Δημιουργία ήχου χωρίς ηχεία

Για να ακούσετε ήχο από τα smartphones, τα στερεοφωνικά συστήματα, τα συστήματα οικιακού κινηματογράφου και τις τηλεοράσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηχεία (ακόμη και τα ακουστικά, τα ακουστικά και τα ακουστικά είναι απλά τα μικρότερα ηχεία). Τα ηχεία παράγουν ήχο μετακινώντας αέρα μέσω κώνου, κόρνας, κορδέλας ή μεταλλικών οθονών. Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά τρόποι για την παραγωγή ήχου χωρίς τη χρήση παραδοσιακών ομιλητών.

Χρησιμοποιώντας ένα τοίχο, παράθυρο ή άλλες στερεές επιφάνειες για την παραγωγή ήχου

Solid Drive - Σχεδιασμένο από το MSE, το Solid Drive είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την παραγωγή ήχου χωρίς ορατά ηχεία.

Ο πυρήνας της ιδέας Solid Drive είναι ένα συγκρότημα φωνητικού πηνίου / μαγνήτη που είναι εγκιβωτισμένο σε ένα κοντό, σφραγισμένο κύλινδρο αλουμινίου (φωτογραφία αναφοράς στην κορυφή αυτού του αντικειμένου).

Όταν ένα άκρο του κυλίνδρου είναι συνδεδεμένο με τους ακροδέκτες του ηχείου του ενισχυτή ή του δέκτη και το άλλο άκρο είναι τοποθετημένο στο ίδιο επίπεδο με γυψοσανίδα, γυαλί, λέξη, κεραμικό, πολυστρωματικό υλικό ή άλλη συμβατή επιφάνεια, μπορεί να δημιουργηθεί ανιχνεύσιμος ήχος.

Η ποιότητα του ήχου είναι ισοδύναμη με ένα μικρό σύστημα ηχείων, ικανό να χειριστεί έως και 50 Watt εισόδου ισχύος, με απόκριση χαμηλού άκρου περίπου 80 Hz, αλλά με χαμηλό σημείο απόληξης υψηλής απόδοσης στα περίπου 10 kHz.

Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών εγκατάστασης / χρήσης για το MSE Solid Drive, ανατρέξτε στο Επίσημο δελτίο πληροφοριών.

Επιλογές παρόμοιες με το Solid Drive - Άλλα παραδείγματα συσκευών παρόμοιων με τη φιλοσοφία Solid State Drive της MSE, αλλά πιο κατάλληλες για φορητή χρήση (όπως με smartphones και φορητούς υπολογιστές), περιλαμβάνουν το vSound Box και το Mighty Dwarf.

Επίσης, αν είστε περιπετειώδης, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας. Για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο θέμα Πώς να φτιάξετε ένα "ηχείο δόνησης".

Χρησιμοποιώντας μια οθόνη τηλεόρασης για την παραγωγή ήχου

Οι σημερινές τηλεοράσεις γίνονται τόσο λεπτές, προσπαθώντας να πιέσουν σε ένα εσωτερικό σύστημα ηχείων γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Για να παράσχει μια πιθανή λύση, το 2017, η LG Display (LG αδελφή εταιρεία) και η Sony ανακοίνωσαν ότι είχαν αναπτύξει τεχνολογία παρόμοια με την ιδέα Solid Drive, η οποία επιτρέπει στην οθόνη OLED να παράγει ήχο. Για λόγους μάρκετινγκ, η LG Display χρησιμοποιεί τον όρο "Crystal Sound", ενώ η Sony χρησιμοποιεί τον όρο "Ακουστική επιφάνεια".

Όπως αναπτύχθηκε, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα λεπτό "exciter" (βλ. Φωτογραφία επισυναπτόμενο σε αυτό το άρθρο) που τοποθετείται σε μια δομή πλαισίου OLED TV και συνδέεται με τον ενισχυτή ήχου της τηλεόρασης. Ο διεγέρτης στη συνέχεια δονείται στην οθόνη της τηλεόρασης για να δημιουργήσει ήχο.

Βιώνοντας αυτή την τεχνολογία hands-on, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι αν αγγίξετε την οθόνη μπορείτε να αισθανθείτε ότι δονείται. Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν μπορείτε πραγματικά να δείτε την οθόνη να δονείται. Παραδόξως, η δονητική οθόνη δεν επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας. Επίσης, δεδομένου ότι οι διεγέρτες βρίσκονται οριζόντια πίσω από την οθόνη και κατακόρυφα στο κεντρικό επίπεδο της οθόνης, οι ήχοι τοποθετούνται ακριβέστερα σε ένα στάδιο στερεοφωνικού ήχου.

Με άλλα λόγια, παρόλο που και οι δύο διεγέρτες δονίζουν τον ίδιο πίνακα OLED, η κατασκευή πίνακα / διεγέρτη είναι τέτοια ώστε τα αριστερά και τα δεξιά κανάλια να είναι αρκετά απομονωμένα ώστε να παράγουν πραγματική εμπειρία στερεοφωνικού ήχου, αν το μίγμα ήχου περιλαμβάνει ξεχωριστά αριστερά και δεξιά . Προφανώς, η αντίληψη του στερεοφωνικού ηχητικού πεδίου θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της οθόνης-με τις μεγαλύτερες οθόνες να παρέχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ακουστών διέλευσης καναλιών αριστερού και δεξιού.

