Πακέτα δεδομένων: Τα δομικά στοιχεία των δικτύων

Ένα πακέτο είναι μια βασική μονάδα επικοινωνίας μέσω ενός ψηφιακού δικτύου. Ένα πακέτο ονομάζεται επίσης ένα datagram, ένα τμήμα, ένα μπλοκ, ένα κελί ή ένα πλαίσιο, ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη διαβίβαση δεδομένων. Όταν τα δεδομένα πρέπει να μεταδοθούν, αναλύονται σε παρόμοιες δομές δεδομένων πριν από τη μετάδοση, τα αποκαλούμενα πακέτα, τα οποία επανασυναρμολογούνται στο αρχικό κομμάτι δεδομένων μόλις φτάσουν στον προορισμό τους.

Δομή πακέτου δεδομένων

Η δομή ενός πακέτου εξαρτάται από τον τύπο του πακέτου που είναι και από το πρωτόκολλο. Διαβάστε παρακάτω παρακάτω σε πακέτα και πρωτόκολλα. Κανονικά, ένα πακέτο έχει κεφαλίδα και ωφέλιμο φορτίο.

Η κεφαλίδα διατηρεί πληροφορίες σχετικά με το πακέτο, την υπηρεσία και άλλα δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση. Για παράδειγμα, η μεταφορά δεδομένων μέσω του Διαδικτύου απαιτεί τη διάσπαση των δεδομένων σε πακέτα IP, η οποία ορίζεται σε IP (Internet Protocol), και ένα πακέτο IP περιλαμβάνει:

Πακέτα και πρωτόκολλα

Τα πακέτα διαφέρουν ως προς τη δομή και τη λειτουργικότητα ανάλογα με τα πρωτόκολλα που τα εφαρμόζουν. Το VoIP χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο IP και επομένως τα πακέτα IP. Σε ένα δίκτυο Ethernet , για παράδειγμα, τα δεδομένα μεταδίδονται σε πλαίσια Ethernet .

Στο πρωτόκολλο IP, τα πακέτα IP ταξιδεύουν μέσω του Διαδικτύου μέσω κόμβων, οι οποίοι είναι συσκευές και δρομολογητές (τεχνικά ονομαζόμενοι κόμβοι σε αυτό το πλαίσιο) που βρίσκονται στο δρόμο από την πηγή στον προορισμό. Κάθε πακέτο δρομολογείται προς τον προορισμό βάσει της πηγής και της διεύθυνσης προορισμού του. Σε κάθε κόμβο, ο δρομολογητής αποφασίζει, βάσει υπολογισμών που αφορούν στα στατιστικά στοιχεία του δικτύου και το κόστος, στον οποίο γειτονικός κόμβος είναι πιο αποτελεσματική η αποστολή του πακέτου.

Αυτός ο κόμβος είναι πιο αποδοτικός για την αποστολή του πακέτου. Αυτό είναι μέρος της μεταγωγής πακέτων που πραγματικά ξεπλένει τα πακέτα στο Διαδίκτυο και καθένα από αυτά βρίσκει το δικό του τρόπο στον προορισμό. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιεί την υποκείμενη δομή του Διαδικτύου δωρεάν, ο οποίος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι κλήσεις VoIP και οι κλήσεις μέσω Διαδικτύου είναι πιο δωρεάν ή πολύ φτηνές.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τηλεφωνία, όπου μια γραμμή ή ένα κύκλωμα μεταξύ της πηγής και του προορισμού πρέπει να αφιερωθεί και να δεσμευτεί (ονομάζεται εναλλαγή κυκλώματος), εξ ου και το βαρύ κόστος, η μεταφορά πακέτων εκμεταλλεύεται τα υπάρχοντα δίκτυα δωρεάν.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol), το οποίο λειτουργεί με IP σε αυτό που ονομάζουμε TCP / IP σουίτα. Το TCP είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της μεταφοράς δεδομένων. Για να το επιτύχει, ελέγχει εάν τα πακέτα έχουν φτάσει στη σειρά, αν λείπουν ή έχουν αντιγραφεί τυχόν πακέτα και εάν υπάρχει καθυστέρηση στη μετάδοση πακέτων. Ελέγχει αυτό ρυθμίζοντας ένα χρονικό όριο και σήματα που ονομάζονται επιβεβαιώσεις.

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα ταξιδεύουν σε πακέτα μέσω ψηφιακών δικτύων και όλα τα δεδομένα που καταναλώνουμε, είτε πρόκειται για κείμενο, ήχο, εικόνες ή βίντεο, κατατάσσονται σε πακέτα που επανασυναρμολογούνται στις συσκευές ή στους υπολογιστές μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για παράδειγμα, όταν μια εικόνα φορτώνεται σε μια αργή σύνδεση, βλέπετε κομμάτια που εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο.