Είναι το Wi-Fi 5 GHz καλύτερο από τα 2,4 GHz;

Μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς δύο συχνοτήτων Wi-Fi

Τα δίκτυα Wi-Fi χρησιμοποιούν ραδιοσήματα είτε στις ζώνες συχνοτήτων των 2,4 GHz είτε στα 5 GHz. Αυτοί οι αριθμοί διαφημίζονται εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος, αλλά η σημασία τους συχνά παρερμηνεύεται.

Όλες οι σύγχρονες συσκευές Wi-Fi υποστηρίζουν συνδέσεις 2,4 Ghz, ενώ ορισμένες συσκευές υποστηρίζουν και τα δύο. Οι οικιακοί ευρυζωνικοί δρομολογητές που διαθέτουν ραδιόφωνα 2,4 GHz και 5 GHz ονομάζονται ασύρματες δρομολογητές διπλής ζώνης .

Μια σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνετε είναι μεταξύ ενός δικτύου WiFi και του ασύρματου δικτύου του κινητού σας τηλεφώνου. Αυτές είναι δύο πολύ διαφορετικές τεχνολογίες και μπορεί να γίνει ακόμα πιο συγκεχυμένη όταν συζητάτε τη ζώνη συχνότητας 5 GHz WiFi και την τεχνολογία 5G κινητής δικτύωσης, την αντικατάσταση για το 4G .

Εδώ θα συζητήσουμε τη δικτύωση WiFi που μπορείτε να ρυθμίσετε στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας έναν δρομολογητή και τις δύο ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ένα οικιακό δίκτυο διπλής ζώνης για να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τις καλύτερες και από τις δύο συχνότητες. Αυτό δεν καλύπτει την τεχνολογία κινητής δικτύωσης για smartphones και άλλες συσκευές.

GHz και ταχύτητα δικτύου

Η δικτύωση WiFi έρχεται σε μερικές ποικιλίες. Αυτά τα πρότυπα WiFi καθορίζουν βελτιώσεις στην τεχνολογία δικτύωσης. Τα πρότυπα είναι (κατά σειρά αποδέσμευσης, παλαιότερα έως νεότερα):

Αυτά τα πρότυπα συνδέονται με συχνότητες ζώνης GHz, αλλά αυτά δεν συζητούνται λεπτομερώς εδώ, αλλά αναφέρονται.

Ένα δίκτυο 5 GHz μπορεί να μεταφέρει περισσότερα δεδομένα από ένα δίκτυο 2,4 GHz και έτσι είναι τεχνικά ταχύτερο (αν υποτεθεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια στο ραδιόφωνο υψηλότερης συχνότητας διατηρείται σε υψηλότερο επίπεδο). Τα ραδιόφωνα 5GHz υποστηρίζουν σημαντικά υψηλότερες μέγιστες ταχύτητες δεδομένων στα πρότυπα δικτύου 802.11n και 802.11ac . Οι οικιακές συσκευές που παράγουν ή καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας δικτύου, όπως οι μονάδες ροής βίντεο ή κονσόλες παιχνιδιών, συνήθως λειτουργούν ταχύτερα σε συνδέσεις 5 GHz.

GHz και Εύρος Δικτύου

Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα ενός ασύρματου σήματος, τόσο μικρότερη είναι η εμβέλειά του . Επομένως, τα ασύρματα δίκτυα 2,4 GHz καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερο εύρος από τα δίκτυα 5 GHz. Συγκεκριμένα, τα σήματα των συχνοτήτων 5 GHz δεν διεισδύουν σε στερεά αντικείμενα σχεδόν όσο και σε σήματα 2,4 GHz, περιορίζοντας την εμβέλειά τους μέσα στα σπίτια.

GHz και παρεμβολές δικτύου

Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι ορισμένα ασύρματα τηλέφωνα, αυτόματα μηχανήματα ανοίγματος θυρών γκαράζ και άλλες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούν επίσης σηματοδότηση 2,4 GHz. Επειδή αυτή η περιοχή συχνοτήτων χρησιμοποιείται συνήθως σε καταναλωτικά προϊόντα, γίνεται κορεσμένη με σήματα. Αυτό καθιστά πιθανότερο ότι ένα οικιακό δίκτυο 2,4 GHz θα υποστεί παρεμβολές από συσκευές από ότι ένα οικιακό δίκτυο 5 GHz. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει και να διακόψει την ταχύτητα δικτύου WiFi σε αυτές τις περιπτώσεις.

GHz και κόστος

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η τεχνολογία δικτύου 5 GHz είναι νεώτερη ή κάπως πιο καινοτόμος από 2,4 GHz επειδή οι δρομολογητές οικιακής χρήσης 5 GHz γενικά ήταν διαθέσιμοι μετά από αυτούς που χρησιμοποιούν ραδιόφωνα 2,4 GHz. Στην πραγματικότητα, και οι δύο τύποι σηματοδότησης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και είναι και αποδεδειγμένες τεχνολογίες.

Οι δρομολογητές που προσφέρουν ραδιόφωνα 2,4 GHz και 5 GHz είναι γενικά πιο ακριβοί από αυτούς που προσφέρουν μόνο ραδιόφωνα 2,4 GHz.

Η κατώτατη γραμμή

Τα 5 GHz και τα 2,4 GHz είναι διαφορετικές συχνότητες ασύρματης σηματοδότησης που έχουν πλεονεκτήματα για τη δικτύωση Wi-Fi και τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζετε το δίκτυό σας, ειδικά όταν εξετάζετε πόσο μακριά και μέσα από ποια εμπόδια μπορεί να χρειαστεί να φτάσει το σήμα σας. Εάν χρειάζεστε πολλή εμβέλεια και πολλή διείσδυση μέσω των τοίχων, το 2.4GHz πρόκειται να λειτουργήσει καλύτερα. Ωστόσο, χωρίς αυτούς τους περιορισμούς, τα 5 GHz θα είναι πιθανότατα ταχύτερη επιλογή.

Το λεγόμενο υλικό διπλής ζώνης όπως αυτό που εντοπίστηκε στους δρομολογητές 802.11ac συνδυάζει τα καλύτερα και των δύο τύπων υλικού, ενσωματώνοντας και τα δύο είδη ραδιοφώνων, μια αναδυόμενη προτιμώμενη λύση για οικιακή δικτύωση.