Κατανόηση ταχύτητας ευρυζωνικού Διαδικτύου

Τι καθορίζει την ταχύτητα της σύνδεσής σας και πώς ελέγχετε την ταχύτητα του Internet

Η φυσική πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα είναι προφανώς ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, η ευρυζωνικότητα παρέχεται μέσω διαφορετικών τεχνολογιών και ο τύπος της τεχνολογίας καθορίζει το φάσμα των ταχυτήτων που παραδίδονται στον υπολογιστή σας.

Πολλοί άλλοι παράγοντες θα καθορίσουν την ταχύτητα της σύνδεσής σας επίσης. Ωστόσο, όλα αυτά επηρεάζουν πόσο γρήγορα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες, να κατεβάζετε αρχεία ή να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ταχύτητα ισούται με την ποιότητα

Η ταχύτητα της σύνδεσής σας καθορίζει επίσης την ποιότητα του βίντεο που παρακολουθείτε ή τον ήχο που ακούτε. Όλοι έχουν βιώσει απογοητευτικές καθυστερήσεις που περιμένουν να βγουν μια ταινία ή ένα τραγούδι ή να παρακολουθήσουν μια ταινία που τραυλίζει και παραλείπει στην οθόνη σας.

Το χειρότερο είναι ίσως όταν παίρνετε το τρομακτικό μήνυμα "buffering". Η μνήμη απλά σημαίνει ότι η σύνδεσή σας δεν μπορεί να χειριστεί την ταχύτητα με την οποία το βίντεο παραδίδεται στην οθόνη του υπολογιστή σας. Συνεπώς, πρέπει να συλλέγει στιγμιαία δεδομένα προτού συνεχίσει την αναπαραγωγή. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο ο εκτυπωτής σας συλλέγει δεδομένα που αποστέλλετε από τον υπολογιστή σας για εκτύπωση.

Ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε, η ταχύτητα της σύνδεσής σας συχνά θα καθορίζει κατά πόσο είναι ακόμη δυνατή η αποτελεσματική εκτέλεση της εφαρμογής. Μια ταινία δεν είναι ευχάριστη αν σταματήσει να παίζει κάθε λίγα λεπτά. Έτσι, πόσο γρήγορα μια σύνδεση πρέπει να εκτελέσετε συγκεκριμένες εργασίες και να εκτελέσετε συγκεκριμένα προγράμματα;

Bandwidth Vs. Ταχύτητα

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη μέτρηση της ταχύτητας . Το εύρος ζώνης αναφέρεται στο μέγεθος του αγωγού στον οποίο κινούνται τα δεδομένα. Η ταχύτητα αναφέρεται στο ρυθμό με τον οποίο μετακινούνται τα δεδομένα.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ορισμό, μπορείτε γρήγορα να διαπιστώσετε ότι ένα μεγαλύτερο εύρος ζώνης θα επιτρέψει την κυκλοφορία περισσότερων δεδομένων, γεγονός που θα αυξήσει επίσης το ρυθμό με τον οποίο ταξιδεύει.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ταχύτητα της ευρυζωνικής σύνδεσης θα είναι ίδια με το εύρος ζώνης. Το εύρος ζώνης αναφέρεται απλά στο μέγεθος του "σωλήνα" στο οποίο ταξιδεύει.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μεταφέρετε ένα αρχείο στα 128 Kbps (kilobits ανά δευτερόλεπτο). Αν αρχίσετε να μεταφέρετε άλλο αρχείο, θα ανταγωνιστείτε για εύρος ζώνης και θα επιβραδύνετε την ταχύτητά σας. Αν αυξήσετε το εύρος ζώνης σας προσθέτοντας μια άλλη γραμμή ISDN 128 Kbps, το πρώτο σας αρχείο θα συνεχίσει να ταξιδεύει στα 128 Kbps, αλλά τώρα μπορείτε να μεταφέρετε και τα δύο αρχεία στα 128 Kbps χωρίς να θυσιάζετε ταχύτητα.

Μια αναλογία θα ήταν ένας αυτοκινητόδρομος με όριο ταχύτητας 65 μίλια / ώρα. Ακόμα και αν προστεθούν περισσότερες λωρίδες για να χειριστούν περισσότερα οχήματα, το όριο ταχύτητας εξακολουθεί να είναι 65 μίλια / ώρα.

