Εισαγωγή στην Powerline Home Networking και στο HomePlug

Τα περισσότερα δίκτυα οικιακών υπολογιστών είναι κατασκευασμένα για να υποστηρίζουν ένα συνδυασμό συσκευών που επικοινωνούν μέσω ασύρματου ή / και ενσύρματου δικτύου Wi-Fi . Η τεχνολογία δικτύου οικιακού δικτύου Powerline αντιπροσωπεύει έναν εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης των συσκευών που προσφέρουν μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα.

Δίκτυα HomePlug και Powerline

Το 2000, μια ομάδα δικτύων και ηλεκτρονικών επιχειρήσεων δημιούργησε το HomePlug Powerline Alliance με στόχο την τυποποίηση των τεχνολογιών powerline για οικιακά δίκτυα. Αυτή η ομάδα έχει δημιουργήσει μια σειρά τεχνικών προτύπων που ονομάζονται ως εκδόσεις του "HomePlug". Η πρώτη γενιά HomePlug 1.0 ολοκληρώθηκε το 2001 και αργότερα αντικαταστάθηκε με πρότυπα δεύτερης γενιάς HomePlug AV που εισήχθησαν το 2005. Η Alliance δημιούργησε μια βελτιωμένη έκδοση HomePlug AV2 το 2012.

Πόσο γρήγορα είναι η Powerline Networking;

Οι αρχικές μορφές του HomePlug υποστηρίζουν μέγιστες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 14 Mbps έως και 85 Mbps. Όπως και με τον εξοπλισμό Wi-Fi ή Ethernet , οι ταχύτητες σύνδεσης πραγματικού κόσμου δεν προσεγγίζουν αυτά τα θεωρητικά μέγιστα.

Οι σύγχρονες εκδόσεις του HomePlug υποστηρίζουν ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες των οικιακών δικτύων Wi-Fi . Το HomePlug AV υποστηρίζει μια τυπική ταχύτητα δεδομένων 200 Mbps. Ορισμένοι προμηθευτές έχουν προσθέσει ιδιόκτητες επεκτάσεις στο υλικό HomePlug AV που αυξάνει το μέγιστο ρυθμό δεδομένων σε 500 Mbps. Το HomePlug AV2 υποστηρίζει ταχύτητες 500 Mbps και υψηλότερες. Όταν το AV2 εισήχθη για πρώτη φορά, οι πωλητές παρήγαγαν μόνο τα 500 Mbps ικανά εργαλεία, αλλά τα νεότερα προϊόντα AV2 βαθμολογούνται για 1 Gbps.

Εγκατάσταση και χρήση εξοπλισμού δικτύου Powerline

Μια τυπική ρύθμιση δικτύου HomePlug αποτελείται από ένα σύνολο δύο ή περισσότερων προσαρμογέων powerline . Οι προσαρμογείς μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά από οποιονδήποτε από τους πολλαπλούς προμηθευτές ή ως μέρος των κιτ εκκίνησης που περιέχουν δύο προσαρμογείς , καλώδια Ethernet και (μερικές φορές) προαιρετικό λογισμικό.

Κάθε προσαρμοστής συνδέεται σε μια πρίζα, η οποία με τη σειρά του συνδέεται με άλλες συσκευές δικτύου μέσω καλωδίων Ethernet . Εάν το σπίτι χρησιμοποιεί ήδη ένα δρομολογητή δικτύου , ένας προσαρμογέας HomePlug μπορεί να συνδεθεί στον δρομολογητή για να επεκτείνει το υπάρχον δίκτυο με συσκευές που συνδέονται με powerline. (Σημειώστε ότι ορισμένοι νεότεροι δρομολογητές και ασύρματα σημεία πρόσβασης ενδέχεται να έχουν ενσωματωμένο υλικό επικοινωνίας HomePlug και να μην απαιτούν προσαρμογέα.)

Μερικοί προσαρμογείς HomePlug διαθέτουν πολλές θύρες Ethernet επιτρέποντας σε πολλές συσκευές να μοιράζονται την ίδια μονάδα, αλλά οι περισσότεροι προσαρμογείς υποστηρίζουν μόνο μία ενσύρματη συσκευή η κάθε μία. Για την καλύτερη υποστήριξη φορητών συσκευών όπως smartphones και tablet που δεν διαθέτουν θύρες Ethernet, μπορούν να εγκατασταθούν προσαρμογείς HomePlug ανώτερης εμβέλειας που ενσωματώνουν ενσωματωμένη υποστήριξη Wi-Fi, επιτρέποντας στους κινητούς πελάτες να συνδεθούν απευθείας μέσω ασύρματου δικτύου. Οι προσαρμογείς διαθέτουν συνήθως φώτα LED που δείχνουν εάν η μονάδα λειτουργεί σωστά όταν είναι συνδεδεμένη.

Οι προσαρμογείς Powerline δεν απαιτούν εγκατάσταση λογισμικού. Για παράδειγμα, δεν διαθέτουν τις δικές τους διευθύνσεις IP . Ωστόσο, για να ενεργοποιήσετε την πρόσθετη δυνατότητα κρυπτογράφησης δεδομένων του HomePlug για πρόσθετη ασφάλεια δικτύου, ο εγκαταστάτης δικτύου πρέπει να εκτελέσει το κατάλληλο λογισμικό χρησιμότητας και να ορίσει έναν κωδικό ασφαλείας για κάθε συσκευή σύνδεσης. (Για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην τεκμηρίωση του προμηθευτή του προσαρμογέα τροφοδοσίας).

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές εγκατάστασης δικτύου για καλύτερα αποτελέσματα:

Πλεονεκτήματα των δικτύων Powerline

Επειδή οι κατοικίες διαθέτουν συχνά πρίζες εγκατεστημένες σε κάθε δωμάτιο, η καλωδίωση ενός υπολογιστή στο δίκτυο powerline μπορεί κανονικά να γίνει γρήγορα οπουδήποτε στο σπίτι. Αν και η καλωδίωση Ethernet σε ολόκληρη την κατοικία είναι μια επιλογή για κάποιες κατοικίες, η πρόσθετη προσπάθεια ή το κόστος μπορεί να είναι υψηλή. Ειδικά σε μεγαλύτερες κατοικίες, οι συνδέσεις μέσω ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν επίσης να προσεγγίσουν περιοχές όπου τα ασύρματα σήματα Wi-Fi δεν μπορούν.

Τα δίκτυα Powerline αποφεύγουν τις παρεμβολές ασύρματου ραδιοφώνου από συσκευές gadget που μπορούν να διαταράξουν τα οικιακά δίκτυα Wi-Fi (αν και οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να υποφέρουν από τα δικά τους προβλήματα ηλεκτρικού θορύβου και παρεμβολής.) Όταν λειτουργούν όπως σχεδιάζονται, οι συνδέσεις τροφοδοσίας δικτύου υποστηρίζουν χαμηλότερη και συνεπέστερη καθυστέρηση δικτύου από Wi -Fi, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα online gaming και άλλες εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται άνετα με την έννοια της ασφάλειας ασύρματου δικτύου μπορεί να προτιμούν να διατηρούν τα δεδομένα και τις συνδέσεις τους προστατευμένα μέσα στα καλώδια τροφοδοσίας, αντί να εκπέμπουν σε εξωτερικούς χώρους όπως με Wi-Fi.

Γιατί η δικτύωση Powerline είναι σχετικά αντιδημοφιλής;

Παρά τα πλεονεκτήματα που υποσχέθηκαν από την τεχνολογία powerline, τα σχετικά περιορισμένα οικιακά δίκτυα το χρησιμοποιούν σήμερα, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί;