Γιατί πρέπει να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης σε ένα δίκτυο Wi-Fi

Προστατέψτε το οικιακό σας δίκτυο αλλάζοντας τακτικά τον κωδικό πρόσβασης

Όποιος χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο, έπρεπε να αντιμετωπίσει τη διαχείριση πολλών διαφορετικών κωδικών πρόσβασης. Σε σύγκριση με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο κωδικός πρόσβασης του οικιακού σας δικτύου Wi-Fi μπορεί να είναι μια σκέψη, αλλά δεν πρέπει να παραμεληθεί.

Τι είναι ο κωδικός δικτύου Wi-Fi;

Οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές επιτρέπουν στους διαχειριστές να διαχειρίζονται το οικιακό τους δίκτυο μέσω ενός ειδικού λογαριασμού. Όποιος γνωρίζει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης αυτού του λογαριασμού, μπορεί να συνδεθεί στο δρομολογητή, πράγμα που τους δίνει πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες και τις πληροφορίες της συσκευής σχετικά με τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες.

Οι κατασκευαστές εγκατέστησαν όλους τους νέους δρομολογητές τους με το ίδιο προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Το όνομα χρήστη είναι συχνά απλά η λέξη "admin" ή "administrator". Ο κωδικός είναι συνήθως κενός (κενός), οι λέξεις "admin", "public" ή "password", ή κάποια άλλη απλή επιλογή λέξεων.

Κίνδυνοι μη αλλαγής των προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης δικτύου

Τα προεπιλεγμένα ονόματα χρήστη και κωδικοί πρόσβασης για δημοφιλή μοντέλα ασύρματου εξοπλισμού δικτύου είναι γνωστοί στους χάκερ και συχνά δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Αν ο προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης δεν αλλάξει, οποιοσδήποτε εισβολέας ή περίεργος άτομο που έρχεται εντός του εύρους σήματος του δρομολογητή μπορεί να συνδεθεί σε αυτόν. Μόλις εισέλθουν, μπορούν να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης σε ό, τι επιλέγουν και να κλείσουν τον δρομολογητή, πράγμα που ουσιαστικά πειραματίζεται το δίκτυο.

Η εμβέλεια σήματος των δρομολογητών είναι περιορισμένη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, εκτείνεται έξω από ένα σπίτι στο δρόμο και τα σπίτια των γειτόνων. Οι επαγγελματίες κλέφτες μπορεί να είναι απίθανο να επισκεφθούν τη γειτονιά σας μόνο για να καταλάβουν ένα οικιακό δίκτυο, αλλά περίεργα παιδιά που ζουν δίπλα μπορούν να δοκιμάσουν.

Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης δικτύου Wi-Fi

Για να βελτιώσετε την ασφάλεια του δικτύου Wi-Fi σας , ακόμα και αν είναι ελαφρώς, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή στον δρομολογητή σας αμέσως μόλις εγκαταστήσετε τη μονάδα. Θα χρειαστεί να συνδεθείτε στην κονσόλα του δρομολογητή με τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασης, να επιλέξετε μια καλή τιμή νέου κωδικού πρόσβασης και να εντοπίσετε τη θέση μέσα στις οθόνες της κονσόλας για να διαμορφώσετε τη νέα τιμή. Αλλάξτε το όνομα διαχειριστή και αν το υποστηρίζει ο δρομολογητής. (Δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα.)

Η αλλαγή του προεπιλεγμένου κωδικού πρόσβασης σε έναν ασθενή όπως "123456" δεν βοηθά. Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς και δεν έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα.

Για να διατηρήσετε την ασφάλεια οικιακού δικτύου για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλάξτε περιοδικά τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή. Πολλοί ειδικοί συστήνουν να αλλάζουν κωδικούς πρόσβασης Wi-Fi κάθε 30 έως 90 ημέρες. Ο προγραμματισμός των αλλαγών του κωδικού πρόσβασης σε ένα προγραμματισμένο πρόγραμμα βοηθάει να γίνει μια πρακτική ρουτίνας. Είναι επίσης μια καλή πρακτική για τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης στο διαδίκτυο γενικά.

Είναι σχετικά εύκολο για ένα άτομο να ξεχάσει έναν κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή επειδή χρησιμοποιείται σπάνια. Καταγράψτε το νέο δρομολογητή του δρομολογητή d και φυλάξτε τη σημείωση σε ασφαλές μέρος.