Αρχική δικτύωση με έναν ευρυζωνικό δρομολογητή

Χρησιμοποιώντας ένα δρομολογητή σε ευρυζωνικά ή / και ασύρματα οικιακά δίκτυα

Ο δρομολογητής δικτύου είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που απλοποιεί τη διαδικασία οικοδόμησης ενός οικιακού ηλεκτρονικού δικτύου . Ο δρομολογητής του σπιτιού λειτουργεί ως πυρήνας ή "κέντρο" του δικτύου στο οποίο μπορούν να συνδεθούν υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλες συσκευές. Η δικτύωση με δρομολογητή σας βοηθά (για παράδειγμα):

Οι δρομολογητές δεν χρειάζονται απαραιτήτως για την κατασκευή ενός δικτύου. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδέσετε δύο υπολογιστές απευθείας μεταξύ τους με ένα μόνο καλώδιο (ή χωρίς καλώδια σε ορισμένες περιπτώσεις). Οι δρομολογητές οικιακής χρήσης προσφέρουν ευκολία και ευκολότερη συντήρηση όσο αυξάνεται το δίκτυό σας.

Δείτε επίσης: Σύνδεση δύο υπολογιστών οικιακής χρήσης

Επιλογή δρομολογητή δικτύου

Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλών διαφορετικών τύπων ευρυζωνικών δρομολογητών . Οι δύο συνηθέστεροι τύποι στη δημοφιλή χρήση είναι τα μοντέλα Wi-Fi 802.11ac και 802.11n . Το 802.11ac είναι η νεότερη τεχνολογία, αλλά οι δρομολογητές 802.11n συχνά μπορούν να κάνουν τη δουλειά για ένα ακόμα χαμηλότερο κόστος, ενώ ακόμη και οι δρομολογητές 802.11g εξακολουθούν να λειτουργούν για εκείνους με έναν προϋπολογισμό που ταιριάζει.

Περισσότερα: Επιλογή ασύρματου δρομολογητή

Εγκατάσταση ενός δρομολογητή δικτύου

Οι δρομολογητές δικτύου λαμβάνουν τη δύναμή τους από μια συνηθισμένη ηλεκτρική πρίζα στο σπίτι. Όταν ενεργοποιείται, τα φώτα (LED) υποδηλώνουν ότι η μονάδα λειτουργεί.

Οι δρομολογητές δικτύου πρέπει να διαμορφώνονται προσεκτικά κατά την πρώτη εγκατάσταση. Όπως και οι υπολογιστές και άλλες συσκευές στο οικιακό δίκτυο, οι δρομολογητές πρέπει να έχουν ρυθμιστεί με διευθύνσεις IP . Οι δρομολογητές παρέχουν επίσης προαιρετικές (αλλά συνιστώμενες) λειτουργίες ασφαλείας.

Οι δρομολογητές περιέχουν ενσωματωμένο λογισμικό για να ενεργοποιήσετε τη ρύθμιση. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό μέσω του προγράμματος περιήγησης στο Web σε οποιονδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δρομολογητή.

Περισσότερα: Πώς να ρυθμίσετε έναν δρομολογητή , Βασικές ρυθμίσεις για δρομολογητές οικιακού δικτύου

Σύνδεση υπολογιστών σε δρομολογητή

Η πιο βασική χρήση ενός δρομολογητή δικτύου περιλαμβάνει την κοινή χρήση αρχείων (αντιγραφή αρχείων) μεταξύ πολλών υπολογιστών. Δεν χρειάζεστε τεχνικά ένα δρομολογητή για να ρυθμίσετε την κοινή χρήση αρχείων (ή ένα οικιακό δίκτυο), αλλά με τη χρήση ενός δρομολογητή απλοποιείται πολύ η εργασία, ειδικά όταν συμμετέχουν τρεις ή περισσότεροι υπολογιστές.

Οι οικιακοί δρομολογητές παρέχουν σημεία σύνδεσης (καλούμενα θύρες ή "υποδοχές") για τη σύνδεση υπολογιστών με καλώδια Ethernet . Συνδέστε το ένα άκρο του καλωδίου στον δρομολογητή και το άλλο στον προσαρμογέα δικτύου Ethernet του υπολογιστή . Οι ασύρματες δρομολογητές επιτρέπουν εναλλακτικά τη σύνδεση υπολογιστών μέσω τεχνολογίας Wi-Fi , εάν ο υπολογιστής διαθέτει προσαρμογέα δικτύου Wi-Fi.

Περισσότερα: Διάγραμμα δικτύου ασύρματου δρομολογητή, Διάγραμμα δικτύου ενσύρματου / Ethernet δρομολογητή

Σύνδεση μόντεμ Internet στο δρομολογητή

Η δυνατότητα ενός δρομολογητή δικτύου να μοιράζεται τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο σε όλη την κατοικία είναι ένα βασικό σημείο πώλησης αυτών των κουτιών. Η κοινή χρήση της σύνδεσης στο Internet μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς δρομολογητή χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους, αλλά για μια ακόμη φορά, ο δρομολογητής απλοποιεί πολύ την εργασία.

Για να χρησιμοποιήσετε το δρομολογητή σας για κοινή χρήση στο Διαδίκτυο, συνδέστε το μόντεμ Internet στο κατάλληλο υποδοχή δρομολογητή που έχει σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό. Πολλοί δρομολογητές δικτύου επιτρέπουν τη σύνδεση ευρυζωνικών μόντεμ είτε με καλώδιο USB είτε με καλώδιο Ethernet . Ορισμένοι δρομολογητές δικτύου επιτρέπουν ακόμη τη σύνδεση συμβατικών διαποδιαμορφωμένων μόντεμ μέσω σειριακών καλωδίων σε μια ενσωματωμένη σειριακή θύρα .

Σύνδεση εκτυπωτή στον δρομολογητή

Η κοινή χρήση ενός εκτυπωτή μεταξύ πολλών οικιακών υπολογιστών είναι συχνά επιθυμητή αλλά εκπληκτικά δύσκολη. Χωρίς δρομολογητή, οι άνθρωποι συνδέουν τον εκτυπωτή τους σε έναν υπολογιστή που έχει οριστεί ως ο οικοδεσπότης του εκτυπωτή. Αυτός ο υπολογιστής-κεντρικός υπολογιστής πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένος και πρέπει επίσης να λειτουργεί κάθε φορά που κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει τον εκτυπωτή. Η μετακίνηση αυτής της ευθύνης από έναν κεντρικό υπολογιστή σε ένα δρομολογητή κάνει ευκολότερη τη ρύθμιση του δικτύου και τη χρήση του εκτυπωτή.

Συνήθως μπορείτε να συνδέσετε τον εκτυπωτή σας στο δρομολογητή χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο USB ή ένα καλώδιο USB-Ethernet. Εναλλακτικά, υπάρχει επίσης υλικό ασύρματου διακομιστή εκτύπωσης . Ένας διακομιστής εκτύπωσης συνδέεται με την υποδοχή USB του εκτυπωτή σας και με τη σειρά του κάνει μια σύνδεση WiFi σε έναν ασύρματο δρομολογητή. Μερικοί δρομολογητές διαθέτουν ενσωματωμένη δυνατότητα διακομιστή εκτύπωσης, παρέχοντας μια ενσωματωμένη παράλληλη θύρα για απευθείας καλωδίωση εκτυπωτή.

Σύνδεση εξοπλισμού οικιακής ψυχαγωγίας στον δρομολογητή

Μπορείτε να συνδέσετε κονσόλες παιχνιδιών, συσκευές set-top και άλλους εξοπλισμούς οικιακής ψυχαγωγίας σε δρομολογητές δικτύου. Ο δικτυακός εξοπλισμός ψυχαγωγίας στο σπίτι με ένα δρομολογητή επιτρέπει σε αυτές τις συσκευές να φτάσουν εύκολα στο Διαδίκτυο .

Οι προσαρμογείς ασύρματων παιχνιδιών (επίσης γνωστοί ως ασύρματες γέφυρες) συνδέουν Wi-Fi και τα καλώδια USB-Ethernet κάνουν καλωδιακές συνδέσεις στο δρομολογητή για αυτόν τον τύπο εξοπλισμού.

Άλλες χρήσεις ενός δρομολογητή δικτύου

Μερικοί άλλοι τύποι συσκευών μπορούν να προστεθούν σε δρομολογητή δικτύου για εφαρμογές ειδικού σκοπού. Οι κάμερες παρακολούθησης βίντεο , για παράδειγμα, μπορούν να συνδεθούν σε ένα δρομολογητή για να επιτρέπουν την προβολή των ροών βίντεο σε πραγματικό χρόνο από οποιονδήποτε υπολογιστή στο οικιακό δίκτυο (ή ακόμα και εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου). Οι προσαρμογείς αναλογικών ακροδεκτών VoIP (ATA) συχνά συνδέονται με τους δρομολογητές για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών κλήσεων VoIP στο Internet.

Στη δικτύωση Wi-Fi, οι δρομολογητές μπορούν να συνδεθούν με άλλες συσκευές (καλούμενες συσκευές επέκτασης ή ενισχυτές σημάτων) που αυξάνουν τη συνολική εμβέλεια (εμβέλεια) του ασύρματου σήματος . Μερικοί άνθρωποι κάνουν αυτό για να μοιραστούν το οικιακό τους δίκτυο με έναν γείτονα. Οι ασύρματες δρομολογητές μπορούν μερικές φορές να συνδεθούν μεταξύ τους για παρόμοιο σκοπό, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποφυγή συγκρούσεων ή παρεμβολών μεταξύ των δύο συσκευών.