Προγράμματα προβολής βίντεο 4K

01 από 05

Η αλήθεια για προβολείς βίντεο 4K

JVC DLA-RS520 e-Shift 4 (επάνω) - Προβολείς Epson Home Cinema 5040 4Ke (κάτω). Εικόνες που παρέχονται από την JVC και την Epson

Από την εισαγωγή τους το 2012, η ​​επιτυχία των τηλεοράσεων 4K Ultra HD είναι αναμφισβήτητη. Σε αντίθεση με τη συρρίκνωση που ήταν το 3DTV, οι καταναλωτές έχουν πηδήσει στο μοντέλο 4K λόγω της αυξημένης ανάλυσης , του HDR και της ευρείας γκάμας χρωμάτων. Όλα τα οποία έχουν σίγουρα ανεβάσει την εμπειρία τηλεόρασης.

Ενώ οι τηλεοράσεις Ultra HD εκπέμπουν από τα ράφια των καταστημάτων, η μεγάλη πλειοψηφία των διαθέσιμων βίντεο προβολέων οικιακού κινηματογράφου είναι ακόμα 1080p αντί για 4K. Ποιος είναι ο κύριος λόγος; Σίγουρα, η ενσωμάτωση του 4K σε έναν βιντεοπροβολέα είναι πολύ πιο ακριβό από ό, τι σε μια τηλεόραση, αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία.

02 του 05

Είναι όλα σχετικά με τα εικονοστοιχεία

Εικονογράφηση του τι φαίνεται Pixel LCD TV. Εικόνα μέσω Wikimedia Commons - Δημόσιος τομέας

Πριν βυθιστεί στο πώς 4K εφαρμόζεται σε τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς, πρέπει να έχουμε ένα σημείο αναφοράς για να δουλέψουμε. Αυτό το σημείο είναι το εικονοστοιχείο.

Ένα εικονοστοιχείο ορίζεται ως ένα στοιχείο εικόνας. Κάθε εικονοστοιχείο περιέχει πληροφορίες κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος (που αναφέρονται ως δευτερεύοντα εικονοστοιχεία). Για να δημιουργήσετε μια πλήρη εικόνα σε μια οθόνη τηλεόρασης ή προβολής βίντεο, απαιτείται μεγάλος αριθμός εικονοστοιχείων. Ο αριθμός ή τα εικονοστοιχεία που μπορούν να εμφανιστούν καθορίζουν την ανάλυση οθόνης.

Πώς 4K υλοποιείται στις τηλεοράσεις

Στις τηλεοράσεις, υπάρχει μια μεγάλη επιφάνεια οθόνης στην οποία πρέπει να "πακετάρετε" τον αριθμό pixel που απαιτείται για την εμφάνιση μιας συγκεκριμένης ανάλυσης.

Ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος οθόνης για τηλεοράσεις 1080p, υπάρχουν πάντα 1.920 pixels που τρέχουν στην οριζόντια (ανά σειρά) και 1.080 pixels που τρέχουν πάνω και κάτω στην οθόνη κάθετα (ανά στήλη). Για να προσδιορίσετε τον συνολικό αριθμό εικονοστοιχείων που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια οθόνης, πολλαπλασιάζετε τον αριθμό των οριζόντιων εικονοστοιχείων με τον αριθμό των κάθετων εικονοστοιχείων. Για τηλεοράσεις 1080p συνολικού ύψους περίπου 2,1 εκατομμυρίων pixel. Για τις τηλεοράσεις 4K Ultra HD, υπάρχουν 3.480 οριζόντια εικονοστοιχεία και 2.160 κάθετα εικονοστοιχεία, με αποτέλεσμα το σύνολο των 8,3 εκατομμυρίων pixel να γεμίζει την οθόνη.

Αυτό είναι σίγουρα πολλά pixel, αλλά με μεγέθη οθόνης TV 40, 55, 65 ή 75 ίντσες, οι κατασκευαστές έχουν μια μεγάλη περιοχή (σχετικά μιλώντας) με την οποία συνεργάζονται.

Ωστόσο, για βιντεοπροβολείς DLP και LCD , αν και οι εικόνες προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη - πρέπει να περάσουν ή να αναπαράγουν τα τσιπ μέσα στον προβολέα, τα οποία είναι πολύ μικρότερα από ένα τηλεοπτικό πλαίσιο LCD ή OLED .

