Εισαγωγή στον επεξεργαστή κειμένου HTML Bluefish

Ο επεξεργαστής κώδικα Bluefish είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ιστοσελίδων και σεναρίων. Δεν είναι ένας επεξεργαστής WYSIWYG. Το Bluefish είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του κώδικα από τον οποίο δημιουργείται μια ιστοσελίδα ή μια δέσμη ενεργειών. Προορίζεται για προγραμματιστές που έχουν γνώση γραφής κώδικα HTML και CSS και έχει λειτουργίες με τις πιο συνηθισμένες γλώσσες δέσμης ενεργειών όπως PHP και Javascript, καθώς και πολλούς άλλους. Ο βασικός σκοπός του επεξεργαστή Bluefish είναι να διευκολύνει την κωδικοποίηση και να μειώσει τα λάθη. Το Bluefish είναι δωρεάν λογισμικό και οι εκδόσεις λογισμικού ανοιχτού κώδικα είναι διαθέσιμες για Windows, Mac OSX, Linux και διάφορες άλλες πλατφόρμες τύπου Unix. Η έκδοση που χρησιμοποιώ σε αυτό το σεμινάριο είναι Bluefish στα Windows 7.

01 από 04

Η διασύνδεση Bluefish

Η διασύνδεση Bluefish. Η οθόνη εντόπισε την ευγένεια Jon Morin

Η διεπαφή Bluefish χωρίζεται σε διάφορα τμήματα. Το μεγαλύτερο τμήμα είναι το παράθυρο επεξεργασίας και εδώ μπορείτε να επεξεργαστείτε απευθείας τον κώδικα σας. Στην αριστερή πλευρά του παραθύρου επεξεργασίας είναι ο πλευρικός πίνακας, ο οποίος εκτελεί τις ίδιες λειτουργίες με ένα διαχειριστή αρχείων, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε τα αρχεία που θέλετε να επεξεργαστείτε και να μετονομάσετε ή να διαγράψετε αρχεία.

Η ενότητα κεφαλίδας στην κορυφή των παραθύρων του Bluefish περιέχει πολλές γραμμές εργαλείων, οι οποίες μπορούν να προβληθούν ή να αποκρύψουν μέσω του μενού Προβολή.

Οι γραμμές εργαλείων είναι η κύρια γραμμή εργαλείων, η οποία περιέχει κουμπιά για την εκτέλεση κοινών λειτουργιών όπως αποθήκευση, αντιγραφή και επικόλληση, αναζήτηση και αντικατάσταση και ορισμένες επιλογές εσοχής κώδικα. Θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν κουμπιά μορφοποίησης όπως έντονα ή υπογραμμισμένα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Bluefish δεν μορφοποιεί τον κώδικα, είναι μόνο ένας επεξεργαστής. Κάτω από την κύρια γραμμή εργαλείων βρίσκεται η γραμμή εργαλείων HTML και το μενού αποσπασμάτων. Αυτά τα μενού περιέχουν κουμπιά και υπο-μενού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αυτόματη εισαγωγή κωδικού για τα περισσότερα στοιχεία και λειτουργίες γλώσσας.

02 από 04

Χρησιμοποιώντας τη γραμμή εργαλείων HTML στο Bluefish

Χρησιμοποιώντας τη γραμμή εργαλείων HTML στο Bluefish. Η οθόνη εντόπισε την ευγένεια Jon Morin

Η γραμμή εργαλείων HTML στο Bluefish οργανώνεται από καρτέλες που χωρίζουν τα εργαλεία ανά κατηγορία. Οι καρτέλες είναι:

Κάνοντας κλικ σε κάθε καρτέλα θα εμφανιστούν κουμπιά σχετικά με τη σχετική κατηγορία στη γραμμή εργαλείων κάτω από τις καρτέλες.

03 του 04

Χρησιμοποιώντας το μενού των αποκομμάτων στο Bluefish

Χρησιμοποιώντας το μενού των αποκομμάτων στο Bluefish. Η οθόνη εντόπισε την ευγένεια Jon Morin

Κάτω από τη γραμμή εργαλείων HTML υπάρχει ένα μενού που ονομάζεται γραμμή των αποσπασμάτων. Αυτή η γραμμή μενού έχει υπομενού που σχετίζονται με μια ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού. Κάθε στοιχείο στο μενού εισάγει τον συνήθως χρησιμοποιούμενο κώδικα, όπως για παράδειγμα τα HTML doctypes και τις πληροφορίες meta.

Μερικά από τα στοιχεία του μενού είναι ευέλικτα και παράγουν κώδικα ανάλογα με την ετικέτα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να προσθέσετε ένα προκαθορισμένο μπλοκ κειμένου σε μια ιστοσελίδα, μπορείτε να κάνετε κλικ στο μενού HTML στη γραμμή των αποκομμάτων και να επιλέξετε το στοιχείο μενού "κάθε ετικέτα συνδυασμού".

Κάνοντας κλικ σε αυτό το στοιχείο ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου που σας ζητά να εισαγάγετε την ετικέτα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να εισάγετε "pre" (χωρίς τους γωνιακούς βραχίονες) και το Bluefish εισάγει μια ετικέτα ανοίγματος και κλεισίματος "pre" στο έγγραφο:

 . 

04 του 04

Άλλα χαρακτηριστικά του Bluefish

Άλλα χαρακτηριστικά του Bluefish. Η οθόνη εντόπισε την ευγένεια Jon Morin

Ενώ το Bluefish δεν είναι ένας επεξεργαστής WYSIWYG, έχει τη δυνατότητα να σας προειδοποιεί τον κώδικα σας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. Υποστηρίζει επίσης την αυτόματη συμπλήρωση κώδικα, την επισήμανση σύνταξης, τα εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων, ένα πλαίσιο εξόδου σεναρίου, προσθήκες και πρότυπα που μπορούν να σας δώσουν ένα ξεκίνημα για τη δημιουργία εγγράφων με τα οποία εργάζεστε συχνά.