορεί να απλοποιηθεί.