Τι σημαίνει το Δυναμικό DNS;

Μια επεξήγηση του δυναμικού συστήματος ονομάτων τομέα

Το DDNS σημαίνει δυναμικό DNS, ή πιο συγκεκριμένα δυναμικό σύστημα ονόματος τομέα. Είναι μια υπηρεσία που χαρτογραφεί ονόματα τομέα στο διαδίκτυο σε διευθύνσεις IP . Είναι μια υπηρεσία DDNS που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στον οικιακό σας υπολογιστή από οπουδήποτε στον κόσμο.

Το DDNS εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό με το Domain Name System (DNS) του Διαδικτύου, δεδομένου ότι το DDNS επιτρέπει σε οποιονδήποτε φιλοξενεί έναν ιστό ή έναν διακομιστή FTP να διαφημίζει ένα δημόσιο όνομα σε μελλοντικούς χρήστες.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το DNS που λειτουργεί μόνο με στατικές διευθύνσεις IP , το DDNS έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει επίσης δυναμικές (μεταβαλλόμενες) διευθύνσεις IP , όπως αυτές που εκχωρούνται από ένα διακομιστή DHCP . Αυτό καθιστά το DDNS κατάλληλη για οικιακά δίκτυα, τα οποία συνήθως λαμβάνουν δυναμικές δημόσιες διευθύνσεις IP από τον πάροχο διαδικτύου τους .

Σημείωση: Το DDNS δεν είναι το ίδιο με το DDoS , παρόλο που μοιράζονται τα περισσότερα από τα ίδια γράμματα αρκτικόλεξης.

Πώς λειτουργεί μια υπηρεσία DDNS

Για να χρησιμοποιήσετε το DDNS, απλώς εγγραφείτε με ένα δυναμικό παροχέα DNS και εγκαταστήστε το λογισμικό τους στον κεντρικό υπολογιστή. Ο κεντρικός υπολογιστής είναι οποιοσδήποτε υπολογιστής χρησιμοποιείται ως διακομιστής, είτε πρόκειται για διακομιστή αρχείων, διακομιστή ιστού, κ.λπ.

Αυτό που κάνει το λογισμικό παρακολουθεί τη δυναμική διεύθυνση IP για αλλαγές. Όταν αλλάζει η διεύθυνση (η οποία τελικά θα οριστεί), το λογισμικό επικοινωνεί με την υπηρεσία DDNS για να ενημερώσει το λογαριασμό σας με τη νέα διεύθυνση IP.

Αυτό σημαίνει ότι εφ 'όσον το λογισμικό DDNS λειτουργεί πάντα και μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή στη διεύθυνση IP, το όνομα DDNS που έχετε συσχετίσει με το λογαριασμό σας θα συνεχίσει να κατευθύνει τους επισκέπτες στον κεντρικό διακομιστή ανεξάρτητα από το πόσες φορές αλλάζει η διεύθυνση IP.

Ο λόγος για τον οποίο μια υπηρεσία DDNS δεν είναι απαραίτητη για δίκτυα που έχουν στατικές διευθύνσεις IP είναι επειδή το όνομα τομέα δεν χρειάζεται να γνωρίζει ποια είναι η διεύθυνση IP μετά την αρχική αναφορά του για πρώτη φορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι στατικές διευθύνσεις δεν αλλάζουν.

Γιατί μπορεί να θέλετε μια υπηρεσία DDNS

Μια υπηρεσία DDNS είναι τέλεια εάν φιλοξενείτε τον δικό σας ιστότοπο από το σπίτι, έχετε αρχεία που θέλετε να έχετε πρόσβαση, ανεξάρτητα από το που βρίσκεστε , θέλετε να απομακρύνονται στον υπολογιστή σας όταν βρίσκεστε μακριά , θέλετε να διαχειριστείτε το οικιακό σας δίκτυο από μακριά, ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λόγο.

Πού να πάρετε μια δωρεάν ή πληρωμένη υπηρεσία DDNS

Διάφοροι πάροχοι σε απευθείας σύνδεση προσφέρουν δωρεάν συνδρομητικές υπηρεσίες DDNS που υποστηρίζουν υπολογιστές Windows, Mac ή Linux. Μερικά από τα αγαπημένα μου περιλαμβάνουν το FreeDNS Afraid και το NoIP.

Ωστόσο, κάτι που πρέπει να ξέρετε για την ελεύθερη υπηρεσία DDNS είναι ότι δεν μπορείτε απλώς να επιλέξετε οποιαδήποτε διεύθυνση URL και αναμένετε να το προωθήσετε στο διακομιστή σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να επιλέξετε files.google.org ως διεύθυνση διακομιστή αρχείων σας. Αντ 'αυτού, αφού επιλέξετε ένα όνομα κεντρικού υπολογιστή, θα έχετε μια περιορισμένη επιλογή τομέων για να διαλέξετε.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το NoIP ως υπηρεσία DDNS, μπορείτε να επιλέξετε ένα όνομα κεντρικού υπολογιστή που είναι το όνομά σας ή κάποια τυχαία λέξη ή μείγμα λέξεων, όπως το my1website , αλλά οι ελεύθερες επιλογές τομέα είναι οι hopto.org, zapto.org, systes.net, και ddns.net . Έτσι, αν επιλέξετε hopto.org , η διεύθυνση URL DDNS θα είναι my1website.hopto.org .

Άλλοι παροχείς όπως η Dyn προσφέρουν επιλογές πληρωμής. Ο Τομέας Google περιλαμβάνει επίσης δυναμική υποστήριξη DNS.