Μπλε οθόνη θανάτου (BSOD)

Τι ακριβώς σημαίνει όταν ο υπολογιστής σας παίρνει ένα BSOD;

Συνήθως συντομογραφία ως BSOD, η μπλε οθόνη του θανάτου είναι το μπλε σφάλμα πλήρους οθόνης που εμφανίζεται συχνά μετά από μια πολύ σοβαρή συντριβή του συστήματος.

Η μπλε οθόνη του θανάτου είναι πραγματικά το δημοφιλές όνομα για αυτό που ονομάζεται τεχνικά μήνυμα STOP ή σφάλμα STOP .

Εκτός από το επίσημο όνομά της, το BSOD ονομάζεται επίσης BSoD (μικρό "o"), μπλε οθόνη του Doom , οθόνη ελέγχου σφαλμάτων , σφάλμα συστήματος , σφάλμα πυρήνα ή απλά σφάλμα μπλε οθόνης .

Το παράδειγμα εδώ σε αυτή τη σελίδα είναι ένα BSOD, όπως ίσως δείτε ένα στα Windows 8 ή τα Windows 10. Οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows είχαν κάπως λιγότερο φιλική εμφάνιση. Περισσότερα σχετικά με αυτό.

Καθορισμός μπλε οθόνης του θανάτου

Αυτό το [συγκεχυμένο] κείμενο στη Μπλε Οθόνη του Θανάτου θα αναφέρει συχνά τα αρχεία που εμπλέκονται στη συντριβή, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών συσκευών που ενδεχομένως έχουν υποστεί βλάβη και συχνά μια σύντομη, συνήθως κρυπτική περιγραφή του τι πρέπει να κάνει για το πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό, το BSOD περιλαμβάνει έναν κωδικό STOP που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου BSOD. Διατηρούμε έναν πλήρη κατάλογο κωδικών σφαλμάτων μπλε οθόνης που μπορείτε να αναφέρετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθορισμό της συγκεκριμένης που λαμβάνετε.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον κωδικό STOP στη λίστα μας ή αν δεν μπορείτε να διαβάσετε τον κώδικα, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να διορθώσετε μια μπλε οθόνη θανάτου για μια καλή επισκόπηση του τι πρέπει να κάνετε.

Δυστυχώς, από προεπιλογή, οι περισσότερες εγκαταστάσεις των Windows είναι προγραμματισμένες να επανεκκινούν αυτόματα μετά από ένα BSOD το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάγνωση του κωδικού σφάλματος STOP.

Για να μπορέσετε να κάνετε οποιαδήποτε αντιμετώπιση προβλημάτων, θα πρέπει να αποτρέψετε αυτήν την αυτόματη επανεκκίνηση, απενεργοποιώντας την επιλογή αυτόματης επανεκκίνησης στο σύστημα σε Windows.

Εάν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα Windows, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης αρχείων σφαλμάτων, όπως το BlueScreenView, για να δείτε τυχόν σφάλματα που προέκυψαν, οδηγώντας στο BSOD, για να μάθετε γιατί καταρρέει ο υπολογιστής σας. Δείτε επίσης τη σελίδα υποστήριξης της Microsoft για την ανάγνωση αρχείων ένδειξης σφαλμάτων μνήμης.

Γιατί ονομάστηκε μπλε οθόνη "Θάνατος"

Ο θάνατος μοιάζει με μια ισχυρή λέξη, δεν νομίζετε; Όχι, ένα BSOD δεν σημαίνει απαραίτητα έναν "νεκρό" υπολογιστή, αλλά αυτό σημαίνει μερικά πράγματα με βεβαιότητα.

Για ένα, αυτό σημαίνει ότι όλα πρέπει να σταματήσουν, τουλάχιστον όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα . Δεν μπορείτε να "κλείσετε" το σφάλμα και να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας, ή να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας με τον κατάλληλο τρόπο - είναι τουλάχιστον τελείως, τουλάχιστον προς το παρόν. Από εκεί προέρχεται το σωστό σφάλμα STOP .

Σημαίνει επίσης, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ότι υπάρχει ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που θα χρειαστεί να διορθωθεί πριν μπορέσετε να περιμένετε να χρησιμοποιήσετε κανονικά τον υπολογιστή σας. Ορισμένα BSODs εμφανίζονται κατά τη διαδικασία εκκίνησης των Windows, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν θα περάσετε μέχρι να λύσετε το πρόβλημα. Άλλοι συμβαίνουν σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη χρήση του υπολογιστή σας και έτσι τείνουν να είναι πιο εύκολο να λυθούν.

Περισσότερα για τη μπλε οθόνη του θανάτου

Τα BSODs υπήρξαν από τις πρώτες μέρες των Windows και ήταν πολύ πιο συνηθισμένα τότε, μόνο και μόνο επειδή το υλικό , το λογισμικό και τα Windows ήταν το ίδιο "buggy" να το πω.

Από τα Windows 95 έως τα Windows 7, η μπλε οθόνη του θανάτου δεν άλλαξε πολύ. Ένα σκούρο μπλε φόντο και ένα ασημένιο κείμενο. Πολλά και άχρηστα δεδομένα στην οθόνη είναι αναμφισβήτητα ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η BSOD πήρε μια τέτοια περιβόητη ραπα.

Ξεκινώντας από τα Windows 8 , το μπλε χρώμα της οθόνης του θανάτου πήγε από το σκοτάδι στο ανοιχτό μπλε και αντί για αρκετές γραμμές, που συνήθως δεν βοηθάει τις πληροφορίες, υπάρχει τώρα μια βασική εξήγηση για το τι συμβαίνει μαζί με την πρόταση "αναζήτηση αργότερα στο διαδίκτυο" για το STOP κωδικός που αναγράφεται.

Τα σφάλματα διακοπής σε άλλα λειτουργικά συστήματα δεν ονομάζονται BSOD αλλά, αντιθέτως, υπάρχουν πυρήνες πανικού στο macOS και το Linux, και bugchecks στο OpenVMS.