Τι σημαίνει OLED;

Τι σημαίνει OLED και πού χρησιμοποιείται;

Το OLED, μια προηγμένη μορφή LED, σημαίνει οργανική δίοδο εκπομπής φωτός . Σε αντίθεση με το LED, το οποίο χρησιμοποιεί οπίσθιο φωτισμό για την παροχή φωτός σε pixels, το OELD βασίζεται σε ένα οργανικό υλικό που αποτελείται από αλυσίδες υδρογονανθράκων για να εκπέμπει φως όταν έρχεται σε επαφή με ηλεκτρισμό.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτήν την προσέγγιση, ιδιαίτερα η δυνατότητα κάθε εικονοκυττάρου να φτιάχνει το φως από μόνο του, παράγοντας μια άπειρη αναλογία αντίθεσης, που σημαίνει ότι οι μαύροι μπορούν να είναι εντελώς μαύροι και τα λευκά εξαιρετικά φωτεινά.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο όλο και περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν οθόνες OLED, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, φορητών συσκευών όπως smartwatches, τηλεοράσεις, tablet, επιτραπέζιων και φορητών οθονών και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Μεταξύ αυτών των συσκευών και άλλων υπάρχουν δύο είδη οθονών οθ νης που ελέγχονται με διαφορετικούς τρόπους, που ονομάζονται ενεργή μήτρα (AMOLED) και παθητική μήτρα (PMOLED).

Πώς λειτουργεί το OLED

Μια οθόνη OLED περιλαμβάνει έναν αριθμό εξαρτημάτων. Εντός της δομής, που ονομάζεται υπόστρωμα , είναι μια κάθοδος που παρέχει ηλεκτρόνια, μια άνοδο που «τραβάει» τα ηλεκτρόνια και ένα μεσαίο τμήμα (το οργανικό στρώμα) που τα χωρίζει.

Μέσα στο μεσαίο στρώμα υπάρχουν δύο πρόσθετα στρώματα, το ένα από τα οποία είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του φωτός και το άλλο για την σύλληψη του φωτός.

Το χρώμα του φωτός που εμφανίζεται στην οθόνη OLED επηρεάζεται από κόκκινα, πράσινα και μπλε στρώματα που συνδέονται με το υπόστρωμα. Όταν το χρώμα είναι μαύρο, το εικονοστοιχείο μπορεί να απενεργοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν δημιουργείται φως για το εικονοστοιχείο.

Αυτή η μέθοδος δημιουργίας μαύρου είναι πολύ διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται με LED. Όταν ένα μαύρο εικονοστοιχείο είναι μαύρο σε μια οθόνη LED, το κλείστρο εικονοκυττάρου είναι κλειστό αλλά ο οπίσθιος φωτισμός εξακολουθεί να εκπέμπει φως, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν είναι καθόλου σκούρο.

OLED πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σε σύγκριση με τις τεχνολογίες LED και άλλες τεχνολογίες προβολής, το OLED προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα στις οθόνες OLED:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το OLED

Δεν είναι όλες οι οθόνες OLED ίδιες. ορισμένες συσκευές χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο είδος πλαισίου OLED επειδή έχουν συγκεκριμένη χρήση.

Για παράδειγμα, ένα smartphone που απαιτεί υψηλό ρυθμό ανανέωσης για εικόνες HD και άλλα περιεχόμενα που αλλάζουν πάντα, μπορεί να χρησιμοποιεί μια οθόνη AMOLED. Επίσης, επειδή αυτές οι οθόνες χρησιμοποιούν ένα τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση των εικονοστοιχείων για την εμφάνιση χρώματος, μπορούν ακόμη και να είναι διαφανή και εύκαμπτα, που ονομάζονται εύκαμπτα OLED (ή FOLED).

Από την άλλη πλευρά, ένας υπολογιστής που συνήθως εμφανίζει τις ίδιες πληροφορίες στην οθόνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα τηλέφωνο και ανανεώνει λιγότερο συχνά, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία που παρέχει ισχύ σε συγκεκριμένες περιοχές της ταινίας έως ότου ανανεωθεί, όπως το PMOLED, όπου κάθε σειρά της οθόνης ελέγχεται αντί για κάθε εικονοστοιχείο.

Ορισμένες άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν οθόνες OLED προέρχονται από κατασκευαστές smartphone smartphones και smartwatches, όπως Samsung, Google, Apple και Essential Products. ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές όπως Sony, Panasonic, Nikon και Fujifilm. tablet από τη Lenovo, την HP, τη Samsung και την Dell. φορητοί υπολογιστές όπως το Alienware, η HP και η Apple. παρακολουθεί από το Oxygen, τη Sony και την Dell. και τηλεοράσεις από κατασκευαστές όπως οι Toshiba, Panasonic, Bank & Olufsen, Sony και Loewe. Ακόμη και μερικά ραδιόφωνα και λάμπες αυτοκινήτων χρησιμοποιούν τεχνολογία OLED.

Από τι αποτελείται μια οθόνη δεν περιγράφει αναγκαστικά την επίλυσή της . Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να ξέρετε ποια είναι η ανάλυση μιας οθόνης (4K, HD, κ.λπ.) μόνο και μόνο επειδή γνωρίζετε ότι είναι OLED (ή Super AMOLED , LCD , LED, CRT κλπ.).

Το QLED είναι ένας παρόμοιος όρος που χρησιμοποιεί η Samsung για να περιγράψει ένα πάνελ όπου τα LED έρχονται σε σύγκρουση με ένα στρώμα κβαντικών κουκίδων για να ανάψει η οθόνη σε διάφορα χρώματα. Πρόκειται για δίοδο εκπομπής φωτός με κβαντικά τελεία .