Πώς να αποφύγετε την λήψη κακόβουλων φυλλομετρητών

Όλοι αγαπούν ένα δωρεάν πρόγραμμα περιήγησης

Το ελεύθερο λογισμικό είναι εξαιρετικό. Είτε πρόκειται για μια χρήσιμη εφαρμογή είτε για ένα συναρπαστικό παιχνίδι, η λήψη κάποιου που θέλετε χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε ένα τέλος είναι συνήθως μια ευπρόσδεκτη εμπειρία. Δυστυχώς, με την ελευθερία έρχεται μια έντονη τιμοκατάλογος.

Ο αριθμός των δωρεάν λήψεων που μπορεί να είναι επιβλαβής για τον υπολογιστή σας και τις προσωπικές πληροφορίες φαίνεται να αυξάνεται με αρκετά ανησυχητικό ρυθμό. Οι χάκερ και άλλοι λαοί με κακόβουλες προθέσεις έχουν διαπιστώσει ότι η εκμετάλλευση των freebies μπορεί να είναι μια αρκετά επιτυχημένη μέθοδος για την επίτευξη των στόχων τους. Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου κάνουν γρήγορη λήψη δωρεάν λογισμικού χωρίς να αφιερώσουν χρόνο για να διερευνήσουν ακριβώς τι παίρνουν και πού προέρχονται. Οι φυλλομετρητές ιστού δεν αποτελούν σίγουρα εξαίρεση στον κανόνα εδώ και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για το πού θα τα αποκτήσετε.

Τι είναι ένας κακός browser;

Ένα κακό πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Για λόγους αυτής της συζήτησης, ωστόσο, είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης στο web που περιέχει επιβλαβή ή ανεπιθύμητα συστατικά ή πρόσθετα. Πολλοί προμηθευτές προσφέρουν τις δικές τους λήψεις προγράμματος περιήγησης, συσκευασμένες με τη γραμμή εργαλείων τους ή με άλλο λογισμικό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις επιλογές ανοιχτού κώδικα, όπως ο Firefox του Mozilla. Οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες προγραμματιστές ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους πρόσθετα για να βελτιώσουν τις δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη βιομηχανία στο σύνολό της, με την ευστροφία τρίτου που παίρνει τη δύναμη του προγράμματος περιήγησης σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν ήταν δυνατό πριν. Ωστόσο, υπάρχουν εκεί έξω που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση για τις δικές τους διαβολικές ανάγκες. Από τις μικρές ενοχλήσεις, όπως το χαμηλού επιπέδου adware σε ιούς που μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλειά σας, τα ανεπιθύμητα αντικείμενα μπορούν εύκολα να καλυφθούν μέσα σε ένα πακέτο προγράμματος περιήγησης.

Η πλειοψηφία αυτών των πακέτων, όπως το Firefox's Campus Edition, είναι απόλυτα ασφαλής και παρέχει ένα επίπεδο ευκολίας, συμπεριλαμβάνοντας ένα χρήσιμο σύνολο πρόσθετων ως μέρος της λήψης. Αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα φιλοξενείται στην πραγματικότητα από το Mozilla, έτσι μπορείτε να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι παίρνετε ένα καλό προϊόν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί ιστότοποι τρίτων που προσφέρουν λήψεις στον Firefox που είναι, για να το θέσουμε ελαφρώς, όχι τόσο αξιόπιστες. Αυτές οι λήψεις μπορούν να περιέχουν adware, κακόβουλο λογισμικό, ιούς και άλλα στοιχεία που όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε. Ένα άλλο ασφαλές παράδειγμα είναι η προσαρμοσμένη προσφορά του Google από τον Internet Explorer 7, η οποία συνοδεύεται από τη γραμμή εργαλείων της εταιρείας καθώς και από άλλες λειτουργίες προσαρμοσμένες στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης.