Παροχείς ευρυζωνικών υπηρεσιών και διαφημιστικές ταχύτητες

Για τους λόγους αυτούς, οι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών διαφημίζουν ταχύτητες σε εύρη τιμών, όχι εγγυημένους αριθμούς. Αυτό καθιστά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο γρήγορα θα είναι μια συγκεκριμένη σύνδεση.

Οι πάροχοι γνωρίζουν ότι μπορούν να παρέχουν ένα ορισμένο εύρος ζώνης για να χειρίζονται συγκεκριμένα ποσά δεδομένων. Δεν γνωρίζουν επακριβώς πότε θα μετακινηθούν αυτά τα δεδομένα ή όταν θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαιτήσεις στο δίκτυο.

Αντί για ελπιδοφόρες ταχύτητες που θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν συνεχώς, προσφέρουν ταχύτητες που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες σειρές.

Για παράδειγμα, ένας μεγάλος πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών προσφέρει πακέτα ευρυζωνικών διαδικτύου στις ακόλουθες περιοχές ταχύτητας (λήψη / φόρτωση):

Η ταχύτητα σύνδεσης θα πρέπει να εμπίπτει στις περιοχές που αναφέρονται για τα προσφερόμενα πακέτα. Το εύρος ζώνης για αυτές τις προσφορές δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από τη μέγιστη ταχύτητα που αναφέρεται.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να έχετε ταχύτητες άνω των 15 Mbps (megabits ανά δευτερόλεπτο) με εύρος ζώνης 15 Mbps. Μερικοί πάροχοι προσφέρουν μια ορισμένη ταχύτητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ταχύτητα "μέχρι" είναι το εύρος ζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι η ταχύτητα που πραγματικά θα βιώσετε θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερη.

Μεταφόρτωση Vs. Ταχύτητα μεταφόρτωσης

Στην ουσία, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της μεταφόρτωσης και της λήψης δεδομένων εκτός από την κατεύθυνση της μεταφοράς δεδομένων. Όσο ταχύτερη είναι η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, τόσο πιο γρήγορη είναι η δυνατότητα μεταφόρτωσης και λήψης.

Οι ταχύτητες μεταφόρτωσης και λήψης μπορούν να μετρηθούν ευκολότερα όταν είναι συμμετρικές . Αυτό απλά σημαίνει ότι οι ταχύτητες λήψης και φόρτωσης είναι ίσες μεταξύ τους.

Ενώ οι ταχύτητες λήψης συχνά υπογραμμίζονται από τους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών, οι ταχύτητες φόρτωσης αποτελούν επίσης σημαντικό θέμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η επιχείρησή σας εξαρτάται από τη μεταφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε υπηρεσίες που βασίζονται σε σύννεφο.

Οι ταχύτητες λήψης είναι συνήθως πολύ πιο γρήγορα από τις ταχύτητες αποστολής, επειδή οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου ανακτούν δεδομένα από το διαδίκτυο αντί να μεταδίδουν δεδομένα και αρχεία στο διαδίκτυο. Εάν είστε χρήστης που ανεβάζει μεγάλα αρχεία ή άλλες πληροφορίες, θα πρέπει να αναζητήσετε ταχύτερες ταχύτητες αποστολής. Πολλοί πάροχοι μπορούν εύκολα να παρέχουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφόρτωσης, μειώνοντας τις ταχύτητες λήψης διατηρώντας παράλληλα το ίδιο πλάνο ευρυζωνικότητας.

Megabits και Gigabits

Η μικρότερη μονάδα ψηφιακών δεδομένων είναι λίγο. Ένα byte είναι ίσο με 8 bits και χίλιες bytes είναι ένα kilobyte. Πριν από αρκετά χρόνια, αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο ταχύτητας που θα έπρεπε να γνωρίζετε. Οι τυπικές συνδέσεις μέσω τηλεφώνου δεν υπερβαίνουν τα 56 Kbps.

