Βασικές ρυθμίσεις για δρομολογητές οικιακού δικτύου

Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν πολλές ρυθμίσεις για άτομα που διαμορφώνουν τα οικιακά τους δίκτυα. Μεταξύ όλων των διαθέσιμων επιλογών και παραμέτρων, οι διαχειριστές δρομολογητών θα τείνουν να δουλεύουν με ορισμένους αυτούς τακτικά, ενώ σπάνια αν κοιτάξουν τους άλλους. Αυτές οι ρυθμίσεις του δρομολογητή είναι απαραίτητες για την εγκατάσταση και τη διατήρηση των οικιακών δικτύων.

Βασικές ρυθμίσεις ασύρματου δικτύου για δρομολογητές

Ένας δρομολογητής χρησιμοποιεί τις τυπικές προεπιλεγμένες τιμές για τις ασύρματες ρυθμίσεις ασύρματου Wi-Fi . Η λειτουργία Wi-Fi ελέγχει ποιες παραλλαγές πιθανών ασύρματων πρωτοκόλλων θα υποστηρίξει ένας δρομολογητής. Για παράδειγμα, ένας δρομολογητής ικανός για 802.11g μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να απενεργοποιεί οποιαδήποτε υποστήριξη συμβατότητας προς τα πίσω για το 802.11b για βελτίωση της απόδοσης ή αξιοπιστίας ή για την ενεργοποίηση ιδιόκτητων λειτουργιών "boost speed" ή "extended range", παρόλο που αυτές οι επιλογές είναι απενεργοποιημένες . Η λειτουργία Wi-Fi ελέγχεται μέσω μιας ρύθμισης ή πολλαπλών ρυθμίσεων ανάλογα με το μοντέλο του δρομολογητή.

Ο αριθμός καναλιού Wi-Fi ελέγχει τη ζώνη συχνοτήτων που χρησιμοποιεί ένας ασύρματος δρομολογητής για ραδιοεπικοινωνία. Οι τυπικοί αριθμοί καναλιών Wi-Fi στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες κυμαίνονται μεταξύ 1 και 11. Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές συνήθως προεπιλεγούν σε κανάλια 1, 6 ή 11, αλλά αυτή η ρύθμιση μπορεί να αλλάξει ως τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων παρεμβολής σήματος στο ή γύρω από ένα σπίτι. Περισσότερα - Αλλάξτε τον αριθμό του καναλιού Wi-Fi για να αποφύγετε τις παρεμβολές στην ασύρματη σύνδεση

Οι ασύρματες συσκευές εντοπίζουν και εντοπίζουν ένα δρομολογητή με το αναγνωριστικό συνόλου υπηρεσιών (SSID) , που μερικές φορές ονομάζεται επίσης "όνομα δρομολογητή" ή "όνομα ασύρματου δικτύου" σε κονσόλες. Οι δρομολογητές έρχονται προκαθορισμένοι με ένα γενικό SSID όπως "ασύρματο" ή το όνομα ενός προμηθευτή. Το SSID μπορεί να αλλάξει για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με άλλα ασύρματα δίκτυα και επίσης να ενισχυθεί η ασφάλεια. Περισσότερα - Αλλαγή του προεπιλεγμένου SSID στους ασύρματους δρομολογητές

Ρυθμίσεις σύνδεσης Internet για δρομολογητές

Όλοι οι ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν μια ομάδα ρυθμίσεων για τη ρύθμιση της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο σπίτι μέσω ενός προσαρμοσμένου ευρυζωνικού μόντεμ . Τα συγκεκριμένα ονόματα αυτών των ρυθμίσεων, όπως εμφανίζονται σε μια κονσόλα διαχειριστή, διαφέρουν μεταξύ των μοντέλων δρομολογητών .

Τύπος σύνδεσης στο Διαδίκτυο :: Οι δρομολογητές Home υποστηρίζουν όλους τους δημοφιλείς τύπους υπηρεσιών ευρυζωνικού Internet . Οι περισσότεροι δρομολογητές παρέχουν μια λίστα με τους τύπους σύνδεσης στο Διαδίκτυο και απαιτούν από έναν διαχειριστή να επιλέξει εκείνο που ισχύει για το δίκτυό τους. Οι περισσότεροι τύποι συνδέσεων που παρατίθενται στο μενού του δρομολογητή ονομάζονται σύμφωνα με την υποκείμενη τεχνολογία πρωτοκόλλου δικτύου Internet και όχι το όνομα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών που εμπλέκονται. Τυπικές επιλογές για τύπο σύνδεσης στο Internet σε δρομολογητή περιλαμβάνουν "δυναμική IP" ( DHCP ), "static IP", PPPoE . PPTP και "L2TP."

Διαδικτυακό όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης : Ορισμένοι παροχείς υπηρεσιών Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για θέματα ψηφιακής συνδρομητικής γραμμής (DSL) και όνομα λογαριασμού και κωδικό πρόσβασης στους συνδρομητές τους. Αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να εισαχθούν στην κονσόλα του δρομολογητή προκειμένου να υποστηρίξει το μόντεμ.

MTU : Με λίγα λόγια, η ρύθμιση Μέγιστη μετάδοση μονάδας (MTU) αναφέρεται στον μεγαλύτερο αριθμό ψηφιολέξεων που μπορεί να περιέχει μια μοναδική φυσική μονάδα της κυκλοφορίας δικτύου. Οι δρομολογητές ρυθμίζουν αυτήν την τιμή σε οποιονδήποτε από διάφορους προεπιλεγμένους αριθμούς όπως 1400, 1460, 1492 ή 1500 που προσπαθούν να ταιριάξουν με τις τυπικές τιμές για έναν συγκεκριμένο τύπο σύνδεσης στο Internet. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δίκτυο του φορέα παροχής Internet μπορεί να απαιτήσει διαφορετικό αριθμό. Η χρήση μιας λανθασμένης τιμής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες σε ένα οικιακό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών ορίων όταν προσπαθείτε να επισκεφθείτε τοποθεσίες Web, οπότε ο αριθμός αυτός πρέπει να οριστεί σύμφωνα με την κατεύθυνση από τον πάροχο υπηρεσιών.

Ρυθμίσεις ασφαλείας για δρομολογητές οικιακού δικτύου

Για την απλοποίηση της εγκατάστασης, οι περισσότεροι δρομολογητές έχουν ορισμένες βασικές λειτουργίες ασφάλειας δικτύου απενεργοποιημένες από προεπιλογή. Ο κωδικός πρόσβασης διαχειριστή του δρομολογητή πρέπει να αλλάξει αμέσως, καθώς οι προεπιλεγμένες τιμές (όπως "admin" ή "κωδικός πρόσβασης") όλων των μοντέλων είναι γνωστές στους hackers. Περισσότερα - Αλλαγή του προεπιλεγμένου κωδικού πρόσβασης διαχειριστή στους οικιακούς δρομολογητές

Όταν ρυθμίζεται η ασύρματη δικτύωση, οι ρυθμίσεις ασύρματης λειτουργίας Wi-Fi και Wi-Fi κρυπτογράφησης και ελέγχου ταυτότητας εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που ταξιδεύουν μέσω των ασύρματων ζεύξεων έχουν την κατάλληλη προστασία ασφαλείας. Ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία ασφαλείας (για παράδειγμα, WPA ) ισχύουν πρόσθετες ρυθμίσεις για ασύρματα κλειδιά ή / και φράσεις πρόσβασης .