Πώς η δυναμική εμβέλεια, η συμπίεση και το headroom επηρεάζουν την απόδοση του ήχου

Πέρα από τον έλεγχο έντασης ήχου - Δυναμική εμβέλεια, συμπίεση και ύψος κεφαλής

Πολλοί παράγοντες πηγαίνουν να πάρουν καλό ήχο σε ένα στερεοφωνικό ή οικιακό περιβάλλον ακρόασης. Ο έλεγχος έντασης ήχου είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι βρίσκουν ένα άνετο επίπεδο ακρόασης, αλλά δεν μπορεί πάντα να κάνει όλη τη δουλειά. Το δυναμικό ύψος κεφαλής, η δυναμική εμβέλεια και η δυναμική συμπίεση αποτελούν πρόσθετους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην άνεση της ακρόασης.

Dynamic Headroom-Υπάρχει περισσότερη ισχύς όταν το χρειάζεστε;

Για τον ήχο πλήρωσης χώρου, ένας δέκτης στερεοφωνικού ή οικιακού κινηματογράφου χρειάζεται να βάλει αρκετή ενέργεια στα ηχεία σας ώστε να μπορείτε να ακούσετε το περιεχόμενο. Ωστόσο, καθώς τα ηχητικά επίπεδα αλλάζουν συνεχώς σε μουσικές ηχογραφήσεις και ταινίες, ο δέκτης χρειάζεται να ρυθμίζει γρήγορα την ισχύ εξόδου με συνεπή τρόπο.

Το δυναμικό επίπεδο κεφαλής αναφέρεται στην ικανότητα ενός δέκτη στερεοφωνικού ή οικιακού θεάτρου ή ενισχυτή να εξάγει ισχύ σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο για μικρές περιόδους για να φιλοξενήσει μουσικές κορυφές ή ακραίες ηχητικές επιπτώσεις σε ταινίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο home cinema, όπου συμβαίνουν ακραίες αλλαγές όγκου κατά τη διάρκεια μιας ταινίας.

Το δυναμικό ύψος της κεφαλής μετράται σε Decibels (dB) . Εάν ένας δέκτης / ενισχυτής έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τη συνεχή ισχύ εξόδου του για μια σύντομη περίοδο για να ικανοποιήσει τις κορυφές όγκου, έχει 3db δυναμικής κεφαλής. Ωστόσο, ο διπλασιασμός της εξόδου ισχύος δεν σημαίνει διπλασιασμό του όγκου. Προκειμένου να διπλασιαστεί ο όγκος από ένα δεδομένο σημείο, ένας δέκτης / ενισχυτής πρέπει να αυξήσει την ισχύ εξόδου του κατά ένα συντελεστή 10.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας δέκτης / ενισχυτής εκπέμπει 10 watts σε ένα συγκεκριμένο σημείο και μια ξαφνική αλλαγή στο soundtrack απαιτεί διπλασιασμό της έντασης για σύντομο χρονικό διάστημα, ο ενισχυτής / δέκτης πρέπει να μπορεί να αποδίδει γρήγορα 100 watts.

Η δυναμική ικανότητα κεφαλής ψήνεται στο υλικό ενός δέκτη ή ενισχυτή και δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Στην ιδανική περίπτωση, ένας δέκτης οικιακού κινηματογράφου που έχει τουλάχιστον 3db ή περισσότερο δυναμικό ύψος κεφαλής είναι αυτό που θα αναζητούσατε. Αυτό μπορεί επίσης να εκφραστεί από την κορυφαία απόδοση ισχύος του δέκτη - για παράδειγμα, εάν η μέγιστη ή δυναμική απόδοση εξόδου είναι διπλάσια από την ποσότητα δηλωμένης ή μετρούμενης ονομαστικής ισχύος RMS, Συνεχής ή FTC, αυτό θα ήταν μια προσέγγιση 3db δυναμικό ύψος κεφαλής.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας του ενισχυτή, ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ισχύς του ενισχυτή σχετίζεται με την απόδοση του ήχου .

