Τι είναι μια φράση πρόσβασης στη δικτύωση υπολογιστών;

Μια φράση πρόσβασης είναι ένας συνδυασμός χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πρόσβασης σε δίκτυα υπολογιστών, βάσεις δεδομένων, προγράμματα, ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σε ιστοσελίδες και άλλες ηλεκτρονικές πηγές πληροφοριών. Στο πλαίσιο της δικτύωσης, ένας διαχειριστής συνήθως επιλέγει φράσεις πρόσβασης ως μέρος των μέτρων ασφαλείας δικτύου. Οι φράσεις πρόσβασης (που ονομάζονται επίσης κλειδιά ασφαλείας ) μπορούν να περιλαμβάνουν φράσεις, κεφαλαία γράμματα, πεζά γράμματα, αριθμούς, σύμβολα και συνδυασμούς αυτών.

Φράσεις πρόσβασης στη δικτύωση υπολογιστών

Ορισμένοι εξοπλισμοί οικιακής δικτύωσης Wi-Fi έρχονται προκαθορισμένοι με λογισμικό που δημιουργεί στατικά κλειδιά κρυπτογράφησης για την αποφυγή ανεπιθύμητης πρόσβασης. Αντί να δημιουργήσει τη μακρά σειρά των δεκαεξαδικών αριθμών που απαιτούνται από πρωτόκολλα όπως το WPA , ένας διαχειριστής αντί να εισάγει μια φράση πρόσβασης στις οθόνες ρύθμισης των ασύρματων δρομολογητών και των προσαρμογέων δικτύου . Το λογισμικό εγκατάστασης κρυπτογραφεί αυτόματα αυτή τη φράση πρόσβασης σε ένα κατάλληλο κλειδί.

Αυτή η μέθοδος συμβάλλει στην απλοποίηση της ρύθμισης και διαχείρισης ασύρματου δικτύου. Επειδή οι φράσεις πρόσβασης είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε από τις μακρές, ανόητες φράσεις και τις συμβολοσειρές χαρακτήρων, οι διαχειριστές και οι χρήστες του δικτύου είναι λιγότερο πιθανό να εισάγουν εσφαλμένα στοιχεία πιστοποίησης σύνδεσης σε οποιαδήποτε από τις συσκευές τους. Ωστόσο, όλα τα εργαλεία Wi-Fi δεν υποστηρίζουν αυτή τη μέθοδο παραγωγής φράσεων πρόσβασης.

Κωδικοί πρόσβασης έναντι φράσεων πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης και οι φράσεις πρόσβασης δεν είναι οι ίδιοι:

Δημιουργία φράσεων πρόσβασης

Οι φράσεις πρόσβασης που δημιουργούνται από το λογισμικό είναι συνήθως πιο ασφαλείς από αυτές που παράγονται από τον άνθρωπο. Όταν σχεδιάζετε τις φράσεις με το χέρι, οι άνθρωποι τείνουν να συμπεριλαμβάνουν πραγματικές λέξεις και φράσεις που αναφέρονται σε μέρη, ανθρώπους, γεγονότα και παρόμοια, ώστε να είναι εύκολο να θυμηθούν. Ωστόσο, αυτό επίσης καθιστά ευκολότερη την μαντέψουν τις φράσεις πρόσβασης. Μια πολύ καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε μια μακρά σειρά λέξεων που δεν συνθέτουν κατανοητές φράσεις. Με απλά λόγια, η φράση δεν θα έχει νόημα καθόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση πραγματικών λέξεων καθιστά μια φράση πρόσβασης ευάλωτη σε επίθεση λεξικού . σε ποιο λεξικό χρησιμοποιείται λογισμικό για να δοκιμάσετε άπειρους συνδυασμούς λέξεων μέχρι να βρεθεί η σωστή φράση. Αυτό όμως ανησυχεί μόνο για τα πιο ευαίσθητα δίκτυα. για συνηθισμένη οικιακή δικτύωση, οι φράσεις ανοησίας λειτουργούν καλά, ειδικά όταν συνδυάζονται με αριθμούς και σύμβολα.

Οι ηλεκτρονικά παραγόμενες φράσεις πρόσβασης (ή κλειδιά κρυπτογραφημένες από φράσεις πρόσβασης που δημιουργούνται από το χρήστη), από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν πολύπλοκους αλγόριθμους για να ξεπεράσουν τη λογική που χρησιμοποιείται στα τυπικά hacks. Οι φράσεις που προκύπτουν είναι εξαιρετικά ανόητοι συνδυασμοί που θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να σπάσουν ακόμα και το πιο εξελιγμένο λογισμικό, καθιστώντας την προσπάθεια μη πρακτική.

Υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία για την αυτόματη δημιουργία ασφαλών φράσεων πρόσβασης. Εδώ είναι μερικά για να δοκιμάσετε, μαζί με μια φράση πρόσβασης που παράγεται από το καθένα:

Όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα εργαλεία, επιλέξτε τις επιλογές που οδηγούν σε συνδυασμό τυχαία κεφαλαιοποιημένων λέξεων, αριθμών και συμβόλων.

Περισσότερες επιλογές ασφαλείας δικτύου υπολογιστών

Το κλείδωμα ενός δικτύου υπολογιστών απαιτεί κάτι περισσότερο από στερεές φρασεολογίες. Όλοι οι χρήστες υπολογιστών θα πρέπει να μάθουν για την ασφάλεια του βασικού δικτύου υπολογιστών .