Αναπαραγωγείς και δίσκοι Super Audio Compact Disc (SACD)

Ο δίσκος Super Audio Compact Disc (SACD) είναι ένας τύπος οπτικού δίσκου με στόχο την αναπαραγωγή ήχου υψηλής απόδοσης. Η SACD εισήχθη το 1999 από τις εταιρείες Sony και Philips, τις ίδιες εταιρείες που εισήγαγαν το CD (CD). Η μορφή του δίσκου SACD δεν έχει αλιευθεί ποτέ εμπορικά και με την ανάπτυξη των MP3 players και της ψηφιακής μουσικής, η αγορά για τα SACDs παρέμεινε μικρή.

SACDs vs. CDs

Ένας συμπαγής δίσκος καταγράφεται με ανάλυση 16 bits με ρυθμό δειγματοληψίας 44,1 kHz. Οι παίκτες και οι δίσκοι SACD βασίζονται στην επεξεργασία Direct Stream Digital (DSD), μία μορφή 1 bit με ρυθμό δειγματοληψίας 2.8224MHz, που είναι 64 φορές υψηλότερος από τον ρυθμό ενός τυπικού δίσκου. Ο υψηλότερος ρυθμός δειγματοληψίας έχει ως αποτέλεσμα ευρύτερη απόκριση συχνότητας και αναπαραγωγή ήχου με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η περιοχή συχνοτήτων ενός CD είναι 20 Hz έως 20 kHz, που ισοδυναμεί με την ανθρώπινη ακοή (αν και με την ηλικία μας το εύρος μειώνεται κάποια). Το εύρος συχνοτήτων του SACD είναι 20Hz έως 50kHz.

Η δυναμική περιοχή ενός CD είναι 90 ντεσιμπέλ (dB) (η εμβέλεια για τον άνθρωπο είναι μέχρι 120 dB). Το δυναμικό εύρος SACD είναι 105 dB.

Οι δίσκοι SACD δεν έχουν περιεχόμενο βίντεο, μόνο ήχο.

Οι δοκιμές για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι μπορούσαν να ακούσουν τη διαφορά μεταξύ των εγγραφών CD και SACD έχουν εκτελεστεί και τα αποτελέσματα γενικά δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να πει τη διαφορά μεταξύ των δύο μορφών. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν θεωρούνται πειστικά.

Τύποι δίσκων SACD

Υπάρχουν τρεις τύποι δίσκων Super Audio Compact: υβριδικός, διπλής στρώσης και μονής στρώσης.

Πλεονεκτήματα του SACD

Ακόμα και ένα μέτριο στερεοφωνικό σύστημα μπορεί να επωφεληθεί από την αυξημένη σαφήνεια και πιστότητα των δίσκων SACD. Ο υψηλότερος ρυθμός δειγματοληψίας (2.8224MHz) συμβάλλει στην εκτεταμένη απόκριση συχνότητας και οι δίσκοι SACD έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής και λεπτομέρειας μεγαλύτερης δυναμικής εμβέλειας.

Δεδομένου ότι πολλοί δίσκοι SACD είναι υβριδικοί τύποι, θα παίζουν σε SACD και σε τυποποιημένους CD players, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν σε οικιακό σύστημα ήχου, καθώς και σε αυτοκίνητα ή φορητά συστήματα ήχου. Κοστίζουν λίγο περισσότερο από τα συνηθισμένα CD, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η υψηλότερη ποιότητα ήχου τους αξίζει το υψηλότερο κόστος.

SACD παίκτες και συνδέσεις

Ορισμένοι παίκτες SACD απαιτούν μια αναλογική σύνδεση (είτε 2 καναλιών ή 5.1 καναλιών) σε ένα δέκτη για την αναπαραγωγή της υψηλότερης ποιότητας στρώμα SACD εξαιτίας ζητημάτων προστασίας αντιγραφής. Το στρώμα CD μπορεί να αναπαραχθεί μέσω ομοαξονικής ή οπτικής ψηφιακής σύνδεσης. Μερικοί παίκτες SACD επιτρέπουν μια ενιαία ψηφιακή σύνδεση (μερικές φορές αποκαλείται iLink) μεταξύ της συσκευής αναπαραγωγής και του δέκτη, η οποία εξαλείφει την ανάγκη για αναλογικές συνδέσεις.