Τι είναι το ποντίκι του υπολογιστή;

Ένα ποντίκι υπολογιστή σε μια συσκευή εισόδου για τον έλεγχο αντικειμένων στην οθόνη

Το ποντίκι, που μερικές φορές ονομάζεται δείκτης , είναι χειροκίνητη συσκευή εισόδου που χρησιμοποιείται για χειρισμό αντικειμένων σε οθόνη υπολογιστή.

Εάν το ποντίκι χρησιμοποιεί λέιζερ ή σφαίρα ή είναι ενσύρματο ή ασύρματο, μια κίνηση που εντοπίζεται από το ποντίκι στέλνει οδηγίες στον υπολογιστή για να μετακινήσει τον κέρσορα στην οθόνη για να αλληλεπιδράσει με αρχεία , παράθυρα και άλλα στοιχεία λογισμικού.

Παρόλο που το ποντίκι είναι μια περιφερειακή συσκευή που κάθεται έξω από το κύριο περίβλημα του υπολογιστή , είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι υλικού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα περισσότερα συστήματα ... τουλάχιστον μη-αφής.

Φυσική περιγραφή ποντικιού

Τα υπολογιστικά ποντίκια έρχονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, αλλά όλα έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν είτε στο αριστερό είτε στο δεξί χέρι και να χρησιμοποιούνται σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Το τυπικό ποντίκι έχει δύο κουμπιά προς τα εμπρός (με αριστερό κλικ και δεξιό κλικ ) και ένα τροχό κύλισης στο κέντρο (για γρήγορη μετακίνηση της οθόνης προς τα επάνω και προς τα κάτω). Ωστόσο, ένα ποντίκι υπολογιστή μπορεί να έχει οπουδήποτε από ένα έως περισσότερα κουμπιά για να παρέχει μια ευρεία ποικιλία από άλλες λειτουργίες (όπως το 12-κουμπί Razer Naga Chroma MMO Gaming Mouse).

Ενώ τα παλαιότερα ποντίκια χρησιμοποιούν μια μικρή μπάλα στο κάτω μέρος για να ελέγχουν τον δρομέα, τα νεότερα χρησιμοποιούν ένα λέιζερ. Ορισμένα ποντίκια υπολογιστή έχουν μια μεγάλη μπάλα πάνω από το ποντίκι, έτσι ώστε αντί να μετακινεί το ποντίκι σε μια επιφάνεια για να αλληλεπιδράσει με τον υπολογιστή, ο χρήστης κρατάει το ποντίκι ακίνητο και μετακινεί την μπάλα με το δάχτυλό του. Το Logitech M570 είναι ένα παράδειγμα αυτού του τύπου ποντικιού.

Ανεξάρτητα από το είδος του ποντικιού που χρησιμοποιείται, όλοι επικοινωνούν με τον υπολογιστή είτε ασύρματα είτε μέσω φυσικής, ενσύρματης σύνδεσης.

Αν τα ασύρματα ποντίκια συνδέονται στον υπολογιστή είτε μέσω επικοινωνίας RF είτε μέσω Bluetooth. Ένα ασύρματο ποντίκι βασισμένο σε RF θα απαιτήσει έναν δέκτη ο οποίος θα συνδεθεί φυσικά στον υπολογιστή. Ένα ασύρματο ποντίκι Bluetooth συνδέεται μέσω του υλικού Bluetooth του υπολογιστή. Δείτε την Πώς να εγκαταστήσετε ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι για μια σύντομη ματιά στο πώς λειτουργεί μια ρύθμιση ασύρματου ποντικιού.

Εάν είναι ενσύρματα, τα ποντίκια συνδέονται στον υπολογιστή μέσω USB χρησιμοποιώντας μια υποδοχή τύπου Α . Οι παλαιότεροι ποντικοί συνδέονται μέσω θυρών PS / 2 . Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι συνήθως μια άμεση σύνδεση με τη μητρική πλακέτα .

Οδηγοί για ποντίκι υπολογιστή

Όπως κάθε κομμάτι υλικού, ένα ποντίκι υπολογιστή λειτουργεί με έναν υπολογιστή μόνο εάν έχει εγκατασταθεί το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης συσκευής . Ένα βασικό ποντίκι θα λειτουργήσει ακριβώς έξω από το κουτί, επειδή το λειτουργικό σύστημα έχει ήδη έτοιμο το πρόγραμμα οδήγησης για εγκατάσταση, αλλά απαιτείται ειδικό λογισμικό για ένα πιο προηγμένο ποντίκι που έχει περισσότερες λειτουργίες.