Με άλλα λόγια, ο απαιτούμενος αριθμός εικονοστοιχείων πρέπει να είναι μικρότερος για να γεμίσει σε ένα τσιπ με μια ορθογώνια επιφάνεια που μπορεί να είναι περίπου τετράγωνη. Αυτό απαιτεί σίγουρα πολύ πιο ακριβή παραγωγή και έλεγχο της ποιότητας που αυξάνει σημαντικά το κόστος για τον κατασκευαστή και τον καταναλωτή.

Ως αποτέλεσμα, η εφαρμογή της ανάλυσης 4K σε βιντεοπροβολείς δεν είναι τόσο απλή όσο σε μια τηλεόραση.

03 του 05

Η προσεκτική προσέγγιση: Κόστος κοπής

Εικονογράφηση του πώς λειτουργεί η τεχνολογία Pixel Shift. Εικόνα προερχόμενη από την Epson

Δεδομένου ότι η συμπίεση όλων των εικονοστοιχείων που απαιτούνται για τα 4K σε μικρά τσιπ είναι δαπανηρή, η JVC, η Epson και η Texas Instruments έχουν καταλήξει σε μια εναλλακτική λύση που ισχυρίζονται ότι αποφέρουν το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα με χαμηλότερο κόστος. Η μέθοδος τους αναφέρεται ως Pixel Shifting. Η JVC αναφέρεται στο σύστημά τους ως eShift, η Epson αναφέρεται στην δική τους ως 4K Enhancement (4Ke), και η Texas Instruments αναφέρεται στην δική τους ως TI UHD.

Η προσέγγιση Epson και JVC για προβολείς LCD

Παρόλο που υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των συστημάτων Epson και JVC, εδώ είναι τα βασικά στοιχεία για το πώς λειτουργούν οι δύο προσεγγίσεις τους.

Αντί να ξεκινάμε με ένα ακριβό τσιπ που περιέχει όλα τα 8,3 εκατομμύρια pixels, οι Epson και JVC ξεκινούν με τυπικά τσιπ 1080p (2,1 εκατομμυρίων pixel). Με άλλα λόγια, στον πυρήνα τους, τα Epson και τα JVC είναι ακόμη βίντεο προβολής 1080p.

Με το σύστημα eShift ή 4Ke ενεργοποιημένο, όταν ανιχνεύεται ένα σήμα εισόδου βίντεο 4K (όπως από το Ultra HD Blu-ray και επιλέξτε υπηρεσίες συνεχούς ροής ), χωρίζεται σε 2 εικόνες 1080p (το καθένα με το ήμισυ των πληροφοριών εικόνας 4K). Ο βιντεοπροβολέας μετατοπίζει γρήγορα κάθε pixel διαγώνια προς τα πίσω και προς τα εμπρός κατά πλάτος μισού α-pixel και προβάλλει το αποτέλεσμα στην οθόνη. Η κίνηση μετατόπισης είναι τόσο γρήγορη, ξεγελάει τον θεατή να αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα ως προσέγγιση της εμφάνισης μιας εικόνας ανάλυσης 4Κ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η μετατόπιση των εικονοστοιχείων είναι μόνο μισό εικονοστοιχείο, αν και το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι περισσότερο από 4Κ από 1080p, τεχνικά, δεν εμφανίζονται πολλά εικονοστοιχεία στην οθόνη. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία μετατόπισης των εικονοστοιχείων που εφαρμόζουν οι Epson και JVC έχει ως αποτέλεσμα μόνο την εμφάνιση περίπου 4,1 εκατομμυρίων εικονοστοιχείων "οπτικής" ή το διπλάσιο του αριθμού των 1080p.

Για πηγές περιεχομένου 1080p και χαμηλότερης ανάλυσης τόσο σε συστήματα Epson όσο και σε συστήματα JVC, η τεχνολογία μετατόπισης pixel αυξάνει την εικόνα (με άλλα λόγια, η συλλογή δίσκων DVD και Blu-ray Disc θα αποκτήσει μια λεπτομερή προβολή σε έναν τυπικό προβολέα 1080p).

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι όταν ενεργοποιείται η τεχνολογία Pixel Shift, δεν λειτουργεί για προβολή 3D. Εάν ανιχνευτεί ένα εισερχόμενο τρισδιάστατο σήμα ή ενεργοποιηθεί η λειτουργία Interpolation κίνησης, η λειτουργία eShift ή 4K Enhancement απενεργοποιείται αυτόματα και η απεικονιζόμενη εικόνα θα είναι 1080p.

