Τι είναι το Virtual Network Computing (VNC);

Το VNC (Virtual Network Computing) είναι μια τεχνολογία για την κοινή χρήση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας , μια μορφή απομακρυσμένης πρόσβασης σε δίκτυα υπολογιστών . Το VNC επιτρέπει την οπτική προβολή επιφάνειας εργασίας ενός υπολογιστή να προβάλλεται και να ελέγχεται από απόσταση μέσω μιας σύνδεσης δικτύου.

Η τεχνολογία απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας όπως το VNC είναι χρήσιμη στα δίκτυα οικιακών υπολογιστών , επιτρέποντας σε κάποιον να έχει πρόσβαση στους επιτραπέζιους υπολογιστές από άλλο μέρος του σπιτιού ή κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Είναι επίσης χρήσιμο για διαχειριστές δικτύων σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα, όπως τα τμήματα Πληροφορικής (IT) , που χρειάζονται απομακρυσμένη αντιμετώπιση προβλημάτων των συστημάτων των εργαζομένων.

Εφαρμογές VNC

Το VNC δημιουργήθηκε ως ερευνητικό έργο ανοιχτού κώδικα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Εκ των υστέρων δημιουργήθηκαν αρκετές βασικές λύσεις απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας βασισμένες σε VNC. Η αρχική ομάδα ανάπτυξης VNC παρήγαγε ένα πακέτο που ονομάζεται RealVNC . Άλλα δημοφιλή παράγωγα συμπεριλάμβαναν UltraVNC και TightVNC . Το VNC υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, MacOS και Linux. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στις Κατεβάστε το δωρεάν Ελεύθερο Λογισμικό VNC .

Πώς λειτουργεί το VNC

Το VNC λειτουργεί σε ένα μοντέλο πελάτη / διακομιστή και χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο δικτύου που ονομάζεται Remote Buffer Buffer (RFC). Οι πελάτες VNC (μερικές φορές αποκαλούνται θεατές) μοιράζονται την είσοδο του χρήστη (πληκτρολογήσεις, κινήσεις του ποντικιού και κλικ ή πιέσεις) με το διακομιστή. Οι διακομιστές VNC καταγράφουν τα περιεχόμενα του τοπικού πλαισίου εμφάνισης και τα μοιράζονται ξανά στον πελάτη, καθώς και τη μετάφραση της εισόδου του απομακρυσμένου πελάτη σε τοπική είσοδο.

Συνδέσεις μέσω RFB πηγαίνουν κανονικά στη θύρα TCP 5900 στο διακομιστή.

Εναλλακτικές λύσεις για το VNC

Οι εφαρμογές VNC, ωστόσο, γενικά θεωρούνται πιο αργές και προσφέρουν λιγότερα χαρακτηριστικά και επιλογές ασφαλείας από τις νεότερες εναλλακτικές λύσεις.

Η Microsoft ενσωμάτωσε τη λειτουργικότητα απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας στο λειτουργικό της σύστημα ξεκινώντας από τα Windows XP. Η απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας των Windows (WRD) επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να λαμβάνει αιτήματα απομακρυσμένης σύνδεσης από συμβατούς υπολογιστές-πελάτες. Εκτός από την υποστήριξη πελατών που είναι ενσωματωμένη σε άλλες συσκευές Windows, τα tablet και τα smartphone της Apple iOS, Android και smartphone μπορούν επίσης να λειτουργούν ως πελάτες Windows Remote Desktop (αλλά όχι διακομιστές) μέσω των διαθέσιμων εφαρμογών.

Σε αντίθεση με το VNC που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο RFB, το WRD χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (Remote Desktop Protocol - RDP). Το RDP δεν λειτουργεί απευθείας με framebuffers όπως το RFB. Αντ 'αυτού, το RDP σπάει μια επιφάνεια εργασίας σε σύνολα οδηγιών για τη δημιουργία των framebuffers και μεταδίδει μόνο αυτές τις οδηγίες σε ολόκληρη την απομακρυσμένη σύνδεση. Η διαφορά στα πρωτόκολλα οδηγεί σε συνεδρίες WRD που χρησιμοποιούν λιγότερο εύρος ζώνης δικτύου και ανταποκρίνονται περισσότερο στην αλληλεπίδραση των χρηστών από τις συνεδρίες VNC. Ωστόσο, σημαίνει επίσης ότι οι πελάτες WRD δεν μπορούν να δουν την πραγματική εμφάνιση της απομακρυσμένης συσκευής, αλλά πρέπει να δουλέψουν με τη δική τους ξεχωριστή περίοδο λειτουργίας χρήστη.

Η Google ανέπτυξε την Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας Chrome και το δικό του πρωτόκολλο Chromoting για την υποστήριξη συσκευών Chrome OS παρόμοιες με την Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας των Windows. Η Apple επεκτείνει το πρωτόκολλο RFB με πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας και ευχρηστίας για να δημιουργήσει τη δική της λύση Remote Desktop Desktop (ARD) για συσκευές MacOS. Μια εφαρμογή με το ίδιο όνομα επιτρέπει στις συσκευές iOS να λειτουργούν ως απομακρυσμένοι πελάτες. Πολλές άλλες εφαρμογές απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας τρίτων κατασκευαστών έχουν επίσης αναπτυχθεί από ανεξάρτητους προμηθευτές λογισμικού.