Τι σημαίνει η TFT LCD;

Μάθετε τι εννοείται με μια οθόνη TFT

Το TFT σημαίνει τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης και χρησιμοποιείται με οθόνη LCD για τη βελτίωση της ποιότητας εικόνας σε παλαιότερες τεχνολογίες. Κάθε εικονοκύτταρο σε μια TFT LCD έχει το δικό του τρανζίστορ στο ίδιο το γυαλί, το οποίο προσφέρει περισσότερο έλεγχο στις εικόνες και τα χρώματα που αποδίδει.

Δεδομένου ότι τα τρανζίστορ σε μια οθόνη TFT LCD είναι τόσο μικρά, η τεχνολογία προσφέρει το επιπλέον πλεονέκτημα της απαίτησης λιγότερης ισχύος. Ωστόσο, ενώ οι TFT LCD μπορούν να αποδώσουν ευκρινείς εικόνες, τείνουν επίσης να προσφέρουν σχετικά κακές οπτικές γωνίες. Αυτό σημαίνει ότι οι οθόνες LCD TFT φαίνονται καλύτερα όταν προβάλλονται κεφαλίδες. είναι συχνά δύσκολο να βλέπετε εικόνες από την πλευρά.

Οι οθόνες TFT εμφανίζονται σε smartphones χαμηλού επιπέδου ή σε κινητά τηλέφωνα, καθώς και σε βασικά κινητά τηλέφωνα . Η τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης σε τηλεοράσεις, φορητά συστήματα βιντεοπαιχνιδιών, οθόνες , συστήματα πλοήγησης κλπ.

Πώς λειτουργούν οι οθόνες LCD TFT;

Όλα τα εικονοστοιχεία σε μια οθόνη TFT LCD έχουν διαμορφωθεί σε μορφή γραμμής και στήλης και κάθε εικονοστοιχείο είναι προσαρτημένο σε ένα άμορφο τρανζίστορ πυριτίου που στηρίζεται απευθείας στον πίνακα γυαλιού.

Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει σε κάθε εικονοστοιχείο να δοθεί μια χρέωση και για να διατηρηθεί η χρέωση ακόμη και όταν η οθόνη ανανεωθεί για να παράγει μια νέα εικόνα.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση ενός συγκεκριμένου εικονοστοιχείου διατηρείται ενεργά ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται άλλα εικονοστοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι TFT LCD θεωρούνται ενεργές οθόνες μήτρας (σε αντίθεση με την παθητική μήτρα).

Τεχνολογίες νεώτερης οθόνης

Πολλοί κατασκευαστές έξυπνων τηλεφώνων χρησιμοποιούν IPS-LCD (Super LCD), οι οποίοι παρέχουν ευρείες οπτικές γωνίες και πλουσιότερα χρώματα, αλλά οι νεώτερες διαθέτουν οθόνες που χρησιμοποιούν τεχνολογία OLED ή Super-AMOLED .

Για παράδειγμα, τα κορυφαία smartphones της Samsung διαθέτουν τηλεοράσεις OLED, ενώ τα περισσότερα iPhones και iPads της Apple διαθέτουν IPS-LCD.

Και οι δύο τεχνολογίες έχουν τα δικά τους υπέρ και τα κατά, αλλά είναι μίλια καλύτερο από την τεχνολογία TFT LCD. Δείτε το Super AMOLED vs Super LCD: Ποια είναι η διαφορά; Για περισσότερες πληροφορίες.