Μάθετε τον σκοπό της θύρας TCP 21 και πώς λειτουργεί με το FTP

Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων χρησιμοποιεί τις θύρες 20 και 21

Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP) παρέχει ένα μέσο για τη μεταφορά πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση, όπως και το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου (HTTP) μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού. Το FTP, ωστόσο, λειτουργεί σε δύο διαφορετικές θύρες TCP (Transmission Control Protocol): 20 και 21. Και οι δύο αυτές θύρες πρέπει να είναι ανοιχτές στο δίκτυο για επιτυχείς μεταφορές FTP.

Αφού εισαχθεί το σωστό όνομα χρήστη και κωδικός FTP μέσω λογισμικού-πελάτη FTP, το λογισμικό διακομιστή FTP ανοίγει την θύρα 21, η οποία μερικές φορές ονομάζεται θύρα εντολών ή ελέγχου, από προεπιλογή. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής-πελάτης κάνει μια άλλη σύνδεση στο διακομιστή μέσω της θύρας 20, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι πραγματικές μεταφορές αρχείων.

Η προεπιλεγμένη θύρα για την αποστολή εντολών και αρχείων μέσω FTP μπορεί να αλλάξει, αλλά το πρότυπο υπάρχει έτσι ώστε τα προγράμματα πελάτη / λογισμικού, οι δρομολογητές και τα τείχη προστασίας να μπορούν να συμφωνούν με τις ίδιες θύρες για να διευκολύνουν τη διαμόρφωση.

Πώς να συνδεθείτε μέσω της θύρας FTP 21

Εάν το FTP δεν λειτουργεί, οι σωστές θύρες ενδέχεται να μην είναι ανοιχτές στο δίκτυο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην πλευρά του διακομιστή είτε στην πλευρά του πελάτη. Κάθε λογισμικό που αποκλείει τις θύρες πρέπει να αλλάξει με το χέρι για να το ανοίξει, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογητών και των τειχών προστασίας.

Από προεπιλογή, οι δρομολογητές και τα τείχη προστασίας ενδέχεται να μην δέχονται συνδέσεις στη θύρα 21. Εάν το FTP δεν λειτουργεί, είναι προτιμότερο να ελέγξετε πρώτα ότι ο δρομολογητής προωθεί σωστά τα αιτήματα σε αυτή τη θύρα και ότι το τείχος προστασίας δεν αποκλείει τη θύρα 21.

Συμβουλή : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Port Checker για να σαρώσετε το δίκτυό σας για να δείτε αν ο δρομολογητής έχει θύρα 21 ανοικτή. Υπάρχει επίσης μια λειτουργία που ονομάζεται παθητική λειτουργία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν υπάρχουν προβλήματα με την πρόσβαση θύρας πίσω από ένα δρομολογητή.

Πέραν του ότι η θύρα 21 είναι ανοιχτή και στις δύο πλευρές του καναλιού επικοινωνίας, η θύρα 20 θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται στο δίκτυο και μέσω του λογισμικού πελάτη. Η παραμέληση για να ανοίξετε και τις δύο θύρες εμποδίζει την πλήρη μεταφορά από πίσω προς τα εμπρός.

Μόλις συνδεθεί με το διακομιστή FTP, το λογισμικό πελάτη ζητά με τα στοιχεία σύνδεσης - όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης - που είναι απαραίτητα για την πρόσβαση σε αυτόν τον συγκεκριμένο διακομιστή.

Το FileZilla και το WinSCP είναι δύο δημοφιλείς πελάτες FTP .