Τηλεοράσεις OLED - Τι πρέπει να ξέρετε

Οι τηλεοράσεις OLED επηρεάζουν την αγορά της τηλεόρασης - αλλά είναι σωστές για εσάς;

Οι τηλεοράσεις LCD είναι σίγουρα η πιο συνηθισμένη τηλεόραση διαθέσιμη για τους καταναλωτές αυτές τις μέρες και, με την κατάρρευση του Plasma , οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τηλεοράσεις LCD (LED / LCD) είναι ο μόνος τύπος που απομένει. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, καθώς ένας άλλος τύπος τηλεόρασης είναι διαθέσιμος που έχει πραγματικά οφέλη από την LCD - OLED.

Τι είναι η OLED TV

Το OLED σημαίνει οργανική δίοδος εκπομπής φωτός . OLED είναι μια ανάπτυξη της τεχνολογίας LCD που χρησιμοποιεί οργανικές ενώσεις που σχηματίζονται σε εικονοστοιχεία για τη δημιουργία εικόνων, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον οπίσθιο φωτισμό. Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία OLED επιτρέπει πολύ ολιγάριθμες οθόνες προβολής πολύ λεπτότερες από τις παραδοσιακές οθόνες LCD και Plasma.

OLED αναφέρεται επίσης ως οργανική ηλεκτρο-φωταύγεια

OLED vs LCD

Το OLED είναι παρόμοιο με το LCD, καθώς οι πίνακες OLED μπορούν να τοποθετηθούν σε πολύ λεπτές στρώσεις, επιτρέποντας τον σχεδιασμό λεπτού πλαισίου τηλεόρασης και την ενεργειακά αποδοτική κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, ακριβώς όπως το LCD, το OLED υπόκειται σε ελαττώματα από νεκρά εικονοκύτταρα.

Από την άλλη πλευρά, αν και οι τηλεοράσεις OLED μπορούν να εμφανίζουν πολύχρωμες εικόνες και μία αδυναμία του OLED vs LCD είναι η έξοδος φωτός . Με το χειρισμό του συστήματος οπίσθιου φωτισμού, οι τηλεοράσεις LCD μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να εκπέμπουν περισσότερο από 30% περισσότερο φωτισμό από τις φωτεινότερες τηλεοράσεις OLED. Αυτό σημαίνει ότι οι τηλεοράσεις LCD λειτουργούν καλύτερα σε φωτεινά περιβάλλοντα χώρου, ενώ οι τηλεοράσεις OLED είναι πιο κατάλληλες για περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό ή φωτεινό έλεγχο.

OLED vs Plasma

Το OLED είναι παρόμοιο με το Plasma στο ότι τα εικονοστοιχεία είναι αυτο-εκπέμπουν. Επίσης, ακριβώς όπως το Plasma, μπορούν να παραχθούν βαθιά μαύρα επίπεδα. Ωστόσο, όπως το Plasma, το OLED υπόκειται σε καύση.

OLED vs LCD και Plasma

Επίσης, όπως συμβαίνει τώρα, οι οθόνες OLED έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις οθόνες LCD ή Plasma, με το κυανό τμήμα του φάσματος χρωμάτων να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, το να φτάνεις στις μεγάλες οθόνες OLED τηλεοράσεις μεγάλων οθονών είναι υψηλότερο σε σχέση με τις τηλεοράσεις LCD ή Plasma.

Από την άλλη πλευρά, οι τηλεοράσεις OLED εμφανίζουν τις καλύτερες εικόνες που εμφανίζονται μέχρι τώρα. Το χρώμα είναι εξαιρετικό και, δεδομένου ότι τα εικονοστοιχεία μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν ξεχωριστά, η OLED είναι η μόνη τεχνολογία τηλεόρασης που έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει απόλυτα μαύρο χρώμα. Επίσης, καθώς οι οθόνες τηλεοράσεων OLED μπορούν να γίνουν τόσο λεπτές, μπορούν επίσης να λυγίσουν - με αποτέλεσμα την εμφάνιση καμπυλωτών τηλεοράσεων (Σημείωση: Ορισμένες τηλεοράσεις LCD έχουν κατασκευαστεί και με καμπύλες οθόνες).

OLED TV Tech - Η LG εναντίον της Samsung

Η τεχνολογία OLED μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους για τηλεοράσεις. Στην αρχή, υπάρχουν δύο που χρησιμοποιήθηκαν. Η παραλλαγή της LG στην τεχνολογία OLED αναφέρεται ως WRGB, η οποία συνδυάζει λευκά υποεικονοστοιχεία OLED που εκπέμπουν με κόκκινα, πράσινα και μπλε χρώματα. Από την άλλη πλευρά, η Samsung απασχολεί κόκκινα, πράσινα και μπλε υποεικονοστοιχεία χωρίς πρόσθετα φίλτρα χρώματος. Η προσέγγιση της LG αποσκοπεί στον περιορισμό της επίδρασης της πρόωρης υποβάθμισης του μπλε χρώματος που ήταν εγγενής στη μέθοδο της Samsung.

Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι, το 2015, η Samsung εγκατέλειψε την αγορά OLED TV. Από την άλλη πλευρά, αν και η Samsung δεν κατασκευάζει τηλεοράσεις OLED, δημιουργεί κάποια σύγχυση στην καταναλωτική αγορά με τη χρήση του όρου "QLED" στην επισήμανση ορισμένων από τις τηλεοράσεις υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι τηλεοράσεις QLED δεν είναι τηλεοράσεις OLED. Είναι στην πραγματικότητα τηλεοράσεις LED / LCD που τοποθετούν ένα στρώμα από κβαντικές κουκίδες (από όπου έρχεται το "Q"), μεταξύ του οπίσθιου φωτισμού των οδηγήσεων και των επιπέδων LCD για τη βελτίωση της απόδοσης χρωμάτων. Οι τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν κβαντικές κουκίδες απαιτούν ακόμα ένα μαύρο σύστημα ή ένα φως (αντίθετα από τις τηλεοράσεις OLED) και έχουν τα πλεονεκτήματα (φωτεινές εικόνες) και τα μειονεκτήματα (δεν είναι απόλυτα μαύρα) της τεχνολογίας LCD TV.

Επί του παρόντος, μόνο οι τηλεοράσεις OLED της LG και της Sony είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ, ενώ οι συσκευές Panasonic και Philips προσφέρουν τηλεοράσεις OLED στην ευρωπαϊκή και άλλες επιλεγμένες αγορές. Οι συσκευές Sony, Panasonic και Philips χρησιμοποιούν πάνελ LG OLED.

Τηλεοράσεις OLED - Ανάλυση, 3D και HDR

Όπως συμβαίνει και με τις τηλεοράσεις LCD, η τεχνολογία OLED TV είναι ανάλυση αγνωστικής. Με άλλα λόγια, η ανάλυση μιας τηλεόρασης LCD ή OLED εξαρτάται από τον αριθμό των εικονοστοιχείων που βρίσκονται στην επιφάνεια του πίνακα. Παρόλο που όλες οι τηλεοράσεις OLED υποστηρίζουν πλέον την ανάλυση οθόνης 4K , ορισμένα παλαιότερα μοντέλα τηλεοράσεων OLED έγιναν με αναφορές εμφάνισης εγγενής ανάλυσης 1080p.

Παρόλο που οι κατασκευαστές τηλεοράσεων δεν προσφέρουν πλέον την επιλογή προβολής 3D των Αμερικανών καταναλωτών, η τεχνολογία OLED είναι συμβατή με το 3D και μέχρι το μοντέλο του 2017 η LG έχει προσφέρει 3D τηλεοράσεις OLED που έχουν ληφθεί πολύ καλά. Εάν είστε τρισδιάστατος ανεμιστήρας, ίσως εξακολουθείτε να βρίσκετε ένα χρησιμοποιούμενο ή κατά την εκκαθάριση.

Επίσης, η τεχνολογία OLED TV είναι συμβατή με HDR - αν και οι τηλεοράσεις OLED με δυνατότητα HDR δεν μπορούν να εμφανίσουν τα υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές τηλεοράσεις LCD - τουλάχιστον για τώρα.

Η κατώτατη γραμμή

Μετά από χρόνια εσφαλμένων ξεκινήσεων, από το 2014 η OLED TV είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές ως εναλλακτική λύση στις τηλεοράσεις LED / LCD. Ωστόσο, αν και οι τιμές πέφτουν κάτω, οι τηλεοράσεις OLED με το ίδιο μέγεθος οθόνης και το χαρακτηριστικό που έχει ο ανταγωνισμός LED / LCD τηλεόραση είναι πιο ακριβά, μερικές φορές διπλάσιες. Ωστόσο, αν έχετε τα μετρητά και το δωμάτιο που ελέγχεται από το φως, οι τηλεοράσεις OLED παρέχουν εξαιρετική εμπειρία τηλεόρασης.

Επίσης, για όσους ακόμα οπαδούς τηλεοράσεων Plasma, βεβαιωθείτε ότι το OLED είναι κάτι περισσότερο από μια κατάλληλη επιλογή αντικατάστασης.

Από το 2017, η LG είναι ο μοναδικός κατασκευαστής τηλεοπτικών καναλιών OLED για τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι LG και η Sony προσφέρουν και τις δύο σειρές προϊόντων OLED τηλεοράσεων για αμερικανούς καταναλωτές, οι τηλεοράσεις Sony OLED χρησιμοποιούν πραγματικά πίνακες της LG. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στις πρόσθετες λειτουργίες επεξεργασίας βίντεο, έξυπνες και ήχου που ενσωματώνονται σε κάθε μία από τις τηλεοπτικές μάρκες.

Για μια περαιτέρω εξήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνεται η τεχνολογία OLED στις τηλεοράσεις, διαβάστε το άρθρο συνημμένο : Τηλεοπτικές τεχνολογίες De-Mystified .

Παραδείγματα διαθέσιμων τηλεοράσεων LG και Sony OLED περιλαμβάνονται στην λίστα μας με τις καλύτερες τηλεοράσεις Ultra 4K Ultra HD .