Τι είναι η συμπίεση αρχείων πολυμέσων;

Πώς η συμπίεση αρχείων επηρεάζει την ποιότητα εικόνας και ήχου

Όταν το βίντεο, η φωτογραφία ή η μουσική αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα τεράστιο αρχείο που είναι δύσκολο να ρεύσει και χρησιμοποιεί πολύ μνήμη στον υπολογιστή ή στον σκληρό δίσκο στον οποίο αποθηκεύεται. Επομένως, τα αρχεία συμπιέζονται - ή γίνονται μικρότερα - αφαιρώντας μερικά από τα δεδομένα. Αυτό ονομάζεται συμπίεση "απώλειας".

Οι επιπτώσεις της συμπίεσης

Συνήθως, χρησιμοποιείται ένας πολύπλοκος υπολογισμός (αλγόριθμος), έτσι ώστε τα αποτελέσματα των χαμένων δεδομένων να είναι ανεπαίσθητα στο μάτι σε βίντεο και φωτογραφίες ή δεν μπορούν να ακουστούν στη μουσική. Ορισμένα από τα οπτικά δεδομένα που χάνονται εκμεταλλεύονται την ανικανότητα του ανθρώπινου ματιού να διακρίνει μικρές διαφορές στο χρώμα.

Με άλλα λόγια, με την καλή τεχνολογία συμπίεσης, δεν θα πρέπει να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε την απώλεια της ποιότητας εικόνας ή ήχου. Αν όμως ένα αρχείο πρέπει να συμπιεστεί για να το κάνει πολύ μικρότερο από την αρχική του μορφή, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι όχι μόνο αντιληπτό αλλά μπορεί να κάνει την ποιότητα της εικόνας τόσο άσχημα ώστε το βίντεο είναι ακατάλληλο ή η μουσική να είναι επίπεδη και άψυχη.

Μια ταινία υψηλής ευκρίνειας μπορεί να πάρει πολλή μνήμη - μερικές φορές περισσότερο από τέσσερα gigabytes. Εάν θέλετε να αναπαραγάγετε την ταινία σε ένα smartphone, θα χρειαστεί να το κάνετε ένα πολύ μικρότερο αρχείο ή θα αναλάμβανε όλη τη μνήμη του τηλεφώνου. Η απώλεια δεδομένων από την υψηλή συμπίεση δεν παρατηρείται στην οθόνη των τεσσάρων ιντσών.

Αλλά αν θέλετε να μεταφέρετε αυτό το αρχείο σε Apple TV, Roku Box ή παρόμοια συσκευή που είναι συνδεδεμένη με μια τηλεόραση μεγάλης οθόνης, η συμπίεση θα γίνει όχι μόνο προφανής, αλλά θα κάνει το βίντεο να φαίνεται τρομερό και δύσκολο να παρακολουθώ. Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται μπλοκαρά, όχι ομαλά. Οι άκρες μπορεί να είναι θολές και οδοντωτοί. Οι κινήσεις μπορεί να θολώσουν ή να τραυματιστούν. Αυτό είναι το πρόβλημα με τη χρήση του AirPlay από ένα iPhone ή iPad. Το AirPlay δεν πηγαίνει απλά από την πηγή. Αντίθετα, μεταδίδει συνεχώς την αναπαραγωγή στο τηλέφωνο. Οι αρχικές προσπάθειες στο AirPlay έχουν συχνά πέσει θύμα των επιπτώσεων της υψηλής συμπίεσης βίντεο.

Αποφάσεις συμπίεσης - Ποιότητα έναντι χώρου εξοικονόμησης

Ενώ πρέπει να εξετάσετε το μέγεθος του αρχείου, πρέπει επίσης να το ισορροπήσετε διατηρώντας την ποιότητα της μουσικής, των φωτογραφιών ή του βίντεο. Ο χώρος του σκληρού σας δίσκου ή του διακομιστή πολυμέσων ενδέχεται να είναι περιορισμένος, αλλά οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μειώνονται σε τιμή για μεγαλύτερες χωρητικότητες. Η επιλογή μπορεί να είναι η ποσότητα και η ποιότητα. Μπορείτε να πάρετε χιλιάδες συμπιεσμένα αρχεία σε σκληρό δίσκο 500 GB , αλλά ίσως προτιμάτε να έχετε μόνο εκατοντάδες αρχεία υψηλής ποιότητας.

Μπορείτε συνήθως να ορίσετε τις προτιμήσεις για το πόσο συμπιεσμένο ένα αρχείο εισαγωγής ή αποθήκευσης. Υπάρχουν συχνά ρυθμίσεις σε μουσικά προγράμματα όπως το iTunes που σας επιτρέπουν να ορίσετε το ρυθμό συμπίεσης για τα τραγούδια που εισάγετε. Οι μουσικοί καθαροί προτείνουν το υψηλότερο, ώστε να μην χάσετε καμία από τις λεπτές αποχρώσεις των τραγουδιών - 256 kbps για στερεοφωνικό στο ελάχιστο - HiRes μορφές ήχου για να επιτρέψει πολύ υψηλότερα ποσοστά bit. Οι ρυθμίσεις jpeg φωτογραφιών θα πρέπει να ρυθμιστούν για μέγιστο μέγεθος για να διατηρηθεί η ποιότητα της εικόνας. Οι ταινίες υψηλής ευκρίνειας πρέπει να μεταδίδονται σε ροή με την αρχικά αποθηκευμένη ψηφιακή τους μορφή, όπως h.264 ή MPEG-4.

Ο στόχος με τη συμπίεση είναι να αποκτήσετε το μικρότερο αρχείο χωρίς να είναι αισθητή η απώλεια εικόνας και / ή ηχητικών δεδομένων. Δεν μπορείτε να πάτε στραβά με μεγαλύτερα αρχεία και λιγότερη συμπίεση, εκτός και αν χάσετε χώρο.