Έλεγχος της χρήσης των κλειδιών ασφαλείας δικτύου Wi-Fi

Μια βασική πτυχή της ρύθμισης ασύρματων συνδέσεων Wi-Fi είναι να ενεργοποιήσετε την ασφάλεια με τις σωστές ρυθμίσεις. Εάν αυτές οι ρυθμίσεις δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά, οι συσκευές Wi-Fi δεν μπορούν να συνδεθούν στο τοπικό δίκτυο (διαφορετικά η ασφάλεια ενδέχεται να μην είναι ενεργοποιημένη).

Αν και υπάρχουν μερικά βήματα που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ασφάλειας σε ένα δίκτυο Wi-Fi, η διαχείριση των ασύρματων κλειδιών αποδεικνύεται ότι είναι η πιο σημαντική. Αυτά τα πλήκτρα είναι ψηφιακοί κωδικοί πρόσβασης (ακολουθίες γραμμάτων ή / και ψηφίων, που ονομάζονται τεχνικά "συμβολοσειρά") που όλες οι συσκευές ενός δικτύου πρέπει να γνωρίζουν για να συνδεθούν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, όλες οι συσκευές σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi μοιράζονται ένα κοινό κλειδί.

Κανόνες για την δημιουργία κλειδιών Wi-Fi

Η ρύθμιση ασφαλείας σε δρομολογητή δικτύου Wi-Fi, ασύρματο hotspot ή συσκευή πελάτη συνεπάγεται την επιλογή μεταξύ των επιλογών ασφαλείας και, στη συνέχεια, την εισαγωγή μιας συμβολοσειράς κλειδιού που αποθηκεύει η συσκευή. Τα κλειδιά Wi-Fi υπάρχουν σε δύο βασικές μορφές:

Τα κλειδιά Hex (χορδές όπως '0FA76401DB', χωρίς τα εισαγωγικά) είναι η τυπική μορφή που κατανοούν οι συσκευές Wi-Fi. Τα κλειδιά ASCII ονομάζονται επίσης φράσεις πρόσβασης, επειδή οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν εύκολα να θυμούνται λέξεις και φράσεις για τα κλειδιά τους, όπως 'ilovewifi' ή 'hispeed1234'. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες συσκευές Wi-Fi υποστηρίζουν μόνο εξάγωνο κλειδιά και είτε δεν επιτρέπουν την εισαγωγή χαρακτήρων φράσης ή αναφέρουν ένα σφάλμα κατά την προσπάθεια αποθήκευσης μιας φράσης πρόσβασης. Οι συσκευές Wi-Fi μετατρέπουν τα δύο κλειδιά ASCII και hex σε δυαδικούς αριθμούς που γίνονται η πραγματική τιμή κλειδιού που χρησιμοποιείται από το υλικό Wi-Fi για την κρυπτογράφηση των δεδομένων που αποστέλλονται μέσω της ασύρματης σύνδεσης.

Οι πιο συνηθισμένες επιλογές ασφαλείας που χρησιμοποιούνται για οικιακή δικτύωση περιλαμβάνουν WEP 64 bit ή 128 bit (δεν συνιστάται λόγω του κατώτερου επιπέδου προστασίας), WPA και WPA2 ). Μερικοί περιορισμοί στην επιλογή του κλειδιού Wi-Fi εξαρτώνται από την επιλογή που επιλέξατε ως εξής:

Ακολουθήστε αυτούς τους πρόσθετους κανόνες που ισχύουν για όλες τις παραπάνω επιλογές κατά την πραγματοποίηση των κλειδιών Wi-Fi:

Συγχρονισμός πλήκτρων σε τοπικές συσκευές

Η πιο απλή μέθοδος για να διασφαλίσετε ότι όλες οι συσκευές σε ένα οικιακό ή τοπικό δίκτυο έχουν ρυθμιστεί σωστά με το ίδιο κλειδί Wi-Fi είναι να ορίσετε πρώτα ένα κλειδί για το δρομολογητή (ή άλλο σημείο πρόσβασης) και στη συνέχεια να ενημερώσετε συστηματικά κάθε πελάτη μία προς μία, που ταιριάζει με το string Τα ακριβή βήματα για την εφαρμογή ενός κλειδιού Wi-Fi σε δρομολογητή ή άλλη συσκευή ποικίλλουν ελαφρώς ανάλογα με το συγκεκριμένο υλικό, αλλά γενικά:

Δείτε επίσης - Πώς να ρυθμίσετε την ασύρματη ασφάλεια WPA στα Windows

Εύρεση κλειδιών για δρομολογητές και Hotspots

Επειδή η ακολουθία των αριθμών και των γραμμάτων σε ένα Wi-Fi μπορεί να είναι μεγάλη, είναι αρκετά συνηθισμένο να ανακατεύετε την αξία ή απλά να ξεχνάτε τι είναι. Για να βρείτε τη συμβολοσειρά κλειδιού που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή για ένα ασύρματο οικιακό δίκτυο, συνδεθείτε στον τοπικό δρομολογητή ως διαχειριστής και αναζητήστε την τιμή από την κατάλληλη σελίδα της κονσόλας. Επειδή μια συσκευή δεν μπορεί να ταυτοποιήσει τον δρομολογητή εκτός εάν έχει ήδη το σωστό κλειδί, συνδέστε μια συσκευή στο δρομολογητή μέσω καλωδίου Ethernet, εάν είναι απαραίτητο.

Ορισμένοι δρομολογητές οικίας προέρχονται από τον κατασκευαστή με ενεργοποιημένη την επιλογή ασφάλειας Wi-Fi και προεπιλεγμένο κλειδί στη συσκευή. Αυτοί οι δρομολογητές έχουν συνήθως ένα αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος της μονάδας που δείχνει τη συμβολοσειρά κλειδιού. Ενώ αυτά τα κλειδιά είναι ιδιωτικά και γενικά ασφαλή για χρήση μέσα σε ένα σπίτι, τα αυτοκόλλητα επιτρέπουν σε οποιονδήποτε μέσα σε ένα σπίτι να βλέπει τις ρυθμίσεις του δικτύου του και να συμμετέχει σε πρόσθετες συσκευές πελάτη στο δίκτυο χωρίς γνώση του ιδιοκτήτη. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, ορισμένοι προτιμούν να αντικαταστήσουν το κλειδί σε αυτούς τους δρομολογητές με μια διαφορετική συμβολοσειρά αμέσως μόλις τις εγκαταστήσετε.