Παραδείγματα προβολέων Epson 4Ke .

Παραδείγματα προβολέων JVC eShift.

Η προσέγγισις των Texas Instruments για προβολείς DLP

Η Epson και η JVC είναι πλατφόρμες προβολής που χρησιμοποιούν τεχνολογία LCD, αλλά έχει αναπτυχθεί μια παραλλαγή στην μετατόπιση εικονοστοιχείων για την πλατφόρμα προβολής DLP του Texas Instruments.

Αντί να χρησιμοποιήσει ένα τσιπ DLP 1080p, η Texas Instruments προσφέρει ένα τσιπ που ξεκινά με 2716x1528 (4,15 εκατομμύρια) εικονοστοιχεία (που είναι διπλάσιος από αυτόν που ξεκινούν τα τσιπ της Epson και της JVC).

Αυτό σημαίνει ότι όταν η διαδικασία Pixel Shift και η πρόσθετη επεξεργασία βίντεο υλοποιείται σε έναν προβολέα που χρησιμοποιεί το σύστημα TI, αντί για περίπου 4 εκατομμύρια pixels, ο προβολέας στέλνει 8.3 εκατομμύρια οπτικά εικονοστοιχεία στην οθόνη - διπλάσια από τα Το eShift της JVC και το 4Ke της Epson. Αν και αυτό το σύστημα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το Native 4K της Sony, καθώς δεν ξεκινά με 8,3 εκατομμύρια φυσικά pixel, έρχεται οπτικά το πλησιέστερο, με κόστος συγκρίσιμο με το σύστημα που χρησιμοποιεί η Epson και η JVC.

Όπως και με τα συστήματα Epson και JVC, τα εισερχόμενα σήματα βίντεο είτε αναβαθμίζονται είτε επεξεργάζονται αντίστοιχα και όταν προβάλλεται περιεχόμενο 3D, η διαδικασία Pixel Shifting είναι απενεργοποιημένη.

Το Optoma είναι το πρώτο που εφαρμόζει το σύστημα TI UHD, το οποίο ακολουθείται από τις συσκευές Acer, Benq, SIM2, Casio και Vivitek (μείνετε συντονισμένοι για ενημερώσεις).

04 του 05

Η εγγενής προσέγγιση: Η Sony πηγαίνει μόνη της

Ο βιντεοπροβολέας Sony VPL-VW365ES Native 4K. Εικόνες που παρέχονται από τη Sony

Η Sony έχει την τάση να πηγαίνει με τον δικό της τρόπο (να θυμάστε τις κασέτες BETAMAX, miniDisc, SACD και DAT;) και το κάνουν και στην προβολή βίντεο 4K. Αντί για την πιο οικονομικά αποδοτική προσέγγιση της Pixel Shifting, από την αρχή η Sony έχει πάει "Native 4K", και ήταν πολύ φωνητική γι 'αυτό.

Ποια είναι η φυσική προσέγγιση που σημαίνει ότι όλα τα απαραίτητα εικονοστοιχεία που απαιτούνται για την προβολή μιας εικόνας ανάλυσης 4K ενσωματώνονται σε ένα τσιπ (ή στην πραγματικότητα τρεις μάρκες - ένα για κάθε πρωτεύον χρώμα).

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέτρηση των εικονοστοιχείων στις μάρκες 4K της Sony είναι στην πραγματικότητα 8,8 εκατομμύρια pixels (4096 x 2160), το οποίο είναι το ίδιο πρότυπο που χρησιμοποιείται στο εμπορικό κινηματογράφο 4K. Αυτό σημαίνει ότι όλο το περιεχόμενο που βασίζεται σε καταναλωτές 4K (Ultra HD Blu-ray, κλπ.) Παίρνει μια μικρή ώθηση σε αυτό το επιπλέον 500.000 pixel count.

Ωστόσο, η Sony δεν χρησιμοποιεί τεχνικές μετατόπισης pixel για να προβάλλει εικόνες τύπου 4K σε μια οθόνη. Επίσης, οι 1080p (συμπεριλαμβανομένων και των τρισδιάστατων) και οι κατώτερες πηγές ανάλυσης έχουν μεταβληθεί σε ποιότητα εικόνας "τύπου 4K".

Το πλεονέκτημα της προσέγγισης της Sony, βεβαίως, είναι ότι ο καταναλωτής αγοράζει έναν βιντεοπροβολέα στον οποίο ο αριθμός των πραγματικών φυσικών εικονοκυττάρων είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς περισσότερο από ό, τι σε μια τηλεόραση 4K Ultra HD.