Το προηγμένο ποντίκι μπορεί να λειτουργεί καλά ως κανονικό ποντίκι, αλλά είναι πιθανό ότι τα επιπλέον κουμπιά δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να εγκατασταθεί το σωστό πρόγραμμα οδήγησης.

Ο καλύτερος τρόπος για να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης ποντικιού που λείπει είναι μέσω του ιστότοπου του κατασκευαστή. Η Logitech και η Microsoft είναι οι πιο δημοφιλείς κατασκευαστές ποντικιών, αλλά θα τα δείτε και από άλλους κατασκευαστές υλικού. Δείτε πώς μπορώ να ενημερώσω προγράμματα οδήγησης στα Windows; για οδηγίες σχετικά με τη μη αυτόματη εγκατάσταση αυτών των τύπων προγραμμάτων οδήγησης στη συγκεκριμένη έκδοση των Windows .

Ωστόσο, ένας από τους ευκολότερους τρόπους εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης . Αν πάτε αυτή τη διαδρομή, βεβαιωθείτε ότι το ποντίκι είναι συνδεδεμένο όταν ξεκινάτε τη σάρωση του προγράμματος οδήγησης.

Ορισμένα προγράμματα οδήγησης μπορούν να μεταφορτωθούν μέσω του Windows Update , επομένως αυτή είναι μια άλλη επιλογή αν εξακολουθείτε να μην φαίνεται να βρίσκετε το σωστό.

Σημείωση: Οι βασικές επιλογές για τον έλεγχο του ποντικιού μπορούν να ρυθμιστούν στα Windows μέσω του Πίνακα Ελέγχου . Αναζητήστε την μικροεφαρμογή του πίνακα ελέγχου του ποντικιού ή χρησιμοποιήστε την εντολή Εκκίνηση του ποντικιού ελέγχου για να ανοίξετε ένα σύνολο επιλογών που σας επιτρέπουν να αλλάξετε τα κουμπιά του ποντικιού, να επιλέξετε έναν νέο δείκτη του ποντικιού, να αλλάξετε την ταχύτητα διπλής κλικ, να εμφανίσετε τις διαδρομές δείκτη, κατά την πληκτρολόγηση, ρυθμίστε την ταχύτητα δείκτη και πολλά άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποντίκι υπολογιστή

Ένα ποντίκι υποστηρίζεται μόνο σε συσκευές που έχουν γραφική διεπαφή χρήστη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιό σας όταν εργάζεστε με εργαλεία μόνο για κείμενο, όπως μερικά από αυτά τα δωρεάν προγράμματα εκκίνησης για προγράμματα εντοπισμού ιών .

Ενώ οι φορητοί υπολογιστές, τα τηλέφωνα / tablet με οθόνη αφής και άλλες παρόμοιες συσκευές δεν απαιτούν ποντίκι, όλοι χρησιμοποιούν την ίδια ιδέα για να επικοινωνούν με τη συσκευή. Δηλαδή, μια γραφίδα, trackpad ή το δικό σας δάχτυλο χρησιμοποιείται στη θέση του παραδοσιακού ποντικιού του υπολογιστή. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές υποστηρίζουν τη χρήση ενός ποντικιού ως προαιρετικό συνημμένο, αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα ούτως ή άλλως.

Κάποια ποντίκια των υπολογιστών σβήνουν μετά από μια ορισμένη περίοδο αδράνειας για να εξοικονομήσουν χρόνο ζωής της μπαταρίας, ενώ άλλα που χρειάζονται πολλή ισχύ (όπως μερικά ποντίκια παιχνιδιών ) θα είναι ενσύρματα - μόνο για να ευνοούν την απόδοση σε σχέση με την άνεση της ασύρματης σύνδεσης.

Το ποντίκι αναφερόταν αρχικά ως "δείκτης θέσης XY για ένα σύστημα απεικόνισης" και ήταν παρατσούκλι ένα "ποντίκι" εξαιτίας του ουρανού καλωδίου που βγήκε από το τέλος του. Ανακαλύφθηκε από τον Douglas Engelbart το 1964.

Πριν από την εφεύρεση του ποντικιού, οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών έπρεπε να εισάγουν εντολές βασισμένες σε κείμενο για να κάνουν ακόμη και τις απλούστερες εργασίες, όπως μετακίνηση μέσω καταλόγων και άνοιγμα αρχείων / φακέλων.