Κατανόηση των προδιαγραφών WiFi 802.11

Αίσθηση των διαφορετικών προτύπων του πρωτοκόλλου WiFi

Το WiFi είναι η ασύρματη τεχνολογία με εξαιρετική απόδοση για τα τοπικά δίκτυα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το smartphone, το tablet PC, το δρομολογητή, τον επαναλήπτη ή οποιαδήποτε άλλη κινητή συσκευή ή επιτραπέζιο υπολογιστή χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το WiFi. Βγαίνουμε σιγά σιγά τα καλώδια του Ethernet .

Ένα από τα πρώτα πράγματα που επαληθεύουμε στις προδιαγραφές προτού αγοράσουμε μια κινητή συσκευή είναι αν υποστηρίζει το WiFi επειδή ανοίγει την πόρτα σε εγκαταστάσεις, τσιμπήματα, ενημερώσεις και επικοινωνία, πράγματα χωρίς τα οποία μια τέτοια συσκευή θα ήταν άσκοπη. Αλλά αρκεί να ελέγξετε μόνο το WiFi; Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αξία του WiFi, τους περιορισμούς και τα οφέλη, διαβάστε αυτήν την εξήγηση .

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ναι, αλλά όταν πρόκειται για συγκεκριμένο υλικό όπως επαναλήπτες και δρομολογητές, καλό είναι να ελέγξετε τις εκδόσεις WiFi.

Συμβατότητα μεταξύ των προδιαγραφών WiFi

Το σημείο πρόσβασης που παράγει το WiFi hotspot , όπως ο δρομολογητής και η συσκευή σύνδεσης, πρέπει να έχουν κοινές εκδόσεις για σύνδεση και μεταφορά προς επιτυχία. Επιτυγχάνει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις επειδή υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω, αλλά το πρόβλημα έγκειται σε περιορισμούς. Για παράδειγμα, αν διαθέτετε το τελευταίο Samsung Galaxy που υποστηρίζει την τελευταία έκδοση του WiFi, έτοιμη να φιλοξενήσει ταχύτητες σε gigabit ανά δευτερόλεπτο, αλλά συνδέεται με ένα δίκτυο με σημείο πρόσβασης που υποστηρίζει μια παλιότερη και πιο αργή έκδοση του WiFi, το γυαλιστερό σας το smartphone δεν θα είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο όσον αφορά την ταχύτητα σύνδεσης.

Το WiFi λειτουργεί σε δύο διαφορετικά φάσματα συχνοτήτων - 2,4 GHz και 5 GHz. Το τελευταίο προσφέρει μια μεγαλύτερη εμβέλεια και είναι λιγότερο παρωχημένη, επομένως ταχύτερη σύνδεση, αλλά είναι λιγότερο αξιόπιστη από την πρώτη. Εάν μια συσκευή που λειτουργεί στο πρώτο φάσμα προσπαθεί μόνο να συνδεθεί με μια συσκευή που λειτουργεί μόνο στο δεύτερο φάσμα, η σύνδεση δεν θα πετύχει. Ευτυχώς, οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές λειτουργούν και με τα δύο φάσματα.

Είναι επομένως πιθανό να έχετε δυνητικά καλό υλικό και λογισμικό για μια γρήγορη σύνδεση, αλλά που είναι αργή και χαμηλής ποιότητας μόνο λόγω κάποιου ασυμβατότητας, οπότε μπορεί να θέλετε να αλλάξετε κάποιες ρυθμίσεις ή απλά να αλλάξετε έναν προσαρμογέα ή μια συσκευή.

Τα πρότυπα WiFi και οι προδιαγραφές τους

Το WiFi αναφέρεται τεχνικά ως το πρωτόκολλο 802.11. Τα διαφορετικά πρότυπα που συνεχίζουν να εμφανίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών αντιπροσωπεύονται από μικρά γράμματα ως επίθημα. Εδω είναι μερικά:

802.11 - Η πρώτη έκδοση που ξεκίνησε το 1977. Δεν χρησιμοποιείται πλέον. Λειτουργεί σε 2,4 GHz.

802.11a - Λειτουργεί σε 5GHz. Ταχύτητα 54 Mbps. Έχει δυσκολία να περάσει από τα εμπόδια, ως εκ τούτου έχει μικρή εμβέλεια.

802.11b - Λειτουργεί με την πιο αξιόπιστη συσκευή 2.4Ghz και δίνει μέχρι και 11 Mbps. Αυτή η έκδοση ήρθε όταν το WiFi εξερράγη σε δημοτικότητα.

802.11g - Κυκλοφόρησε το 2003. Ακόμα, λειτουργεί σε αξιόπιστο 2.4GHz, αλλά αύξησε τη μέγιστη ταχύτητα στα 54 Mbps. Είναι το καλύτερο σε αυτές τις πρώιμες εκδόσεις του WiFi πριν το επόμενο μεγάλο άλμα για να έρθει το 2009. Πολλές συσκευές εξακολουθούν να τρέχουν αυτή την έκδοση με επιτυχία, επειδή είναι φθηνότερο να υλοποιηθεί.

802.11n - Οι αλλαγές στις τεχνικές προδιαγραφές του δικτύου και στους μηχανισμούς μετάδοσης αυξάνουν την ταχύτητα μέχρι και 600 Mbps, με κάποια άλλα πλεονεκτήματα.

802.11ac - Βελτίωση του προηγούμενου προτύπου, καλύτερη χρήση του φάσματος 5Ghz και παροχή ταχύτητας πολύ μεγαλύτερη από 1 Gbps.

802.11ax - Αυτό βελτιώνει το 802.11ac για την αύξηση της πολλαπλής ταχύτητας, φτάνοντας θεωρητικά έως και 10 Gbps. Αυξάνει επίσης την αποδοτικότητα των δικτύων WLAN.