Βασικά στοιχεία Bluetooth

Τι Bluetooth είναι, τι κάνει και πώς λειτουργεί

Το Bluetooth είναι μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας που επιτρέπει σε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περιφερειακά να μεταδίδουν δεδομένα ή φωνή ασύρματα σε μικρή απόσταση. Ο σκοπός του Bluetooth είναι να αντικαταστήσει τα καλώδια που συνδέουν κανονικά συσκευές, διατηρώντας ταυτόχρονα τις επικοινωνίες μεταξύ τους ασφαλείς.

Το όνομα "Bluetooth" έχει ληφθεί από έναν Δανό βασιλιά του 10ου αιώνα που ονομάζεται Harald Bluetooth, ο οποίος λέγεται ότι ενώνει τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειακών φατριών. Όπως και το όνομά του, η τεχνολογία Bluetooth συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα συσκευών σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες μέσω ενός ενιαίου προτύπου επικοινωνίας.

Τεχνολογία Bluetooth

Αναπτύχθηκε το 1994, το Bluetooth προοριζόταν ως ασύρματο ανταλλακτικό καλωδίων. Χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα 2.4GHz με άλλες ασύρματες τεχνολογίες στο σπίτι ή στο γραφείο, όπως ασύρματα τηλέφωνα και δρομολογητές WiFi. Δημιουργεί ασύρματο δίκτυο ακτίνας 10 μέτρων (33 πόδια), που ονομάζεται δίκτυο προσωπικής περιοχής (PAN) ή piconet, το οποίο μπορεί να συνδέσει μεταξύ δύο και οκτώ συσκευών. Αυτό το δίκτυο μικρής εμβέλειας σας επιτρέπει να στείλετε μια σελίδα στον εκτυπωτή σας σε άλλο δωμάτιο, για παράδειγμα, χωρίς να χρειάζεται να εκτελέσετε ένα ασύμφορο καλώδιο.

Το Bluetooth χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και κοστίζει λιγότερο από την Wi-Fi. Η μικρότερη ισχύς του καθιστά επίσης πολύ λιγότερο επιρρεπή στο να υποφέρει ή να προκαλέσει παρεμβολές σε άλλες ασύρματες συσκευές στην ίδια ζώνη ραδιοσυχνότητας 2,4 GHz.

Η εμβέλεια Bluetooth και οι ταχύτητες μετάδοσης είναι συνήθως χαμηλότερες από το Wi-Fi (το ασύρματο τοπικό δίκτυο που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας). Οι συσκευές τεχνολογίας Bluetooth υψηλής ταχύτητας v3.0 + HS-Bluetooth μπορούν να παρέχουν έως και 24 Mbps δεδομένων, ταχύτερη από το πρότυπο WiFi 802.11b , αλλά πιο αργά από τα ασύρματα πρότυπα ή τα ασύρματα πρότυπα. Καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, ωστόσο, οι ταχύτητες Bluetooth έχουν αυξηθεί.

Η προδιαγραφή Bluetooth 4.0 εγκρίθηκε επίσημα στις 6 Ιουλίου 2010. Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης Bluetooth 4.0 περιλαμβάνουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλό κόστος, διαλειτουργικότητα πολλαπλών λειτουργιών και ενισχυμένη εμβέλεια.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της βελτίωσης του Bluetooth 4.0 spec είναι οι χαμηλότερες απαιτήσεις ισχύος του. οι συσκευές που χρησιμοποιούν Bluetooth v4.0 είναι βελτιστοποιημένες για λειτουργία χαμηλής μπαταρίας και μπορούν να αποφορτιστούν από μικρές μπαταρίες με κέρματα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για ασύρματη τεχνολογία. Αντί να φοβάστε ότι αφήνοντας το Bluetooth σε λειτουργία θα αποστραγγιστεί η μπαταρία του κινητού τηλεφώνου σας, για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε κινητό τηλέφωνο Bluetooth v4.0 συνδεδεμένο συνεχώς με τα άλλα αξεσουάρ Bluetooth.

Σύνδεση με το Bluetooth

Πολλές κινητές συσκευές διαθέτουν ραδιόφωνα Bluetooth ενσωματωμένα σε αυτά. Οι υπολογιστές και ορισμένες άλλες συσκευές που δεν διαθέτουν ενσωματωμένα ραδιόφωνα μπορούν να ενεργοποιηθούν με Bluetooth προσθέτοντας, για παράδειγμα, ένα Bluetooth dongle .

