Τοπολογία δικτύου υπολογιστών, εικονογραφημένο

01 από 07

Τύποι τοπολογίας δικτύου

Η τοπολογία δικτύου υπολογιστών αναφέρεται στα συστήματα φυσικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τις συνδεδεμένες συσκευές σε ένα δίκτυο. Οι βασικοί τύποι τοπολογίας δικτύου υπολογιστών είναι:

Τα δίκτυα που είναι πιο σύνθετα μπορούν να κατασκευαστούν ως υβρίδια χρησιμοποιώντας δύο ή περισσότερες από αυτές τις βασικές τοπολογίες.

02 του 07

Τοπολογία δικτύου λεωφορείων

Τοπολογία δικτύου λεωφορείων.

Τα δίκτυα λεωφορείων μοιράζονται μια κοινή σύνδεση που εκτείνεται σε όλες τις συσκευές. Αυτή η τοπολογία δικτύου χρησιμοποιείται σε μικρά δίκτυα και είναι απλή στην κατανόησή της. Κάθε υπολογιστής και συσκευή δικτύου συνδέονται με το ίδιο καλώδιο, οπότε αν το καλώδιο αποτύχει, όλο το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας, αλλά το κόστος εγκατάστασης του δικτύου είναι λογικό.

Αυτός ο τύπος δικτύωσης είναι οικονομικά αποδοτικός. Ωστόσο, το καλώδιο σύνδεσης έχει περιορισμένο μήκος και το δίκτυο είναι πιο αργό από ένα δίκτυο δακτυλίων.

03 του 07

Topology Network Ring

Topology Network Ring.

Κάθε συσκευή σε δίκτυο δακτυλίων συνδέεται με δύο άλλες συσκευές και η τελευταία συσκευή συνδέεται με την πρώτη για να σχηματίσει ένα κυκλικό δίκτυο. Κάθε μήνυμα ταξιδεύει μέσα από το δακτύλιο προς μια κατεύθυνση προς τα δεξιά ή αριστερόστροφα - μέσω της κοινόχρηστης σύνδεσης. Η τοπολογία του δακτυλίου που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνδεδεμένων συσκευών απαιτεί επαναλήπτες. Εάν το καλώδιο σύνδεσης ή μία συσκευή αποτύχει σε ένα δίκτυο κλήσης, το δίκτυο αποτυγχάνει.

Παρόλο που τα δίκτυα δακτυλίων είναι ταχύτερα από τα δίκτυα λεωφορείων, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

04 του 07

Topology Network Star

Topology Network Star.

Μια τοπολογία αστέρα χρησιμοποιεί συνήθως ένα διανομέα δικτύου ή διακόπτη δικτύου και είναι κοινά δίκτυα στο σπίτι. Κάθε συσκευή έχει τη δική της σύνδεση με το διανομέα. Η απόδοση ενός δικτύου αστέρων εξαρτάται από τον κόμβο. Εάν ο κόμβος αποτύχει, το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές. Η απόδοση των συνημμένων συσκευών είναι συνήθως υψηλή, επειδή συνήθως υπάρχουν λιγότερες συσκευές συνδεδεμένες στην τοπολογία αστέρα σε άλλους τύπους δικτύων.

Ένα δίκτυο αστέρων είναι εύκολο στη ρύθμιση και εύκολο στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλότερο από αυτό της τοπολογίας του δικτύου διαύλων και του δακτυλίου, αλλά εάν αποτύχει μια συνδεδεμένη συσκευή, οι άλλες συνδεδεμένες συσκευές δεν επηρεάζονται.

05 του 07

Topology Network Mesh

Topology Network Mesh.

Η τοπολογία δικτύου mesh παρέχει πλεονάζουσες διαδρομές επικοινωνίας μεταξύ κάποιων ή όλων των συσκευών με μερικό ή πλήρες πλέγμα. Σε πλήρη τοπολογία πλέγματος, κάθε συσκευή είναι συνδεδεμένη με όλες τις άλλες συσκευές. Σε μια τοπολογία μερικού πλέγματος, μερικές από τις συνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα συνδέονται με όλα τα άλλα, αλλά ορισμένες από τις συσκευές συνδέονται μόνο σε μερικές άλλες συσκευές.

Η τοπολογία του ματιού είναι ισχυρή και η αντιμετώπιση προβλημάτων είναι σχετικά εύκολη. Ωστόσο, η εγκατάσταση και η διαμόρφωση είναι πιο περίπλοκες από ό, τι με τις τοπολογίες αστέρα, δακτυλίου και λεωφορείου.

06 του 07

Τοπολογία δικτύου δέντρων

Τοπολογία δικτύου δέντρων.

Η τοπολογία των δέντρων ενσωματώνει τις τοπολογίες αστεριών και λεωφορείων σε μια υβριδική προσέγγιση για τη βελτίωση της επεκτασιμότητας του δικτύου. Το δίκτυο έχει ρυθμιστεί ως ιεραρχία, συνήθως με τουλάχιστον τρία επίπεδα. Οι συσκευές στο κάτω επίπεδο συνδέονται όλες με μία από τις συσκευές στο επίπεδο πάνω από αυτό. Τελικά, όλες οι συσκευές οδηγούν στον κύριο κόμβο που ελέγχει το δίκτυο.

Αυτός ο τύπος δικτύου λειτουργεί καλά σε εταιρείες που διαθέτουν διάφορους ομαδικούς σταθμούς εργασίας. Το σύστημα είναι εύκολο στη διαχείριση και την αντιμετώπιση προβλημάτων . Ωστόσο, είναι σχετικά δαπανηρό να δημιουργηθεί. Εάν αποτύχει ο κεντρικός διανομέας, τότε το δίκτυο αποτυγχάνει.

07 του 07

Τοπολογία ασύρματου δικτύου

Η ασύρματη δικτύωση είναι το νέο παιδί στο μπλοκ. Γενικά, τα ασύρματα δίκτυα είναι πιο αργά από τα ενσύρματα δίκτυα, αλλά αυτό αλλάζει γρήγορα. Με τον πολλαπλασιασμό των φορητών υπολογιστών και των κινητών συσκευών, η ανάγκη για δίκτυα για την υποδοχή ασύρματης απομακρυσμένης πρόσβασης έχει αυξηθεί πολύ.

Έχει γίνει σύνηθες για τα ενσύρματα δίκτυα να συμπεριλαμβάνουν ένα σημείο πρόσβασης υλικού το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις ασύρματες συσκευές που χρειάζονται πρόσβαση στο δίκτυο. Με αυτή την επέκταση των δυνατοτήτων υπάρχουν πιθανά ζητήματα ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.