Το μειονέκτημα των προβολέων 4K της Sony είναι ότι υπάρχουν πολύ ακριβές, με τιμές εκκίνησης περίπου $ 8,000 (από το 2017). Προσθέστε την τιμή μιας κατάλληλης οθόνης και η λύση αυτή γίνεται πολύ πιο ακριβή από την αγορά μιας μεγάλης οθόνης 4K Ultra HD TV - αλλά εάν ψάχνετε μια εικόνα 85 ιντσών ή μεγαλύτερη και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει 4K, η Sony προσέγγιση είναι σίγουρα μια επιθυμητή επιλογή.

Παραδείγματα προβολέων βίντεο Sony 4K

05 του 05

Η κατώτατη γραμμή

1080p εναντίον Pixel μετατοπίζεται 4Κ. Εικόνα προερχόμενη από την Epson

Αυτό που όλα τα παραπάνω βράζει είναι ότι η ανάλυση 4Κ, με εξαίρεση τη μητρική μέθοδο που χρησιμοποιείται από τη Sony, εφαρμόζεται διαφορετικά στους περισσότερους βιντεοπροβολείς από ό, τι σε μια τηλεόραση. Ως αποτέλεσμα, αν και δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, κατά την αγορά ενός βιντεοπροβολέα "4K", οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τις ετικέτες όπως Native, e-Shift, 4K Enhancement (4Ke) και το σύστημα TI DLP UHD.

Υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση, με υπερασπιστές και από τις δύο πλευρές, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μετατόπισης των εικονοστοιχείων ως υποκατάστατο των φυσικών 4Κ - θα ακούσετε τους όρους "4K" "Faux-K", "Pseudo 4K", "4K Lite" γύρω καθώς παρακολουθείτε κριτικές βίντεο προβολέα και ψωνίστε στον τοπικό αντιπρόσωπο.

Έχοντας δει προβαλλόμενες εικόνες χρησιμοποιώντας κάθε μια από τις παραπάνω επιλογές κατά τη διάρκεια των ετών από τις Sony, Epson, JVC και πρόσφατα Optoma, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε τη διαφορά μεταξύ κάθε προσέγγισης, αν δεν έχετε πολύ κοντά στην οθόνη, βλέπετε σε ελεγχόμενο περιβάλλον δοκιμών στο οποίο βλέπετε μια παράλληλη σύγκριση κάθε τύπου προβολέα που επίσης βαθμονομείται για άλλους παράγοντες (χρώμα, αντίθεση, φωτισμός).

Το εγγενές 4Κ μπορεί να φαίνεται ελαφρώς "πιο έντονο" ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης (έλεγχος οθονών 120 ίντσες και άνω) και την πραγματική απόσταση καθισμάτων από την οθόνη. Ωστόσο, για απλά λόγια, τα μάτια σας μπορούν να επιλύσουν τόσο πολύ λεπτομέρειες - ειδικά με κινούμενες εικόνες. Προσθέστε το γεγονός ότι υπάρχουν παραλλαγές στο πόσο καλά βλέπουμε ο καθένας μας, δεν υπάρχει σταθερό μέγεθος οθόνης ή απόσταση προβολής που θα έχει κατ 'ανάγκην την ίδια διαφορά αντίληψης για κάθε θεατή.

Με τη διαφορά κόστους μεταξύ των εγγενών (όπου οι τιμές ξεκινούν από περίπου 8.000 δολάρια) και της μετατόπισης pixel (όπου οι τιμές ξεκινούν από λιγότερο από 3.000 δολάρια), αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να εξετάσετε, ειδικά εάν διαπιστώσετε ότι η οπτική εμπειρία είναι συγκρίσιμη.

Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι η ανάλυση, αν και σημαντική, είναι μόνο ένας παράγοντας για την επίτευξη εξαιρετικής ποιότητας εικόνας - λαμβάνετε επίσης υπόψη τη μέθοδο φωτεινής πηγής , την έξοδο φωτός και τη φωτεινότητα χρώματος και μην ξεχνάτε να παίρνετε υπόψη την ανάγκη για μια καλή οθόνη .

Είναι σημαντικό να εκτελέσετε τις δικές σας παρατηρήσεις για να προσδιορίσετε ποια λύση σας φαίνεται καλύτερα και ποια συγκεκριμένη μάρκα / μοντέλο ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.