Ωστόσο, αυτό το σύστημα δεν είναι τέλειο. Παρόλο που οι διεγέρτες είναι σε θέση να παράγουν μεσαίες και υψηλές συχνότητες, δεν κάνουν καλά με τις χαμηλότερες συχνότητες που απαιτούνται για το πλήρες ήχο. Για να το αντισταθμίσετε αυτό, ένα παραδοσιακό, λεπτό-προφίλ ομιλητής είναι τοποθετημένο στο κάτω μέρος της τηλεόρασης (ώστε να μην προστεθεί πάχος στην οθόνη). Επίσης, ένα άλλο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ότι οι χαμηλότερες συχνότητες θα δονήσουν την οθόνη πιο επιθετικά, πράγμα που με τη σειρά του θα μπορούσε να κάνει ορατές τις δονήσεις της οθόνης και επίσης να επηρεάσει την ποιότητα της εικόνας.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική προσέγγιση Crystal Sound / Acoustic Surface είναι σίγουρα μια ακουστική λύση για ολοένα και λεπτότερες τηλεοράσεις OLED - αποκλειστικά για τη σύνδεση της τηλεόρασης σε ένα πιο ικανό ηχοσύστημα ή δέκτη και ηχεία οικιακού κινηματογράφου .

Δυστυχώς, η λύση οθόνης LG Display / Sony Crystal Sound / Acoustic Surface TV, από αυτή τη στιγμή, μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τηλεοράσεις OLED. Δεδομένου ότι οι τηλεοράσεις LCD απαιτούν πρόσθετη στρώση ακμής LED ή οπίσθιου φωτισμού, γεγονός που προσθέτει περισσότερη δομική πολυπλοκότητα, η εφαρμογή της τεχνολογίας Crystal Sound / Acoustic Surface θα ήταν πιο δύσκολη.

Οι πρώτες τηλεοράσεις που φτάνουν στην αγορά των καταναλωτών με την ακουστική λύση Acoustic Surface είναι η σειρά Sony A1E, η οποία συμβαίνει επίσης και με τις πρώτες τηλεοράσεις OLED της Sony που παράγονται για την καταναλωτική αγορά. Η LG αναμένεται να παράγει τηλεοράσεις OLED με μάρκα Crystal Sound στο εγγύς μέλλον, ίσως από το έτος μοντέλου 2018.

Μικρότερα ακουστικά ομιλητών

Με τη δημοτικότητα της ακρόασης μουσικής σε κινητές συσκευές, τα ακουστικά και τα ακουστικά είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα για να ακούσουν τη μουσική χωρίς να ενοχλούν τους άλλους. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τα ακουστικά, τα ακουστικά και τα ακουστικά είναι απλά πολύ μικρά ηχεία που είτε καλύπτουν το αυτί σας είτε εισάγονται σε αυτά. Όχι μόνο αυτό, αλλά όλα, σε διαφορετικό βαθμό, χωρίζουν τα αυτιά σας από τον υπόλοιπο κόσμο - μεγάλη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά μπορεί να είναι ένα ζήτημα ασφάλειας.

Ωστόσο, η τεχνολογία ηχείων που χρησιμοποιείται στα ακουστικά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παραδώσετε ήχο στα αυτιά σας. Μπορείτε επίσης να μεταδώσετε ήχο στα αυτιά σας χρησιμοποιώντας οστική ή επιφανειακή αγωγιμότητα.

Μια εταιρεία που έχει καταλήξει σε αυτό το είδος λύσης είναι η Hybra Advance Technology, Inc.

Αντί για ηχεία, η τεχνολογία Hybra Advance χρησιμοποιεί σύστημα που χαρακτηρίζει Sound Band. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί μικρά καμπύλα πλαίσια που τοποθετούνται ακριβώς πίσω από το αυτί σας. Το πλαίσιο ενσωματώνει μια δονούμενη μπάρα που μεταδίδει τον ήχο απευθείας στο αυτί σας χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσετε αέρα.

Αναζητήστε περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, σχετικά με την ανάπτυξη του Sound Band.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι τεχνολογίες και τα προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο είναι μόνο μερικά παραδείγματα που είναι σε θέση να παράγουν ήχο σε οικιακό ή κινητό ψυχαγωγικό περιβάλλον χωρίς τη χρήση παραδοσιακών ομιλητών. Αυτό το άρθρο θα ενημερώνεται περιοδικά με οποιεσδήποτε εναλλακτικές λύσεις ήχου τεχνολογίας ηχείων που μπορεί να είναι σημαντικές.

Επίσης, για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παραδοσιακές τεχνολογίες ομιλητών, ανατρέξτε στο άρθρο συγγενών μας: Woofer, Tweeters και Crossovers - Η γλώσσα των ηχείων .