Δυναμική περιοχή-Μαλακή ενάντια σε έντονη

Στον ήχο, το δυναμικό εύρος είναι ο λόγος του πιο δυνατού ήχου χωρίς παραμόρφωση που παράγεται σε σχέση με τον πιο ήπιο ήχο που ακούγεται ακόμα. Η 1dB είναι η μικρότερη διαφορά όγκου που μπορεί να ανιχνεύσει ένα ανθρώπινο αυτί. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν ψίθυρο και σε μια δυνατή ροκ συναυλία (στην ίδια απόσταση από το αυτί σας) είναι περίπου 100dB.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τη κλίμακα dB, η ροκ συναυλία είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο δυνατά από τον ψίθυρο. Για την εγγεγραμμένη μουσική, ένα τυπικό CD μπορεί να αναπαράγει 100db δυναμικού εύρους, ενώ η εγγραφή LP ξεπερνά τα 70db.

Στερεοφωνικά, δέκτες οικιακού κινηματογράφου και ενισχυτές που μπορούν να αναπαράγουν το δυναμικό εύρος ενός CD ή άλλης πηγής που μπορεί να παράγει ένα τόσο ευρύ δυναμικό εύρος, είναι πολύ επιθυμητές.

Φυσικά, ένα πρόβλημα με περιεχόμενο πηγής που έχει καταγραφεί με ένα ευρύ ακουστικό δυναμικό εύρος είναι ότι η "απόσταση" μεταξύ των πιο μαλακών και πιο δυνατών μερίδων μπορεί να είναι ερεθιστική.

Για παράδειγμα, σε φτωχή μουσική, ένα φωνητικό μπορεί να φαίνεται να πνίγεται από τα όργανα του φόντου και στις ταινίες, ο διάλογος μπορεί να είναι πολύ μαλακός για να είναι κατανοητός, ενώ τα ειδικά ηχητικά εφέ μπορεί όχι μόνο να σας κατακλύσουν αλλά και οι γείτονές σας.

Εδώ μπαίνει η δυναμική συμπίεση.

Δυναμική εμβέλεια δυναμικής συμπίεσης-συμπίεσης

Η δυναμική συμπίεση δεν αναφέρεται στους τύπους μορφών συμπίεσης που χρησιμοποιούνται στον ψηφιακό ήχο (think MP3). Αντ 'αυτού, η δυναμική συμπίεση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει σε έναν ακροατή να αλλάξει τη σχέση μεταξύ των πιο δυνατών τμημάτων του soundtrack και των πιο ήσυχων τμημάτων του soundtrack όταν αναπαράγετε ένα CD, DVD, Blu-ray Disc ή άλλη μορφή αρχείου μουσικής.

Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι οι εκρήξεις ή άλλα στοιχεία μιας ηχητικής λωρίδας είναι πολύ δυνατά και ο διάλογος είναι πολύ μαλακός, θα θέλατε να περιορίσετε το δυναμικό εύρος που υπάρχει στο soundtrack. Κάτι τέτοιο θα κάνει τους ήχους των εκρήξεων να μην είναι τόσο δυνατοί, αλλά το παράθυρο διαλόγου θα ακούγεται πιο δυνατά. Αυτό θα κάνει τον συνολικό ήχο πιο ομοιόμορφο, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν παίζετε δίσκο CD, DVD ή Blu-ray με χαμηλή ένταση.

Στους δέκτες οικιακού κινηματογράφου ή σε παρόμοιες συσκευές, η ποσότητα της δυναμικής συμπίεσης ρυθμίζεται χρησιμοποιώντας ένα ρυθμιστικό ρύθμισης που μπορεί να χαρακτηρίζεται ως δυναμική συμπίεση, δυναμικό εύρος ή απλά DRC.

Παρόμοια συστήματα δυναμικής συμπίεσης επωνυμίας περιλαμβάνουν DTS TruVolume, Dolby Volume, Zvox Accuvoice και Audyssey Dynamic Volume. Επιπλέον, ορισμένες επιλογές ελέγχου δυναμικής εμβέλειας / συμπίεσης μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικές πηγές (όπως όταν αλλάζουν κανάλια σε μια τηλεόραση, έτσι ώστε όλα τα κανάλια να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή να μπερδεύουν αυτές τις δυνατές διαφημίσεις σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα).

Η κατώτατη γραμμή

Το δυναμικό ύψος κεφαλής, το δυναμικό εύρος και η δυναμική συμπίεση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το εύρος της διαθέσιμης έντασης ήχου σε μια κατάσταση ακρόασης. Εάν η προσαρμογή αυτών των επιπέδων δεν διορθώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, εξετάστε άλλους παράγοντες, όπως παραμόρφωση και ακουστική δωματίου .