Πώς να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης σε έναν δρομολογητή δικτύου

01 από 05

Ξεκινώντας

JGI / Tom Grill / Blend Images / Getty Images

Οι δρομολογητές δικτύου διαχειρίζονται μέσω ειδικού λογαριασμού διαχείρισης. Ως μέρος της διαδικασίας κατασκευής του δρομολογητή, οι προμηθευτές ορίζουν ένα προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και έναν προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης για αυτόν τον λογαριασμό που ισχύει για όλες τις μονάδες ενός συγκεκριμένου μοντέλου. Αυτές οι προεπιλογές είναι δημόσια γνώση και είναι γνωστές σε όσους μπορούν να εκτελέσουν μια βασική αναζήτηση στο Web.

Θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή του δρομολογητή μετά την εγκατάσταση του. Αυτό αυξάνει την ασφάλεια ενός οικιακού δικτύου. Δεν προστατεύει από μόνη της τον δρομολογητή από τους χάκερ του Διαδικτύου, αλλά μπορεί να αποτρέψει τους γκρίζους γείτονες, τους φίλους των παιδιών σας ή άλλους οικιακούς επισκέπτες να διαταράξουν το οικιακό σας δίκτυο (ή και χειρότερα).

Αυτές οι σελίδες περνούν από τα βήματα για να αλλάξουν τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης σε έναν κοινό δρομολογητή δικτύου Linksys. Τα ακριβή βήματα θα διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο μοντέλο του δρομολογητή που χρησιμοποιείται, αλλά η διαδικασία είναι παρόμοια σε κάθε περίπτωση. Χρειάζεται μόνο ένα λεπτό.

02 του 05

Συνδεθείτε στον Δρομολογητή Δικτύου

Παράδειγμα - Αρχική σελίδα διαχείρισης κονσόλας δρομολογητή - Linksys WRK54G.

Συνδεθείτε στη διαχειριστική κονσόλα του δρομολογητή (διεπαφή ιστού) μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο Web χρησιμοποιώντας τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασης και όνομα χρήστη. Εάν δεν είστε βέβαιοι για τον τρόπο εύρεσης της διεύθυνσης του δρομολογητή σας, ανατρέξτε στην ενότητα Τι είναι η διεύθυνση IP ενός δρομολογητή;

Οι δρομολογητές Linksys μπορούν τυπικά να προσεγγιστούν στη διεύθυνση Web http://192.168.1.1/. Πολλοί δρομολογητές Linksys δεν απαιτούν κανένα ειδικό όνομα χρήστη (μπορείτε να αφήσετε κενό ή να εισαγάγετε οποιοδήποτε όνομα σε αυτό το πεδίο). Στο πεδίο κωδικού πρόσβασης, πληκτρολογήστε "admin" (χωρίς τα εισαγωγικά, την προεπιλογή για τους περισσότερους δρομολογητές Linksys) ή τον αντίστοιχο κωδικό πρόσβασης για το δρομολογητή σας. Όταν συνδεθείτε με επιτυχία, θα πρέπει να δείτε μια οθόνη όπως αυτή που εμφανίζεται στη συνέχεια.

03 του 05

Μεταβείτε στη σελίδα κωδικού αλλαγής δρομολογητή

Κονσόλα δρομολογητή - Καρτέλα διαχείρισης - Linksys WRK54G.

Στη διοικητική κονσόλα του δρομολογητή, μεταβείτε στη σελίδα όπου μπορεί να αλλάξει η ρύθμιση του κωδικού πρόσβασης. Σε αυτό το παράδειγμα, η καρτέλα Διαχείριση στην κορυφή της οθόνης περιέχει τη ρύθμιση κωδικού πρόσβασης του δρομολογητή Linksys. (Οι άλλοι δρομολογητές ενδέχεται να διατηρήσουν αυτήν τη ρύθμιση σε μενού ασφαλείας ή σε άλλες τοποθεσίες.) Κάντε κλικ στο κουμπί Διαχείριση για να ανοίξετε αυτήν τη σελίδα όπως φαίνεται παρακάτω.

04 του 05

Επιλέξτε και πληκτρολογήστε νέο κωδικό πρόσβασης

Κονσόλα δρομολογητή WRK54G - Κωδικός πρόσβασης διαχείρισης.

Επιλέξτε έναν κατάλληλο κωδικό πρόσβασης βάσει κοινών οδηγιών για ισχυρή ασφάλεια κωδικού πρόσβασης (για ανανέωση, δείτε 5 βήματα για έναν καλό κωδικό πρόσβασης ). Εισαγάγετε τον νέο κωδικό πρόσβασης στο πλαίσιο Κωδικός πρόσβασης και εισαγάγετε ξανά τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για δεύτερη φορά στον παρεχόμενο χώρο. Οι περισσότεροι (όχι όλοι) δρομολογητές χρειάζονται δεύτερη φορά για να πληκτρολογήσουν τον κωδικό πρόσβασης για να βεβαιωθούν ότι ο διαχειριστής δεν έσφαζε λάθος τον κωδικό πρόσβασης τους την πρώτη φορά.

Η θέση αυτών των πεδίων στην κονσόλα WRK54G εμφανίζεται παρακάτω. Αυτός ο δρομολογητής αποκρύπτει σκόπιμα τους χαρακτήρες (αντικαθιστά τους με κουκκίδες) καθώς πληκτρολογούνται ως πρόσθετο χαρακτηριστικό ασφάλειας σε περίπτωση που άλλα άτομα δίπλα στον διαχειριστή παρακολουθούν την οθόνη. (Ο διαχειριστής θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι άλλοι άνθρωποι δεν κοιτάζουν το πληκτρολόγιο όταν πληκτρολογούν τον νέο κωδικό πρόσβασης.)

Μη συγχέετε αυτόν τον κωδικό πρόσβασης με τις ξεχωριστές ρυθμίσεις για το WPA2 ή άλλο ασύρματο κλειδί . Οι συσκευές-πελάτες Wi-Fi χρησιμοποιούν ασύρματα κλειδιά ασφαλείας για να δημιουργήσουν προστατευμένες συνδέσεις στο δρομολογητή. μόνο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή για να συνδεθούν. Οι διαχειριστές θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το κλειδί ως κωδικό πρόσβασης διαχειριστή, αν το επιτρέπει ο δρομολογητής.

05 του 05

Αποθηκεύστε τον νέο κωδικό πρόσβασης

WRK54G - Κονσόλα δρομολογητή - Αλλαγή κωδικού πρόσβασης διαχείρισης.

Η αλλαγή κωδικού πρόσβασης δεν εφαρμόζεται στο δρομολογητή μέχρι να την αποθηκεύσετε ή να την επιβεβαιώσετε. Σε αυτό το παράδειγμα, κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση ρυθμίσεων στο κάτω μέρος της σελίδας (όπως φαίνεται παρακάτω) για να τεθεί σε ισχύ ο νέος κωδικός πρόσβασης. Ενδέχεται να εμφανιστεί σύντομα ένα παράθυρο επιβεβαίωσης για να επιβεβαιωθεί ότι η αλλαγή κωδικού έγινε με επιτυχία. Ο νέος κωδικός πρόσβασης ενεργοποιείται αμέσως. δεν απαιτείται επανεκκίνηση του δρομολογητή.