Η διαδικασία σύνδεσης δύο συσκευών Bluetooth ονομάζεται "αντιστοίχιση". Σε γενικές γραμμές, οι συσκευές μεταδίδουν τις παρουσίες μεταξύ τους και ο χρήστης επιλέγει τη συσκευή Bluetooth με την οποία επιθυμεί να συνδεθεί όταν εμφανίζεται στη συσκευή τους το όνομα ή το αναγνωριστικό. Καθώς οι συσκευές με δυνατότητα Bluetooth πολλαπλασιάζονται, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε και σε ποια συσκευή συνδέεστε, οπότε μπορεί να υπάρχει ένας κωδικός που θα εισαχθεί, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι συνδέεστε στη σωστή συσκευή.

Αυτή η διαδικασία αντιστοίχισης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις συσκευές που συμμετέχουν. Για παράδειγμα, η σύνδεση μιας συσκευής Bluetooth με το iPad μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά βήματα από αυτά για να αντιστοιχίσετε μια συσκευή Bluetooth με το αυτοκίνητό σας .

Περιορισμοί Bluetooth

Υπάρχουν κάποιες μειονεκτήματα για το Bluetooth. Το πρώτο είναι ότι μπορεί να είναι μια αποστράγγιση στην ισχύ της μπαταρίας για κινητές ασύρματες συσκευές όπως τα smartphones, αν και η τεχνολογία (και η τεχνολογία μπαταριών) έχει βελτιωθεί, αυτό το πρόβλημα είναι λιγότερο σημαντικό από ό, τι πριν.

Επίσης, η περιοχή είναι αρκετά περιορισμένη, συνήθως εκτείνεται μόνο περίπου 30 πόδια, και όπως συμβαίνει με όλες τις ασύρματες τεχνολογίες, εμπόδια όπως τοίχοι, δάπεδα ή οροφές μπορούν να μειώσουν περαιτέρω αυτό το εύρος.

Η διαδικασία αντιστοίχισης μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, συχνά ανάλογα με τις εμπλεκόμενες συσκευές, τους κατασκευαστές και άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε.

Πόσο ασφαλής είναι το Bluetooth;

Η τεχνολογία Bluetooth θεωρείται εύχρηστη ασύρματη τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται με προφυλάξεις. Οι συνδέσεις είναι κρυπτογραφημένες, εμποδίζοντας την περιστασιακή παρακολούθηση από άλλες συσκευές κοντά. Οι συσκευές Bluetooth μετατοπίζουν επίσης συχνά τις ραδιοσυχνότητες κατά τη σύζευξη, πράγμα που εμποδίζει την εύκολη εισβολή.

Οι συσκευές παρέχουν επίσης μια ποικιλία ρυθμίσεων που επιτρέπουν στο χρήστη να περιορίσει τις συνδέσεις Bluetooth. Η ασφάλεια σε επίπεδο συσκευής της "εμπιστοσύνης" μιας συσκευής Bluetooth περιορίζει τις συνδέσεις μόνο σε αυτή τη συγκεκριμένη συσκευή. Με τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε επίπεδο υπηρεσίας, μπορείτε επίσης να περιορίσετε τα είδη των δραστηριοτήτων στις οποίες επιτρέπεται στη συσκευή σας να συμμετέχει κατά τη διάρκεια μιας σύνδεσης Bluetooth.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ασύρματη τεχνολογία, ωστόσο, υπάρχει πάντοτε κάποιος κίνδυνος ασφάλειας. Οι χάκερ έχουν επινοήσει μια ποικιλία κακόβουλων επιθέσεων που χρησιμοποιούν τη δικτύωση Bluetooth. Για παράδειγμα, το "bluesnarfing" αναφέρεται σε έναν χάκερ που αποκτά εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή μέσω Bluetooth. "bluebugging" είναι όταν ένας εισβολέας αναλαμβάνει το κινητό σας τηλέφωνο και όλες τις λειτουργίες του.

Για τον μέσο άνθρωπο, το Bluetooth δεν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας όταν χρησιμοποιείται με γνώμονα την ασφάλεια (π.χ. δεν συνδέεται με άγνωστες συσκευές Bluetooth). Για μέγιστη ασφάλεια, ενώ είναι δημόσια και δεν χρησιμοποιεί Bluetooth, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε πλήρως.