Τι είναι τα εικονοστοιχεία και τι σημαίνει για την προβολή της τηλεόρασης

Τι είναι η εικόνα της τηλεόρασής σας

Όταν καθίσετε και παρακολουθείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα ή ταινία στην τηλεόρασή σας ή τον βιντεοπροβολέα σας, βλέπετε τι φαίνεται να είναι μια σειρά ολοκληρωμένων εικόνων, όπως μια φωτογραφία ή μια ταινία. Ωστόσο, οι εμφανίσεις εξαπατούν. Αν έχετε πραγματικά τα μάτια σας κοντά σε μια τηλεόραση ή οθόνη προβολής, θα δείτε ότι αποτελείται από μικρές κουκίδες που είναι παρατάσσονται σε οριζόντιες και κάθετες σειρές πέρα ​​και πάνω και κάτω από την επιφάνεια της οθόνης.

Μια καλή αναλογία είναι μια κοινή εφημερίδα. Όταν το διαβάζουμε, μοιάζει να βλέπουμε μεμονωμένες εικόνες και γράμματα, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά ή παίρνετε μεγεθυντικό φακό, θα δείτε ότι αυτά τα γράμματα και οι εικόνες αποτελούνται από μικροσκοπικές κουκίδες.

Το καθορισμένο με εικονοστοιχεία

Οι κουκίδες σε μια τηλεόραση, οθόνη προβολής βίντεο, οθόνη υπολογιστή, φορητό υπολογιστή ή ακόμα και οθόνες tablet και smartphone, αναφέρονται ως εικονοστοιχεία .

Ένα εικονοστοιχείο ορίζεται ως ένα στοιχείο εικόνας. Κάθε εικονοστοιχείο περιέχει πληροφορίες κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος (που αναφέρονται ως υποεικονοστοιχεία). Ο αριθμός των εικονοστοιχείων που μπορούν να εμφανιστούν σε μια οθόνη καθορίζει την ανάλυση των εικόνων που εμφανίζονται.

Για να εμφανιστεί μια συγκεκριμένη ανάλυση οθόνης, ένας προκαθορισμένος αριθμός εικονοστοιχείων πρέπει να εκτείνεται κατά μήκος της οθόνης οριζόντια και πάνω και κάτω από την οθόνη κάθετα, διατεταγμένα σε σειρές και στήλες.

Για να προσδιορίσετε τον συνολικό αριθμό εικονοστοιχείων που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια οθόνης, πολλαπλασιάζετε τον αριθμό των οριζόντιων εικονοστοιχείων σε μια σειρά με τον αριθμό των κάθετων εικονοστοιχείων σε μια στήλη. Αυτό το σύνολο αναφέρεται ως Pixel Density .

Παραδείγματα της σχέσης Ψήφισμα / Πυκνότητα Πυκνότητας

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα Pixel Density για συνήθεις απεικονίσεις ψηφιακών σημείων στις τηλεοράσεις (LCD, Plasma, OLED) και βίντεο προβολείς (LCD, DLP):

Πυκνότητα Pixel και Μέγεθος οθόνης

Εκτός από την πυκνότητα των pixel (ανάλυση), υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη: το μέγεθος της οθόνης που εμφανίζει τα εικονοστοιχεία.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος οθόνης, ο αριθμός οριζόντιου / κατακόρυφου εικονοστοιχείου και η πυκνότητα των εικονοστοιχείων δεν αλλάζουν για μια συγκεκριμένη ανάλυση. Με άλλα λόγια, εάν έχετε μια τηλεόραση 1080p, υπάρχουν πάντα 1.920 pixels που τρέχουν στην οθόνη οριζόντια, ανά σειρά, και 1.080 pixels που τρέχουν πάνω και κάτω στην οθόνη κάθετα, ανά στήλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πυκνότητα εικονοστοιχείων περίπου 2,1 εκατομμυρίων.

Με άλλα λόγια, μια τηλεόραση 32 ιντσών που εμφανίζει ανάλυση 1080p έχει τον ίδιο αριθμό εικονοστοιχείων με την τηλεόραση 1080p 55 ιντσών. Το ίδιο ισχύει και για τους βιντεοπροβολείς. Ένας προβολέας βίντεο 1080p θα εμφανίσει τον ίδιο αριθμό pixel σε μια οθόνη 80 ή 200 ιντσών.

Pixels ανά ίντσα

Ωστόσο, παρόλο που ο αριθμός των εικονοστοιχείων παραμένει σταθερός για μια συγκεκριμένη πυκνότητα εικονοστοιχείων σε όλα τα μεγέθη οθόνης, αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων ανά ίντσα . Με άλλα λόγια, καθώς το μέγεθος της οθόνης γίνεται μεγαλύτερο, τα ξεχωριστά απεικονιζόμενα εικονοστοιχεία πρέπει επίσης να είναι μεγαλύτερα για να γεμίσουν την οθόνη με τον σωστό αριθμό εικονοστοιχείων για μια συγκεκριμένη ανάλυση. Μπορείτε να υπολογίσετε τον αριθμό των εικονοστοιχείων ανά ίντσα για συγκεκριμένες σχέσεις ανάλυσης / μεγέθους οθόνης.

Pixels ανά ίντσα - Τηλεοράσεις έναντι προβολικών βίντεο

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι με τα βιντεοπροβολείς, τα εμφανιζόμενα εικονοστοιχεία ανά ίντσα για έναν συγκεκριμένο προβολέα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την οθόνη μεγέθους που χρησιμοποιείται. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις που έχουν στατικά μεγέθη οθόνης (με άλλα λόγια, καθώς η τηλεόραση 50 ιντσών είναι πάντα τηλεόραση 50 ιντσών), οι βιντεοπροβολείς μπορούν να εμφανίζουν εικόνες σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών οθόνης, ανάλογα με τον σχεδιασμό του φακού του προβολέα την απόσταση που τοποθετεί ο προβολέας από μια οθόνη ή τοίχο.

Επιπλέον, με προβολείς 4K, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για τον τρόπο εμφάνισης των εικόνων σε μια οθόνη που επηρεάζει επίσης το μέγεθος της οθόνης, την πυκνότητα των pixel και τις σχέσεις pixels ανά ίντσα.

Η κατώτατη γραμμή

Παρόλο που τα εικονοστοιχεία είναι το θεμέλιο του πώς δημιουργείται μια τηλεοπτική εικόνα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που απαιτούνται για την προβολή εικόνων υψηλής ποιότητας ή τηλεοπτικών προβολέων, όπως το χρώμα, η αντίθεση και η φωτεινότητα. Ακριβώς επειδή έχετε πολλά pixel, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα δείτε την καλύτερη δυνατή εικόνα στην τηλεόρασή σας ή τον βιντεοπροβολέα σας.