Τις περισσότερες φορές, τα πρόσθετα που προσφέρονται ως μέρος ενός πακέτου διατίθενται επίσης ως χωριστές λήψεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν θεωρείτε ότι το πρόσθετο προσφέρεται πράγματι από μια αξιόπιστη πηγή, προτείνω να το παίξετε ασφαλές. Κάντε λήψη του ίδιου του προγράμματος περιήγησης από τον επίσημο ιστότοπό του και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε τα πρόσθετα που επιθυμείτε ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να συνορεύει με την παράνοια, αλλά είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για αυτές τις ελεύθερες λήψεις.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου οι προγραμματιστές δημιουργούν συνολικά το δικό τους πρόγραμμα περιήγησης, ανταγωνίζονται με τους Firefox, IE, Safari κτλ. Πρόκειται συνήθως για ολοκληρωμένες εφαρμογές που βασίζονται σε υπάρχουσες μηχανές, μερικές φορές να περιέχουν μια εντυπωσιακή ποικιλία από μοναδικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτές τις προσφορές, καθώς είναι κάτι περισσότερο από ένα πολύ γνωστό πρόγραμμα περιήγησης που είναι συσκευασμένο με πρόσθετα. Ορισμένα από αυτά δεν φαίνονται καθόλου όπως τις εφαρμογές που μπορεί να συνηθίσετε και διαθέτουν κυρίως πρωτότυπα εξαρτήματα. Εξαιτίας αυτού, ο χώρος για εκμετάλλευση αυξάνεται εκθετικά εάν οι δημιουργοί επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή. Ορισμένα πρωτότυπα, όπως το Avant Browser, έχουν αναπτύξει μια σταθερή φήμη όλα αυτά τα χρόνια και παρουσιάζουν μια ευχάριστη και παραγωγική εμπειρία χρήστη. Άλλοι, όπως το NetBrowserPro, έχουν εκτεθεί για την ενσωμάτωση των αρνητικών τόσο σοβαρών όσο οι keyloggers και οι συσκευές παρακολούθησης πακέτων. Το πιο τρομακτικό είναι ότι μερικά από αυτά τα κακά προγράμματα περιήγησης έχουν τη δυνατότητα να γλιστρήσουν μέσα από τις ρωγμές και να μην εντοπιστούν από το λογισμικό προστασίας από λογισμικό υποκλοπής spyware και προστασίας από ιούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάνετε την έρευνά σας πριν από τη λήψη! Αναζητήστε στο Web αναφορές χρηστών και άλλες πληροφορίες σχετικά με ένα αρχικό πρόγραμμα περιήγησης πριν την εγκατάσταση στον υπολογιστή σας. Ο επιπλέον χρόνος που κάνετε για να το κάνετε αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει από έναν γιγαντιαίο πονοκέφαλο μακροπρόθεσμα.

Παραπλανητικές συνδέσεις και ονόματα αρχείων

Ορισμένες δωρεάν λήψεις προγραμμάτων περιήγησης αποδειχτούν εντελώς διαφορετικές. Οι σύνδεσμοι και τα ονόματα αρχείων μπορούν εύκολα να καλυφθούν για να μοιάζουν με προγράμματα περιήγησης του προγράμματος περιήγησης, όταν είναι στην πραγματικότητα μια μορφή adware, κακόβουλου λογισμικού ή κάτι χειρότερο. Αυτά είναι διαδεδομένα όχι μόνο σε ιστοσελίδες αλλά και μέσω P2P και άλλων διευθύνσεων κοινής χρήσης αρχείων. Υπάρχει ένας απλός τρόπος να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτού του τύπου εξαπάτησης. Λάβετε μόνο προγράμματα περιήγησης από την επίσημη ιστοσελίδα τους! Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης από μη επικυρωμένη τοποθεσία ή, ακόμα χειρότερα, από πρόγραμμα κοινής χρήσης αρχείων.

Ασφαλείς λήψεις προγράμματος περιήγησης στο Web

Παρακάτω ακολουθεί μια ολοκληρωμένη λίστα επίσημων και ασφαλών λήψεων του προγράμματος περιήγησης στο Web.