Η ταχύτητα ευρείας ζώνης μετράται συνήθως σε megabit ανά δευτερόλεπτο . Ένα megabit είναι ίσο με 1000 kilobits και συνήθως αναφέρεται ως Mb ή Mbps (π.χ. 15Mb ή 15 Mbps). Οι απαιτήσεις ταχύτητας αυξάνονται ραγδαία, με ταχύτητες gigabit (Gbps) να γίνονται γρήγορα το νέο πρότυπο για την οικονομική ανάπτυξη και τη θεσμική χρήση.

Ποια τεχνολογία είναι καλύτερη;

Τώρα που μπορείτε να καθορίσετε ποια ταχύτητα χρειάζεστε για να εκτελέσετε τις εφαρμογές που θέλετε, ποια ευρυζωνική τεχνολογία είναι σε θέση να προσφέρει αυτές τις ταχύτητες;

Με τον ίδιο τον ορισμό, η ευρυζωνική σύνδεση είναι μια σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο, η οποία είναι πάντα ανοικτή. Η πρόσβαση μέσω τηλεφώνου, από την άλλη πλευρά, απαιτεί ένα μόντεμ να ξεκινήσει μια σύνδεση 56 Kbps στο Internet.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) αύξησε την ελάχιστη ταχύτητα ευρυζωνικότητας στα 4 Mbps κατάντη και στα 1 Mbps upstream. Αυτό είναι τώρα το νέο πρότυπο για μια ελάχιστη ευρυζωνική σύνδεση. Ωστόσο, αυτό είναι ανεπαρκές για πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών βίντεο συνεχούς ροής όπως το Netflix.

Η FCC περιέγραψε έναν φιλόδοξο στόχο στο εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο όσον αφορά τις ευρυζωνικές ταχύτητες. Ένας από τους κύριους ευρυζωνικούς στόχους του προέδρου Obama ήταν να συνδεθεί 100 εκατομμύρια άνθρωποι με ταχύτητες 100 Mbps έως το 2020.

Ευρυζωνική τεχνολογία και ταχύτητες

Ευρυζωνική τεχνολογία Λήψη εύρους ταχύτητας Σύνδεση
Πληκτρολόγηση Μέχρι 56kbps Τηλεφωνική γραμμή
DSL 768 Kbps - 6 Mbps Τηλεφωνική γραμμή
Δορυφόρος 400 Kbps - 2 Mbps Ασύρματο δορυφόρο
3G 50 Kbps - 1,5 Mbps Ασύρματος
Ενσύρματο μόντεμ 1 Mbps - 1 Gbps Ομοαξονικό καλώδιο
WiMax έως 128 Mbps Ασύρματος
Ινα έως 1 Gbps Οπτικές ίνες
4G / LTE μέχρι και 12 Mbps Κινητό ασύρματο

Πώς να δοκιμάσετε την ταχύτητά σας

Εάν η ταχύτητα της σύνδεσής σας μπορεί να είναι διαφορετική από ό, τι διαφημίζει ο παροχέας σας, πώς γνωρίζετε τι πραγματικά παίρνετε; Η FCC προσφέρει συμβουλές και μια πλατφόρμα δοκιμών που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν παίρνετε την ταχύτητα που πληρώνετε.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική δοκιμή ταχύτητας και λίγες είναι διαθέσιμες δωρεάν.

Μπορεί να υπάρχει ακόμη και ένας συγκεκριμένος για τον πάροχο διαδικτύου σας αν χρησιμοποιείτε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Ένας μη-ISP για check out είναι speedof.me. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και θα σας δώσει σχετικά ακριβή αποτελέσματα σε ένα λεπτό περίπου.

Εάν διαπιστώσετε ότι η σύνδεσή σας φαίνεται αργή ή ότι δεν εξετάζει τα πρότυπα που θα πρέπει να παρέχει η υπηρεσία σας, καλέστε την εταιρεία και συζητήστε μαζί της. Φυσικά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο εξοπλισμός μας παίζει και παράγοντα. Ένας αργός ασύρματος δρομολογητής ή ένας υπολογιστής μπορεί να υποβαθμίσει σοβαρά τη σύνδεση στο διαδίκτυο.